"Handmade Stories": φτιάξε την δική σου DIY θρησκεία!

"Handmade Stories": φτιάξε την δική σου DIY θρησκεία!

(To Zyklon B γράφει την στήλη Sci-zophrenia στο Fridge.gr)

Τι βδομάδα και αυτή! Πυρετοί δέρνουν τα εντιτόρια του Fridge, με το κακό να το έχει ξεκινήσει η Γεωργία που κόλλησε "tehgays" ή κάτι τέτοιο από το τηλεφώνημα μιας αναγνώστριας της στήλης και το μετέδωσε σε όλη την ομάδα. Έτσι, έλαβα την Εντολή από τον Πατέρα αυτοπροσώπως να ξεκουράσω τα ροζιασμένα της χεράκια και το εμπύρετο μετωπάκι της  και να σας προσφέρω ένα υπέροχο Handmade Stories. Όχι, δεν θα καταπιαστούμε με ζιπουνάκια, σεμέν (semen, χμ -- γι' αυτό λαμβάνει παράξενα τηλεφωνήματα η Γεωργία...), αυτοσχέδιες στειρώσεις γάτας με πυρωμένες βελόνες πλεξίματος ή κολποδιαστολείς φτιαγμένους από οδοντογλυφίδες, μολύβια και σκουριασμένα ξυράφια.

Θα σας μεταδώσω την Ύψιστη Τέχνη της Αυτού Πατεροσύνης, το cock ring που κρατάει πάντα σε στύση την Ιερή Τριανδρία, την βλέννη που λιπαίνει το Ξέπατο Συμβούλιο και το πυώδες έκκριμα που δρα ως συγκολλητικός παράγοντας της Pateras Productions -- την μαγεία του να δημιουργείς μια δικιά σου σέχτα, την δικιά σου θρησκεία, άντε για τους soft τυπάδες κάποιο νέο "φιλοσοφικό σύστημα". Η συνταγή είναι πολύ απλή, θέλει μόνο λίγη προσοχή στην εκτέλεσή της και στα υλικά, που δεν είναι ανάγκη να είναι πρώτης ποιότητας!

Οι οπαδοί σου - Το Target group σου

 

Πρώτο βασικό βήμα προτού αρχίσεις τις αλχημείες και τις σοφιστείες που θα οδηγήσουν στον ιδεολογικό πυρήνα του φιλοσοφικού συστήματός σου (θρησκείας, ουσιαστικά) είναι το να κάνεις ό,τι κάθε τσακαλάκος εμποράκος -τον θάνατο του οποίου χαιρόμαστε πολύ- και να αποφασίσεις που θα απευθύνεται το κατασκεύασμά σου. Ας το πούμε ως έχει, ορίζεις το ποίμνιό σου -- μην φοβάσαι, δεν τους χαλάει η λέξη, την καταπίνουν αμάσητα χιλιετηρίδες και μάλιστα μεγάλο ποσοστό νιώθει περήφανο γι' αυτό και αυτοχαρακτηρίζεται έτσι! Όσον αφορά το εύρος, μην μου το στενέψεις πολύ σαν τους κορσέδες της αγαπητής Dita von Teese: όσο "εξειδικεύεις" το γκρούπ σου τόσο λιγότεροι χωράνε στην στρατιά σου, κράτα το ανοιχτό σαν νεαρό gay αγοράκι που προσπαθεί επί ματαίω με λογιών λογιών buttplugs -- όπως μπορεί να σε διαβεβαιώσει και ο ίδιος, χίλιοι καλοί χωράνε.

Το ποίμνιό σου, δυνητικά, είναι όλοι! Μην ξεγελιέσαι που τους βλέπεις όλους πολυταξιδεμένους, διπλο-τριπλο πτυχιάτους και μοντέρνους, η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια. Ο άνθρωπος , όσο τσερβελάτος ή "μπροστά" να είναι, ΘΕΛΕΙ να πιστέψει σε κάτι, σε οποιοδήποτε κάτι και μετά φυσικά να εκλογικεύσει την επιλογή του. Το θέμα είναι να βρεις το κουμπί του και γι' αυτό θα φροντίσει η ιδεολογία που θα στήσεις.

