Οικονομία

Αποτελεί συχνό φαινόμενο πλέον σε πολλές οικονομίες του κόσμου διάφορες κοινωνικές ομάδες, συνήθως οι πιο χαμηλά αμειβόμενες, να διεκδικούν επανειλημμένως την αύξηση του κατώτατου μισθού μεταξύ άλλων απαιτήσεων τους. Αυτό όμως που δεν γίνεται γνωστό, είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής καθώς και αυτοί που θα πληγούν περισσότερο σε αυτή την περίπτωση.

Η οικονομική κρίση η οποία παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο στις μέρες μας, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις αδυναμίες που προέρχονται από την απερίσκεπτη εγχώρια νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα και παράλληλα ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το fiat money είναι το γεγονός ότι μπορεί να τυπωθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Μετά από 8 χρόνια κρίσης, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν έχουν καταλάβει γιατί φτάσαμε εδώ!

Θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο σε όλους πλέον ποια από αυτά που κάνουμε ως χώρα μας εμποδίζουν να ξεκολλήσουμε από τον βούρκο, και πώς πρέπει να κάνουμε τα πράγματα στο εξής για να γίνει υποφερτή η ζωή για όλους στη χώρα.

Θεωρώ ότι υπάρχουν αμέτρητα άρθρα για το ελληνικό χρέος με αναλυτικές προσεγγίσεις και λύσεις, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Αυτό που θέλω να πετύχω σε αυτό το άρθρο, είναι να εξηγήσω με απλοϊκό τρόπο τι είναι εθνικό χρέος.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

Χωρίς αμφιβολία όλοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τί σημαίνουν οι επερχόμενες αυξήσεις στις εισφορές αυτοαπασχολούμενων από την 1/1/2017, καθώς και οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως καύσιμα, τηλεφωνία και τσιγάρα.

Ας σταθούμε στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, με τη μεσοσταθμική εισφορά έστω 30% επί του εισοδήματος (από 27% ως 37% μαζί με τα επικουρικά σε κάποιες κατηγορίες).

Όταν όλοι οι άλλοι λένε πως η προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2,7% για το 2017 δεν είναι ρεαλιστική, απλά δεν ξέρουν τί λένε, ακόμα και αν αυτοί οι άλλοι είναι το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που όμως μετά τα γύρισε χωρίς αιτιολόγηση, ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών που προϋποθέτει πως για να επιτευχθεί το 2,7% ανάπτυξη, πρέπει να πάνε καλά 9 παράγοντες "ρίσκου”.

Πριν λίγες μέρες πήρα ένα μήνυμα ακόμη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου, το οποίο έλεγε για κρυφές προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση με αδιαφανείς διαδικασίες στην ΕΡΤ.

Δεν έχω τρόπο να το επιβεβαιώσω, οπότε, ώσπου να απαντήσει κάποιος επίσημα, αποτελεί φήμη πως στο μισθολόγιο της ΕΡΤ προσετέθησαν 700 άτομα, εκτινάσσοντας το μισθολόγιο από 2.500 άτομα τον Απρίλιο στα 3.200 άτομα τώρα.

Οι 3.200 κρατικοί υπάλληλοι είναι πάρα πολλοί για ένα τηλεοπτικό μπουκέτο που πληρώνει υποχρεωτικά μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ ο κάθε ένας πολίτης, χωρίς να το παρακολουθεί κανένας.

Ειλικρινά εξανίσταμαι όταν ακούω να λέει κάποιος από ασχετοσύνη πως και με δραχμή θα είμαστε ΟΚ.

Λες και δεν έχουμε 25% ανεργία, ούτε capital controls, ούτε θεωρούμαστε 100% αφερέγγυοι στο εξωτερικό, ούτε μας ζητάνε ΠΡΟ-πληρωμή για οποιαδήποτε εισαγωγή, ούτε ο νόμος του '82 του Ανδρέα για τους συνδικαλΗστές ισχύει ακόμα στο ακέραιο, εμποδίζοντας οποιαδήποτε παραγωγή στη χώρα, με σκοπό την απόσπαση λύτρων από τους δύσμοιρους επιχειρηματίες που θα πέσουν στα νύχια τους.

Προχθές μιλούσα με γνωστό μου Κύπριο λογιστή, ο οποίος έχει γραφείο στην Κύπρο όπου αναλαμβάνει την σύσταση εταιρειών στην Μεγαλόνησο για λογαριασμό Ελλήνων επιχειρηματιών. Ξεκίνησε το γραφείο του με έναν συνέταιρο πριν μερικά χρόνια και πλέον απασχολούν 15 άτομα, νομικούς, λογιστές, φοροτεχνικούς κλπ. Οι δουλειές πάνε θαυμάσια, έχουν ήδη πάνω από 800 πελάτες από την Ελλάδα και τα νούμερα αυξάνονται με θεαματικούς ρυθμούς. Συνεργάζεται με έναν φοροτεχνικό στην Ελλάδα ο οποίος του έλεγε ότι ανάλογο είναι το ενδιαφέρον και για εταιρείες στην Βουλγαρία.

Η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία αποτελούν μόνιμα ζητήματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτήν την δυσοίωνη κατάσταση, οφείλεται στην εκτεταμένη παραοικονομία και ως κατ’επέκταση στην φοροδιαφυγή. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει λίγο. Είναι αλήθεια το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μεγάλη φοροδιαφυγή στον ιδιωτικό τομέα, με μη δηλωμένα εισοδήματα, με το μη κόψιμο αποδείξεων και άλλα πολλά, αλλά αυτό στο οποίο πρέπει να εμβαθύνουμε, είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την φοροδιαφυγή.

Εσύ που το παίζεις στελεχάρα, και παριστάνεις πως δεν γνωρίζεις πως αν σε μια μικρή επιχείρηση της κλείσεις το ρεύμα ή της μπλοκάρεις το λογαριασμό, τότε την κλείνεις, είσαι κανίβαλος!

Εσύ που παριστάνεις τον κοινωνικό μαχητή, αλλά κάνεις πως αγνοείς ότι το όριο της ακραίας φτώχειας των 7.000 ευρών το χρόνο (12.000 για τετραμελή οικογένεια) καταπατείται από τη φορολόγηση 29% από το πρώτο ευρώ συν 100% προκαταβολή φόρου, συν 27% ασφαλιστικές εισφορές, συν 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, μη αφήνοντάς τους ούτε γάλα στο παιδί τους να πάρουν είσαι κανίβαλος!

Μοιάζει σαν η κυβέρνηση Τσίπρα, γνωρίζοντας πως σύντομα θα χάσει την εξουσία, να ακολουθεί την "στρατηγική Στάλιν" στο Ανατολικό Μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: φεύγει αφήνοντας πίσω του καμένα τα σπαρτά, και δηλητηριασμένα τα πηγάδια.

Σελίδα 1 από 8