Μαρία Ρουσοχατζάκη

Μαρία Ρουσοχατζάκη

Η Μαρία Ρουσοχατζάκη είναι λογοπαθολόγος.

Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και ακολούθησε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Παθολογίας του Λόγου ολοκληρώνοντας με άριστα Master of Science και Clinical Competence (C.C.C.) στα Boston και Northeastern Universities στη Βοστόνη των Η.Π.Α. Επίσης κατέχω υποτροφίες και ακαδημαϊκές διακρίσεις, όπως: το Research assistantship από το National Institute of health στο Northeastern University, στα πλαίσια της οποίας εκπονήθηκε διατριβή με τίτλο «Speech Perception by non native listeners» που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Acoustical Society of America.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, απόφοιτος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Αθηνών.

Κάτοχος πτυχίου Coaching με τίτλο «Advanced Diploma in Personal and Executive Coaching» by Kingstown College.

Διατηρεί ένα γραφείο λογοθεραπείας στην Κρήτη από το 1991 και έχει πλήθος συνεργασίες με σχολεία και ιδρύματα σχετικά με το παιδί.

Έχει διδάξει στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, σε Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΕΚ) νηπιαγωγών και σε πλήθος σεμιναρίων για δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικευόμενους γιατρούς και γονείς.

Από της ΩΡΛ κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει τυπωθεί η δουλειά της

«Οδηγίες για τους Λαρυγγεκτομηθέντες και το περιβάλλον τους».

Στο επιστημονικό σύγγραμμα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

«Σύγχρονη ΩΡΛ» έχει συμμετάσχει με το κεφάλαιο «Διαταραχές Φωνής».

Είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των ασθενών υποψήφιων για κοχλιακό εμφύτευμα στην ΩΡΛ κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Από το 2005 ασχολείται με τη δημιουργία και έκδοση παιδικών βιβλίων που αποτελούνται από υλικό δουλεμένο με εκατοντάδες παιδιά που έχουν εξεταστεί και δουλευτεί από την ίδια και την ομάδα της, μέσα σε 22 χρόνια θεωρητικής και πρακτικής εμπειρίας.

Το υλικό των βιβλίων είναι τέτοιο που μπορεί να απευθύνεται και σε ιδιαίτερα δύσκολα στην επικοινωνία και το λόγο παιδιά.

Άρθρα της δημοσιεύονται στα Ιατρικά της Ελευθεροτυπίας.

 

URL Ιστότοπου: http://mariarous
17.07.2018

Απλές πρακτικές συμβουλές αυτοφροντίδας

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει παίρνω καλύτερες αποφάσεις

Η πρακτική αυτό-φροντίδας, η οποία είναι γνωστή στην αγγλική γλώσσα ως HALT  (Hungry = πεινασμένος, Angry = θυμωμένος, Lonely = μοναχικός, Tired = κουρασμένος), μπορεί να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τον έλεγχο όταν βρισκόμαστε υπό την επήρεια άγχους, πίεσης ή αναστάτωσης.

02.07.2018

Χαρακτηριστικά που χρήζουν παραπομπής για αναπτυξιακή αξιολόγηση *

• Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας

-Δεν δείχνει, δεν γνεύει γεια, στους 12 μήνες

08.06.2018

Σε μια εποχή που σχεδόν τα πάντα διορθώνονται δεν θα έπρεπε ίσως να μας ξενίζει το γεγονός πως ταυτόχρονα όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά μας περνάνε από ψιλή κρησάρα και ανοίγονται δρόμοι βελτίωσής τους.

Η φωνή είναι, όπως και να το κάνει κανείς, ένα χαρακτηριστικό που ανέκαθεν είχε μία ξεχωριστή σημασία, αλλά ασχολούνταν με τη βελτίωση του τόνου της, κυρίως, εκείνοι που είχαν σχέση με το θέατρο ή το ραδιόφωνο και ίσως, όσοι χρησιμοποιούσαν επαγγελματικά το λαρύγγι τους.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και η νέα τάση φέρνει όλο και περισσότερους ανθρώπους απέναντι σε ειδικούς που τους μαθαίνουν τρόπους να βελτιώσουν τη φωνή τους.

11.05.2018

Είμαστε αυτό που βλέπει ο άλλος ή εκείνο που νομίζουμε ότι βλέπει ο άλλος;

Είμαστε αυτό που μας προδιαθέτει ένα συγκεκριμένο περιβάλλον ή αυτό που έχουμε αποφασίσει εμείς να δώσουμε σ’ ένα συγκεκριμένο περιβάλλον;

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις κινήσεις των χεριών, των ποδιών αλλά και του σώματος.