 

Η Ιδεολογία σου

 

Πυρήνας

Σχημάτισε τον κύριο πυρήνα της θρησκείας σου: βασικότατο στοιχείο είναι τα διαπιστευτήριά σου. Εδώ το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να σε απασχολήσει είναι αν ο κύριος πυρήνας της ιδεολογίας σου "βγάζει νόημα" ή αν είναι "λογικός". Κοιτά απλά τι προτείνουν οι μεγάλες καθιερωμένες θρησκείες ή και πιο καινούργιες αλλά πολυπληθείς και αναρωτήσου αν νεκραναστημένοι, μετεμψυχωμένες γιαγιάδες σε αγελάδα, πνεύματα που μιλάνε και εξωγήινοι που πρέπει να αυτοκτονήσεις για να σε διακτινίσουν στο UFO τους σου φαίνονται να "βγάζουν νόημα" ή να είναι "λογικά".

Οι μεγάλες θρησκείες όμως εδώ έχουν το ατού πως επειδή είναι δουλεμένες για αιώνες και επειδή δούλευαν τον "κοσμάκη" (ναι εδώ το υποκοριστικό είναι όλο δικό του, ένα επίπεδο κάτω απ' τα ζα) πριν από αιώνες, μπόρεσαν να καθιερώσουν ακόμα και εξόφθαλμα παράλογα πράγματα στο "θρησκευτικό ασυνείδητο". Θα σου πρότεινα να μην δοκιμάσεις αυτη την οδό, να μην στήσεις κάποια παλαβή θεότητα αλλά να το πας πιο πολύ σε χροιά φιλοσοφικού συστήματος που πουλάει πολύ. Εδώ φρόντισε τα βασικά: να έχει "διαχρονικές αξίες", να απευθύνεται όμως και στο επίκαιρο που συγκουνεί τον κοσμάκη σύγκορμο.  Να ακούγεται "ψαγμένη", να είναι όμως και βατή για τον κουφιοκεφαλάκια. Να λέει, αλλά να μπορεί και να ξελέει μέσω διφορούμενων νοημάτων.

Κάτι που αρέσει πολύ στους ανθρώπους και πάει γάντι σε τέτοιες φάσεις είναι οι "κατηγοριοποιήσεις" και τα "νούμερα": Οι Εφτά Αρχές, Τα Εννιά Σώματα, κατατάξεις, διαχωρισμοί, διακριτές διαβαθμίσεις, επεξηγηματικά πινακάκια -- όλα τόσο μα τόσο "διακριτά", "ορισμένα" και πλήρως "μελετημένα", σε σημείο που δεν ταιριάζει σε κάτι "άυλο" και "μη-μετρήσιμο" εξορισμού αλλά που από την άλλη πάντα το χρησιμοποιούν οι θρησκείες χωρίς κανείς να έχει ποτέ διατυπώσει την εύλογη ερώτηση: από που πηγάζει αυτή η αφοπλιστική σιγουριά και η αναμφισβήτητη γνώση;

Αν θελήσεις να ενσωματώσεις κάποιο είδος "πληρωμών" ή "τιμωρίας", φρόντισε οι "επιταγές" σου να είναι εξαργυρώσιμες μόνο στο άυλο, στο "αόρατο", στο "πέρα από εδώ" -- αν γίνεται και μετά θάνατον, όχι τίποτε άλλο, μην εμφανιστεί κανείς και πει πως τα ακολούθησε όλα που είπες αλλά χαΐρι δεν είδε!

Κάτι άλλο επίσης που συμπαθεί αρκετά ο κόσμος και φαίνεται να είναι καλή μοδούλα είναι οι ενέσεις "επιστημονικοφάνειας" σε ό,τι λές ή σε ό,τι υποστηρίζεις (χμ, μήπως και οι κατατάξεις και τα πινακάκια δίνουν αυτή την αίσθηση;). Βίασε ελεύθερα τις επιστήμες, τα ζωάκια σου δεν γνωρίζουν από αυτές -- και αν γνωρίζουν, τότε στην περίπτωση που θα το κάνεις με έξυπνο τρόπο θα μπορείς να τα "γυρίσεις" και να την σκαπουλάρεις. Καλή βορά αποτελούν οι πιο δυσνόητες επιστήμες πχ η κβαντική φυσική και η κβαντομηχανική.

