Κυκλοφορεί: HOAX ! Οδηγός επιβίωσης στην εποχή της παραπληροφόρησης

Κυκλοφορεί: HOAX !  Οδηγός επιβίωσης στην εποχή της παραπληροφόρησης
Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του διαχειριστή του παρόντος ιστολογίου. Ένα -χρήσιμο ελπίζω -εγχειρίδιο για να βαδίσετε με ασφάλεια στις υπερλεωφόρους των δεδομένων.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"Ζούμε σε έναν κόσμο μετα-αλήθειας, όπου «εναλλακτικά γεγονότα» και «ψεύτικες ειδήσεις» κυριαρχούν στις συζητήσεις μας και ανταγωνίζονται (ενίοτε κερδίζουν) τις έγκυρες κι αξιόπιστες πηγές πληροφοριών. Οι ψευδείς ειδήσεις ταξιδεύουν με ταχύτητα πολλαπλάσια των αληθινών και όλο και πιο συχνά παρασέρνουν ανθρώπους στην λήψη κακών αποφάσεων για τους ίδιους και τους συνανθρώπους τους.

Η παραπληροφόρηση και ο τρόπος που αυτή εξαπλώνεται αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές της σύγχρονης κοινωνίας. Η ποσότητα των δημοσιευμάτων που σκόπιμα παραπληροφορούν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να τίθεται θέμα προσβολής της δημοκρατίας.

Το βιβλίο αποτελεί έναν απλό και κατανοητό οδηγό για όλους, για την άμυνα ενάντια στην παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις. Αναγνωρίστε πώς αλληλοεπιδρούμε με τις πληροφορίες και τι φταίει που πέφτουμε σε παγίδες. Κινηθείτε στον λαβύρινθο της υπερπληροφόρησης, με βοηθό τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, τις νευροεπιστήμες.

Διανοητικά παιχνίδια, πλάνες του μυαλού, μεροληψίες, χιουμοριστικά παραδείγματα, πρακτικές συμβουλές, σε ένα εγχειρίδιο που προάγει την κριτική σκέψη.

Σπάστε την αλυσίδα της προπαγάνδας και των fake news.

Και μη ξεχνάτε ότι, όπως η προπαγάνδα, τα hoax και τα fake news κυκλοφορούν με τόση δυναμική σε όλα τα μέσα, το ίδιο ακριβώς μπορεί να κάνει και η αλήθεια αν αρκετοί από εμάς το θελήσουν."

Το βιβλίο είναι των εκδόσεων Θύραθεν, ενώ το εξώφυλλο έχει επιμεληθεί ο πολύ καλός γραφίστας Κώστας Κεχαγιάς. Θα το βρείτε σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, όπως για παράδειγμα Πρωτοπορία, Γραμμή, pawbooks, psarasbooks, buyon, Πολιτεία κ.α.

Θερμές ευχαριστίες στον Κουβανό Angel Boligan*, έναν από τους πιο γνωστούς σκιτσογράφους της Λατινικής Αμερικής, για την ευγενική παραχώρηση των σκίτσων του που διανθίζουν το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη.

* Ο Angel Boligan (γεν. 1965) εδρεύει στο Μεξικό. Συνεργάζεται με την εφημερίδα EL UNIVERSAL και τα σατιρικά περιοδικά CONOZCA MÁS και EL CHAMUCO. Είναι μέλος της ομάδας “Cartooning for Peace” και έχει κερδίσει διεθνώς πάνω από 130 βραβεία σε διαγωνισμούς. Το νέο του βιβλίο με τον τίτλο StreamINK: Drawings about ourselves / Dibujos Sobre Nosotros Mismos, κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο 2022.