Λευτέρης Μαργαρίτης

Λευτέρης Μαργαρίτης

Βρίσκομαι στη Σουηδία.

Μετανάστης εδώ για μία καλύτερη ευκαιρία ζωής.

Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη.

Έζησα εκεί τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου.

Εκεί έζησα και το προσφυγικό, τη μία πλευρά του δηλαδή.

Τώρα βρίσκομαι στην άλλη.

Απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής.

Τα εικονογραφημένα σχέδια, κόμικς, είναι το πλέον κατάλληλο μέσο για την εξιστόρηση των ιστοριών των προσφύγων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 10:38

Με αφορμή τη Λέσβο

Η ιστορία δείχνει ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών δεν είναι μόνο σύγχρονο γεγονός αλλά και διαχρονικό. Οι μετανάστες, είτε είναι νόμιμοι είτε παράνομοι, αλλά και οι πρόσφυγες που αναζητούν μία καλύτερη ζωή στις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο, ούτε πρόσκαιρο φαινόμενο για την ίδια την Ευρώπη.

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 11:36

Μεταναστευτική κρίση του Αιγαίου

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η πολιτική προσοχή που επικεντρώθηκε στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στη Λέσβο το 2015 και το 2016 είναι ελάχιστα αισθητή μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα για τους ανθρώπους στα νησιά δεν έχει βελτιωθεί.

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 09:26

Πολιτική ή λαικισμός;

Αν και οι οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες επηρεάζουν τη στάση απέναντι στους μετανάστες, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η μετανάστευση έχει γίνει ένα τόσο βασικό πολιτικό ζήτημα ενώ ανέκαθεν υπήρχαν μεταναστευτικές ροές.

Ήταν 19 Φλεβάρη του 1954 όταν ήρθε στην ζωή ένας άνθρωπος, ο οποίος θα ξεχώριζε αργότερα ως μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Ο Σώκρατες (Socrates Brasileiro Sampaio de Sousa Vieira de Oliveira) δεν άφησε μόνο ιστορία στα γήπεδα όντας ένας συναρπαστικός παίκτης, αλλά άφησε ιστορία και σαν άνθρωπος. Δεν βγαίνουν κάθε μέρα προσωπικότητες με τέτοιο ποδοσφαιρικό ταλέντο, με τόσες γνώσεις, σπουδές σε ιατρική και φιλοσοφία, και κυρίως με πολιτική και κοινωνική δράση.

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 14:32

Νιώθοντας ξένος

Συνομιλία με ένα ξένο φίλο:

Έφυγα από τη Συρία το 2015, καθώς δεν είχα άλλη επιλογή. Έφτασα στην Τουρκία. Επίπονο ταξίδι. Από εκεί με βάρκα στη Ρόδο. Οι σκέψεις μου πολλές και ο φόβος μου ακόμη πιο μεγάλος με κάθε κύμα που χτυπούσε τη βάρκα μας. Στοιβαγμένοι εκατοντάδες σε χώρο για λίγους. Επόμενος σταθμός η Αθήνα και από εκεί το μυαλό μου στη Σουηδία.