Τέλος, θα χρειαστεί να ντύσεις τον παραπάνω σκελετό με "κρεατάκι" για να έχει ζουμάκι. Εδώ μην φοβηθείς να κλέψεις και να μπασταρδέψεις ένα κάρο θρησκείες, φιλοσοφικά συστήματα, "λόγια μεγάλων" και οτιδήποτε άλλο κάνει την ιδεολογία σου να ακούγεται "βαριά και έγκυρη". Μην ξεχνάς ποτέ το motto της εποχής μας: η εικόνα είναι αυτή που μετράει και οι εντυπώσεις, όχι η ουσία.

Τελετουργικό

Δόμησε το Τελετουργικό σου: τελετουργικά λοιπόν! Ακόμα και αποστάτες από υπερβολικά οργανωμένα Τάγματα και Στοές που αγαπούν να τα μισούν, κατά κάποιο τρόπο τα αγαπούν -- έστω μέσω μίσους. Παραδέξου το, τα τελετουργικά είχαν πάντα πλάκα! Ουσιαστικά βάζεις τον πιστό να βουτήξει με το κεφάλι μέσα στον ιδεοψυχαναγκασμό και στην μαγική σκέψη και να αρχίσει να επαναλαμβάνει ανούσιες κινήσεις, να λέει ανούσιες φράσεις, να στήνει ανούσια σκηνικά -- και όλα αυτά νομίζοντας πως κάνει κάτι σημαντικό. Χμ, έλα τώρα -- γνωρίζεις και γνωρίζω καλά πως δεν είναι καθόλου ανούσια: έχουν αρκετή δύναμη αν πιστέψεις σε αυτά, μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις τους είναι να εκτονώνουν όποιον τα κάνει και συνάμα να εφαρμόζει αυτόβουλα μια πλύση εγκεφάλου που καίει ακόμα πιο βαθιά στην εγκεφαλική του πλακέτα διάφορα "νοήματα" και "συμβολισμούς" του θρησκευτικού συστήματός σου.

Τα χοντρά τελετουργικά, όπως τα φαντάζεσαι με την χρήση "μαγικών αριθμών"/κεριών και επωδών, είναι καπαρωμένα από τις μεγάλες θρησκείες και αυτό έχει και πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Μέσα στα μειονεκτήματα είναι πως ξενερώνουν όσους αντιπαθούν την σχεδόν αυτιστική "τάξη", συμμόρφωση και τυπολατρεία, όπως επίσης και πως η ενσωμάτωση τέτοιων πρακτικών σε κάνει να φαντάζεις πολύ old school. Το κύριο πλεονέκτημα όμως είναι πως τέτοια "τυπικά" είναι δουλεμένα σε σημείο τελειότητας από τις πατροπαράδοτες θρησκείες, οπότε αν μελετήσεις μερικά τυπικά μπορείς να φτιάξεις το δικό σου, αντικαθιστώντας τους συμβολισμούς της θρησκείας από την οποία το... "δανείστηκες" με τους δικούς σου. Στην περίπτωση που δεν θες να εκπέμπεις γραφική καλτίλα, κάνε τα τελετουργικά σου "συγκαλυμμένα", οργάνωσε τακτικά meeting ή μια ομαδική δραστηριότητα που εν μέρει έχει και συμβολικό χαρακτήρα όπως θα τους αποκαλύψεις αργότερα...

Το Κακό

-Βρες έναν "δράκο": τι θα ήταν οι καλοί Jedi χωρίς τους κάκιστους Sith; Τι θα ήταν τα αστρικά επίπεδα χωρίς τις "κατώτερες οντότητες"; Τι θα ήταν ο χριστιανισμός χωρίς διάολα; Και τι θα ήταν ένα ομαδικό παιχνίδι χωρίς αντιπάλους; Αλήθεια, εχεις δει ποτέ σου ταινία δράσης χωρίς τον "μεγάλο κακό"; Το σύστημά σου χρειάζεται έναν δράκο για να λειτουργήσει όμορφα, να δεσμεύσει την επαναστατικότητα και την αντίδραση στραμένη "κάπου" και να κάνει πιο πικάντική την όλη συνταγή.

