Αυγερινός Βλάχος

Αυγερινός Βλάχος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Είμαι τελειόφοιτος Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και ασχολούμαι ερευνητικά με τις Παγκόσμιες Πόλεις (global cities) και τις Πόλεις του Κόσμου (world cities), προσεγγίζοντας ευρύτερα ζητήματα αστικοποίησης, παγκοσμιοποίησης και ανάπτυξης. Έχω παρακολουθήσει θερινά μαθήματα 'κοινωνικά βιώσιμης αποανάπτυξης' στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (AUEB).

Αρθρογραφώ κυρίως σε ηλεκτρονικά μέσα εδώ και δύο χρόνια για per se πολιτικά ζητήματα. Αγαπώ το Λονδίνο, την ποίηση, τη διεθνή πολιτική και το μπάσκετ. Εντρυφώ σε συζητήσεις περί χώρου/γεωγραφίας, ανάπτυξης και δημιουργικής οικονομίας, καθώς και σε εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που βασίζονται στον εθελοντισμό.

21.01.2016

Η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Δεν αναφέρομαι στις δημοσκοπήσεις που φέρνουν πρώτη τη ΝΔ με διαφορά περίπου 3% από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις συζητήσεις που άνοιξαν σε Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ) και Ποτάμι για το πολυθρύλητο "εγχείρημα της Κεντροαριστεράς".

04.11.2015

Ο Σόλων ο Αθηναίος φτάνει στις Σάρδεις του βασιλιά Κροίσου. Γράφει ο Ηρόδοτος:

[Α.2.30.] Και, όταν έφτασε, τον φιλοξενούσε στα ανάκτορα του ο Κροίσος· κατόπι, αφού πέρασαν δυο ή τρεις μέρες, με εντολή του Κροίσου υπηρέτες του γυρνούσαν τον Σόλωνα σε όλα τα θησαυροφυλάκιά του και του έδειχναν όλους τους θησαυρούς του, που έδειχναν μεγαλοπρέπεια και πλούτο.

14.10.2015

Κοντεύει να φύγει το '15 και στα χείλη μας βρίσκεται ακόμη εκείνο το «σαν να μην πέρασε μια μέρα». Η φράση αυτή περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το 2008, οπότε η ελληνική οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται, συμπαρασύροντάς μαζί της θέσεις εργασίας, ελπίδες, όνειρα και τρόπους ζωής.