
Λεωνίδας Σπύρου
Πολίτης του κόσμου, φιλελεύθερος, άθεος, συλλέκτης εμπειριών. Τα τελευταία δεκατρία χρονια ζει μόνιμα στο Μπαλι Ινδονησιας. Εξαρτημένος από την αναλυτική σκέψη, την ψυχανάλυση, το γυμναστήριο, τον ήλιο, την θάλασσα και το διαδίκτυο
Επειδή το Μπαλί, – είκοσι συνεχή χρόνια που ζω εδώ-, συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει, και ακόμα και για τουρίστες που μπορεί να το είχαν επισκεφτεί πριν δέκα χρόνια, σήμερα θα δουν ένα άλλο νέοΜπαλί, σκέφτηκα να γράψω ένα νέο τουριστικό οδηγό, με τα νέα δεδομένα για το «Νησί των Θεών», όπως αποκαλούν παγκοσμίως το Μπαλί.
Από πολύ μικρός, 6-7 ετών, αντιλαμβανόμουν τον κόσμο πολύ μεγάλο, πέρα από τα σύνορα της χώρας μου. Θυμάμαι σαν παιδί όταν γυρνούσε ο πατέρας μου από τα ταξίδια του, άκουγα περιγραφές και η παιδική μου φαντασία οργίαζε. Επίσης θυμάμαι το πάθος του όταν μου μίλαγε για το όνειρο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να μας βάλει στη ΕΕ. Είχε γίνει και δικό μου όνειρο, χωρίς να καταλαβαίνω πολλά σαν παιδί, αλλά βλέποντας τους ξένους που ερχόταν καμιά φορά και βγαίναμε μαζί τους και πόσο περισσότερο εξελιγμένοι φάνταζαν μπροστά στις σύνηθες εικόνες μου, ήταν αρκετό για να θέλω να γίνουμε σαν και αυτούς.
Είσαι σίγουρος ότι έχεις ελεύθερη βούληση; Είσαι σίγουρος ότι εσύ διαμορφώνεις την άποψή σου; Είσαι σίγουρος ότι δεν είσαι πρόβατο;
Όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ανεξάρτητη σκέψη και βούληση, αλλά η αλήθεια είναι ότι ένα μικρό ποσοστό έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Τις απόψεις του όχλου τις διαμορφώνουν τα ΜΜΕ και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, που υπηρετούν ο καθένας τα πολιτικά του συμφέροντα, αλλά και τα δικά τους φιλοσοφικά πιστεύω, προκαταλήψεις και στερεότυπα, του κοινωνικοπολιτικού χώρου που ανήκουν.
1) Δεν ξεχνώ ότι εάν ο Σαμαράς είχε στηρίξει τον ΓΑΠ η έστω τον Παπαδήμο, όπως έχει πει και η Ντόρα, η χώρα θα είχε βγει στα τρία χρόνια από τα μνημόνια και σήμερα θα έτρεχε με 4% ανάπτυξη.
2) Δεν ξεχνώ ότι το αντιμνημονιακό μέτωπο που δημιούργησε ο Σαμαράς και η μετέπειτα κωλοτούμπα του δημιούργησε τους ΑΝΕΛ και εκτόξευσε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.
Με την εμπειρία και την γνώση που έχω για το πως αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα η μεγαλύτερη Ισλαμική χωρα στον κόσμο (Ινδονησία) την εγχώρια τρομοκρατία, σκέφτηκα να γράψω πως προσεγγίζω προσωπικά το πρόβλημα και ποιους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου έχουμε. Να σημειώσουμε και να κρατήσουμε όμως πρώτα στον συλλογισμό μας κάποια δεδομένα.
Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος γίνεται πάλι μεγάλο θέμα για τον Φανερό δείπνο που διοργανώνει η Ένωση Άθεων την Μεγάλη Παρασκευή. Το τι έχουμε διαβάσει δεν λέγεται. Για προκλήσεις, για ασέβεια και χίλιες δυο ανοησίες. Να τα πάρουμε ένα ένα λοιπόν να τα βάλουμε στην θέση τους.
Ήμουν από αυτούς που δεν μίλαγαν για την MARFIN, αλλά σήμερα μετά το αναμενόμενο για τους αστυνομικούς, δικαστικούς και όχι μόνο κύκλους φιάσκο, με την ομόφωνη αθωωτική απόφαση των κατηγορούμενων, θέλω να πω κάποια πράγματα που αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει, για να εξηγήσω γιατί δεν μίλαγα και για να δώσω τροφή για σκέψη.