Στο όλο πακέτο έχουμε bonus το αρχέτυπο που συγκινεί τρομερά τους ανθρώπους του "καλού μα αδύναμου παλικαριού που εναντιώνεται απέναντι στις πολυπληθείς και δυνατές σκοτεινές δυνάμεις -- και όλοι ξέρουμε πως στο τέλος θα τις κερδίσει", που σου δίνει ένα κάποιο "nobility", όπως επίσης και εκείνη την διεστραμμένη απόλαυση του να νιώθεις κατατρεγμένος και εκμεταλλευμένος.  Οι παλιές θρησκείες, σαν τον παλιό φαντάρο, έχουν καπαρώσει τα καλύτερα: τους "μεγάλους κακούς", τους "ευφάνταστους Μεγάλους", συγκεκριμένα πρόσωπα δηλαδή που ξεφεύγουν όσο θέλουν από την λογική.

Επειδή αυτές οι έννοιες είναι κατειλημμένες προ πολλού, κουρασμένες -και επίσης το "κοινό" είναι λίγο πιο ξύπνιο από ότι παλιά- η ασφαλέστερη επιλογή σου εδώ είναι να πέσεις σε κάποια αοριστία ή μαζικότητα. "Φταίει το σύστημα", κατηγόρησε το Overlay για τα έπιπλά σου που δεν γυαλίζουν, "φταίνε οι μεγάλοι που μας επιβουλεύονται",  βρες κάτι ρε αδερφέ σαν εκείνη την πλουτοκρατία και τον καπιταλισμό για τον οποίον σκίζονται οι Κεκέδες. Αν γουστάρεις κάτι πιο παράτολομο και οξύμωρο βάλε ως δράκο το "φταίνε οι θρησκείες" ή μια συγκεκριμένη θρησκεία πχ του τόπου σου, αν και νομίζω πως σε αυτό σε έχουν προλάβει άλλοι.

Ακόμα καλύτερα σου προτείνω να θέσεις ως δράκο μια κατάσταση ή μια ιδέα και όχι ένα πρόσωπο: βάλε ως εχθρό την έκπτωση σε κάποια "χαμηλότερα επίπεδα" ή κάτι τέτοιο ομιχλώδες. Αν επιμένεις παρόλαυτα να θέσεις κάποιο πρόσωπο ως αντίπαλο, μια μεταφυσική οντότητα λόγου χάρη ή κάποιον... εξωγήινο, μη μασάς -- η ιστορία δείχνει πως και αυτό το χάβουν με χαρά πολλοί άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Θυσίες

Κάνε την "Πρώτη Θυσία": πολλές θρησκείες απαιτούν "θυσίες", είτε μεταφορικές είτε κυριολεκτικές. Στην δική μας περίπτωση, η "Πρώτη Θυσία" (τα κεφαλαία ενισχύουν τον Μύθο ε;) είσαι... εσύ ο ίδιος! Θα χύσουμε το δικό σου αίμα για να πάρει μπρος ο τροχός. Όχι, όχι, μην βιάζεσαι, άσε κάτω τα ξυράφια σου και τα χάπια του φαρμακείου -- σε θέλουμε ζωντανό για το επόμενο στάδιο. Αυτό που καλείσαι να σφαγιάσεις είναι η λογική σου, καλείσαι να γίνεις ο Πρώτος Πιστός! Προτού πας να πείσεις οποιονδήποτε, βοηθάει πάρα πολύ να έχεις πειστεί εσύ ο ίδιος (δεν είναι απαραίτητο αλλά βοηθάει αφάνταστα). Είναι γνωστό άλλωστε πως τα πιο πειστικά ψέμματα τα λένε αυτοί που τα έχουν πιστέψει οι ίδιοι.

Μην μου ανησυχείς εδώ αν θεωρείς τον εαυτό σου "αρκετά έξυπνο τυπάκι" που δεν μασάει κουτόχορτο, λάβε εδώ ως δεδομένο πως τις μεγαλύτερες παπάντζες τις ακούς από άτομα που αυτοχαρακτηρίζονται "Αφυπνισμένοι" ή "Επαναστάτες", άτομα που πλέον "έχουν δει την Αλήθεια". Ίσα ίσα, αν είσαι όντως έξυπνο τυπάκι μπορείς να πέσεις ευκολότερα θύμα του δικού σου παραμυθιού, διότι θα μπορείς να εκλογικεύσεις πιο "θωρακισμένα" τις "θέσεις" σου, μην τυγχον βρεθεί κανείς και σε "αφυπνίσει" με κάποιο "πρωτοεπιχείρημα" επιπέδου Λυκειακών χρόνων στην καλύτερη.