21.04.2018

Καταρχάς, ας προσδιορίσουμε ποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει ο όρος ειδική αγωγή. Πού ακριβώς εντάσσεται σε αυτήν η έννοια της λογοθεραπείας.

Ειδική αγωγή είναι όρος που χρησιμοποιείται στον ΕΚΠΥ (Εθνικό Κανονισμό Παροχών Υγείας) για να περιγράψει τις Ειδικές Θεραπείες που απευθύνονται σε παιδιά (προ-σχολικής και σχολικής ηλικίας), εφήβους καθώς και στους γονείς τους τα οποία παρουσιάζουν γλωσσική διαταραχή, μαθησιακή δυσκολία, νοητική υστέρηση, αισθητηριακή διαταραχή (βαρηκοΐα-κώφωση, μειωμένη όραση) ψυχική διαταραχή και κινητική δυσκολία.

15.03.2018

«Αν ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός ήταν πολιτισμός του λόγου (ομιλίας και λογικής), αντίθετα, στην αρχαία Αίγυπτο, στα ανατολικά βασίλεια, στο Βυζάντιο, στο δυτικό Μεσαίωνα, κυριαρχούσε ο πολιτισμός της όρασης, ο οπτικός πολιτισμός: «σχολείο της μέγιστης πλειοψηφίας των ανθρώπων – που ήταν αγράμματοι κι δεν έπαιζαν κανένα πολιτικό ρόλο- ήταν οι επιβλητικοί, εικονοστόλιστοι και αγαλματοστόλιστοι ναοί και άλλα μεγαλόπρεπα οικοδομήματα, που πρόβαλλαν και υμνούσαν τη ιστορία και τη θρησκεία του τόπου, ενώ η απολυταρχική εξουσία επιβαλλόταν στους υπηκόους όχι μόνο με τη βία αλλά και με τη χλιδή και τη λάμψη των πομπωδών δημόσιων εμφανίσεών της.

09.02.2018

Ο ειδικός επιστημονικός όρος αφασία (στερητικό α- και "φασία" από το ρήμα (φημί =λέγω) αναφέρεται σε κάθε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων σε ενήλικες και παιδιά και γενικότερη ανικανότητα λόγου.

Ο λόγος είναι το κύριο μέσο του ανθρώπου ώστε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του. Στην περίπτωση της αφασίας το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει, να αποδώσει το σωστό νόημα στις λέξεις, να κατανοήσει και πολλές φορές να διαβάσει. Στο πολύ νεαρό παιδί, του οποίου ο εγκέφαλος διατηρεί την πλαστικότητα του, επιτρέπεται μια ταχεία ανάληψη έστω κι αν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη.

05.02.2018

Όταν μεγαλώνεις, ένα απ’ αυτά που «χάνεις» είναι η γοητεία της πρώτης φοράς σε πολλά πράγματα, σε πολλές εμπειρίες.

Μοιάζει να πρέπει να «ψάχνεις» για να βρεις τί θα κάνεις για πρώτη φορά.

Όταν είσαι μικρός, το χτυποκάρδι, η λαχτάρα, η αγωνία, το ερωτηματικό, η αίσθηση της πρώτης φοράς έρχεται εύκολα, αβίαστα, απαραίτητα!

16.02.2018

"Ένιωσα ένα κόμπο στο λαρύγγι!" Είναι ίσως η μόνη έκφραση για το λάρυγγα που αποτυπώνει τόσο καλά τη σχέση του με τη διάθεση μας.

Ωστόσο, λέμε ακόμα "φτερούγισε η καρδιά μου", "ράγισε η καρδιά μου", "σταμάτησε η καρδιά μου"....

Το λαρύγγι μας όμως, είναι ένα, εξίσου με την καρδιά μας, ευαίσθητο όργανο του σώματος μας, που η παραγωγή του – η φωνή δηλαδή – συνδέεται κατά τρόπο στενό με την προσωπικότητα μας, την διάθεση μας αλλά και τους σκοπούς μας.

10.03.2018

Συχνά οι γονείς προβληματίζονται με τη σχολική καθημερινότητα του παιδιού τους, με την παρουσία του στην τάξη ή στην αυλή, με τη μαθησιακή προετοιμασία στο σπίτι, αλλά και με τις αλλαγές που συμβαίνουν (ή δεν συμβαίνουν) στην ωρίμανση του από χρονιά σε χρονιά.

Η σχολική διαδικασία ξεκινά ήδη από το προνήπιο και κορυφώνεται με την κατάκτηση της σχολικής ετοιμότητας για να ενταχθεί το παιδί στην Α’ Δημοτικού.

Σελίδα 1 από 3

Το The Clown χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.

Πατήστε "Συμφωνώ" για να μην εμφανίζεται αυτό το μήνυμα.