Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Αστυνομίας

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Αστυνομίας

Στις 06.12.2008 ένας 15χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός ειδικού φρουρού με ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς. Ο εν λόγω φρουρός όχι απλά είχε παραμείνει στο σώμα αλλά του ανατέθηκαν καθήκοντα ένοπλης περιπολίας. Η υπηρεσία του ουδέποτε είχε κρίνει σκόπιμο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Σε κάποια πιο σοβαρή υπηρεσία, ο εν λόγω θα είχε τοποθετηθεί, στην καλύτερη περιπτωση, σε κάποιο γραφείο να μουτζουρώνει χαρτιά.

Έξι χρόνια μετά, μια σειρά από άθλια περιστατικά επιβεβαιώνουν, ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Αστυνομίας και, ακόμα χειρότερα, δεν γίνονται πολλά πράγματα για την αντιμετώπισή του. Δόκιμος στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δηλώνει περήφανα, στη διάρκεια σεμιναρίων, παρουσία συναδέλφων του, ότι είναι φασίστας και εισπράττει ηχηρό και παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ συμφοιτητής του δηλώνει, ότι δεν νοιώθει καμμία υποχρεώση να εφαρμόσει ένα νόμο, με τον οποίο διαφωνεί. Γίνεται ΕΔΕ και βγαίνει πόρισμα, ότι ουδέν μεμπτόν συνέβη. Σε ειδικά εκλογικά τμήματα αστυνομικών η Χ.Α. παίρνει τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά. Ο αστυνομικός διευθυντής της Ύδρας πυροβολεί πάνω από τον τάφο του Παπαδόπουλου, δηλώνει ανοικτά χρυσαυγίτης και δεν ακούγεται κιχ από την πλευρά της πολιτείας. Άοπλοι διαδηλωτές πέφτουν χωρίς αφορμή θύματα αστυνομικής βίας και σύρονται αιμόφυρτοι στη ΓΑΔΑ και φορτώνονται με το μισό ποινικό κώδικα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας δηλώνει, ότι πρέπει να κάνουμε το βίο αβίωτο στους μετανάστες και, αντί το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη να του ζητήσει εξηγήσεις, απειλεί με μηνύσεις το περιοδικό, που αποκάλυψε το περιστατικό.

Αν το ελληνικό κράτος επιθυμούσε πραγματικά να μην προκαλεί η αστυνομία αρνητικές αντιδράσεις, θα είχε φροντίσει για τη σωστή εκπαίδευση των στελεχών της καθώς και για την εκδίωξη όσων στελεχών ή σπουδαστών της ασπάζονται ναζιστικές ή φασιστικές ιδέες. Θα φρόντιζε, με άλλα λόγια, να αποκτήσουμε μια σοβαρή αστυνομία. Ας μην κοροϊδευόμαστε! Ζούμε σε μια πολύ μικρή χώρα, όλοι λίγο-πολύ γνωριζόμαστε και, ακόμα περισσότερο, έχουμε μια ιδέα, τι απόψεις κυκλοφορούν γύρω μας. Στην εποχή του διαδικτύου οι εικόνες και τα βίντεο από αστυνομικούς, που συμπεριφέρονται με απόλυτη περιφρόνηση προς κάθε έννοια δικαίου, έπρεπε να έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της πολιτείας. Αντ' αυτού, όμως,το θαυμαστό ελληνικό κράτος προτιμά να αδιαφορεί. Δεν επιθυμώ να σκεφτώ κάποιο άλλο σενάριο.

Ειλικρινά, δεν θέλω να ξέρω, τι θα συμβεί, όταν ο επόμενος Κορκονέας αποφασίσει να εξωτερικεύσει τον κακώς εννοούμενο ανδρισμό του σε βάρος του επόμενου Γρηγορόπουλου υπό τις σημερινές συνθήκες στη χώρα μας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι μέρες του Δεκεμβρίου του 2008 θα μοιάζουν απλό και ανούσιο πρελούδιο σε ό,τι θα ακολουθήσει το νέο βίαιο περιστατικό και οι σπασμένες τζαμαρίες των καταστημάτων στο κέντρο των Αθηνών θα είναι το λιγότερο, που θα θρηνήσουμε.