Αν πάλι αμφιβάλλεις και θεωρείς τραβηγμένες τις θέσεις της θρησκείας σου και αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να τις πιστέψει κάποιος άλλος, πόσο μάλλον εσύ ο δημιουργός τους, μην φοβάσαι! Απλά  αναλογίσου τι μπαρούφες έχεις ακούσει ενδοδυκτιακά και εξωδυκτιακά αλλα πόσο όμως τις πίστευε και τις υπεράσπιζε το άτομο που τις έλεγε -- γι' αυτόν αποτελούσαν πραγματικότητα, αδιαμφισβήτητη μάλιστα!

Αν συνεχίζεις πάλι να ανησυχείς αν "πείθεις", μην μασάς, απλά φέρε στο μυαλό σου τους γνωστούς στίχους "πώς γίνεται στον κάθε παλαβιάρη, εξηγησέ μου, κουτόχορτο χιλιάδες να βοσκάν;". Έλα ντε, μαγικά ανεξήγητο!

 

Καιρός να την διαδώσεις - βρες τον Μεσσία σου

 

Υπέροχα, το στήσαμε το μαγαζάκι, έχει μπόλικο σουσάμι για όλους -- ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Πώς όμως κάνεις την φάση να τσουλήσει; Πολύ απλά αρχίζεις να μιλάς για αυτήν, μην ξεχνάς πως είσαι νιούμπης οπότε κάνε το σιγά σιγά. Άρχισε, πού αλλού, από την άμεση σφαίρα επιρροής σου -- τους "δικούς" σου, είτε φίλους είτε οικογένεια. Απέφυγε φυσικά να την αναφέρεις ως "θρησκεία" ή ως "φιλοσοφικό σύστημα", στις αρχές δεν θες να χρησιμοποιήσεις φορτισμένους όρους και ταμπέλες στις οποίες ορισμένοι μπορούν να έχουν παρενέργειες.

Στα παραπάνω φυσικά βοηθάει να έχεις ένα λέγειν, να έχεις IQ λίγο παραπάνω από του ραδικιού, να είσαι εύγλωττο και πειστικό ον, να μπορείς να κάνεις καλή χρήση της προπαγάνδας και να μπορείς να εκμεταλλεύεσαι γνωστικά σφάλματα προς όφελός σου. Επίσης βοηθάει αρκετά να είσαι εξωστρεφής ως χαρακτήρας και ευχάριστος, έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύσεις τα βαρύγδουπα νοήματά σου. Τι γίνεται λοιπόν αν δεν τα έχεις όλα αυτά;

Εδώ θες έναν Μεσσία, τον μόνο αληθινό Ψευδοπροφήτη σου, κάποιον να αναλάβει την όλη διάδωση της φάσης! Βάλε σε άλλον το φόρτο αλλά διάλεξέ τον καλά. Θες ο Μεσσίας σου να έχει μια άλφα ψυχοπαθολογία, τουλάχιστον υπερθυμικό ταμπεραμέντο ή τάσεις υπομανίας, ιδίως αν αυτές τις ποιότητες τις βρεις πακέτο με τις άκρως επιθυμητές διαταραχές προσωπικότητας -για την περίπτωσή μας-  της κατηγορίας Β' του DSM: Οιστριονική διαταραχή ή ακόμα καλύτερα Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας!

Τέτοια άτομα έλκονται όπως οι μύγες στα σκατά από φασούλες σαν αυτή που ετοιμάζεις, έχε απλά πρόχειρο ένα αξίωμα ή τίτλο να τους δώσεις και είναι δικοί σου. Γιατί; Ψάξε και διάβασε λίγο τα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας και σκέψου που τα βλέπεις καθημερινά -- ίσως μεσσιανικές θέσεις ή θέσεις πολιτικών αρχηγών ανέκαθεν να επανδρώνονταν από τέτοια άτομα άπαξ και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους τα κάνουν τα πιο ικανά για εντυπωσιασμό και συνάμα τα πιο ανίκανα -από άποψη ανάληψης ευθυνών και ενσυναίσθησης- για τις αυξημένες ευθύνες αυτών των θέσεων.

Ο Νάρκισσός σου θα ακτινοβολεί, θα λάμπει και θα είναι μαγευτικός προς τρίτα άτομα -- θα έχει χάρισμα με τους ανθρώπους, και αυτό το χάρισμά του θα δράσει ως η σύριγγα που θα εγχύσει το δηλητήριο σου στα μυαλά των θυμάτων σου. Όμως μια σύριγγα πριν την χρησιμοποιήσεις πρέπει να την γεμίσεις -- μην ανησυχείς ούτε και εδώ: μπορεί να είναι έξυπνο και χαρισματικό άτομο αλλά όπως θα έλεγε και ο Νικολάκης "το μυαλό του παίρνει βύσμα", από πίσω, όχι "ευθέως": τα μειονεκτήματα της ναρκισσιστικής προσωπικότητας (συνεχής αναζήτηση προσοχής και επιβεβαίωσης, ευαισθησία στην σκληρή κριτική) το κάνουν έυκολα χειρίσμο, αν γνωρίζεις φυσικά τι κάνεις και αν έχεις και εσύ μια μικρή δοσούλα, τόση δα, κοινωνικοπάθειας (πράγμα δεδομένο από την στιγμή που θες να ξεκινήσεις την δική σου θρησκεία!). Φέρσου του όμορφα, αυτός είναι που θα προσηλυτίσει άτομα, που θα σου φέρει κόσμο μόνο και μόνο για να λαμβάνει στο τέλος της ημέρας τα scooby snacks σου, κάτι ψίχουλα της προσοχής σου!

 

Τέλος, αντιμετώπισε τα προβλήματα!

 

Αργά η γρήγορα, κάθε "φιλοσοφικό σύστημα" και κάθε γλυκιά θρησκειούλα περνάει μια κρίση. Στην πορεία σου προς την αυτοθέωση, όσο μικρός και να είναι ο κύκλος που δημιούργησες ίσως συναντήσεις προβλήματα. Να, όπως εκείνο το άτομο που την ψειρίζει πολύ την μαϊμού και δεν σε αφήνει σε ησυχία με τις διερευνητικές ερωτήσεις του ή ακόμα χειρότερα το άτομο που δεν δέχεται τις απαντήσεις σου ως "ορθές" -- ναι, αυτό το άτομο αργά ή γρήγορα θα την πουλέψει θεωρώντας "λάθος" τις απόψεις σου και "φόλα" την όλη κοσμοθεώρησή σου.

Ίσως αυτό το άτομο να είναι ο ίδιος σου ο Μεσσίας (αν δεν είσαι εσύ, αν είσαι τσέκαρε το ενδεχόμενο ντισκορντιανών επιρροών ή διαταραχής πολλαπλών προσωπικοτήτων) και φεύγοντας να πάρει μαζί του μέρος του ποίμνιού σου -- ίσως ακόμα χειρότερα δημιουργήσει το δικό του σχίσμα ή την δική του κούλτα. Μην μου πανικοβάλλεσαι! Μην μου σκίζεις τις ζαρτιέρες σου!

Τα παραπάνω σημαίνουν πως έκανες πολύ καλά την δουλειά σου και πως πέτυχες: κάθε πετυχημένη θρησκεία οφείλει να έχει τους αποστάτες της και θρησκεία χωρίς σχίσμα είναι φλώρικη. Φεύγοντας σου έκαναν ένα αφάνταστο δώρο που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου, χάρισαν στον Μύθο σου "Τους Πρώτους Εκπεσόντες".

Αυτοί, με λίγο μυαλό και μπόλικη σοφιστεία μπορούν να αποτελέσουν "παραδείγματα προς αποφυγή" για όσους έχουν μείνει ή για μεταγενέστερα προβατάκια -- ξάφνου τα πλεονεκτήματά τους θα εκμηδενιστούν, τα μειονεκτήματά τους θα γιγαντωθούν και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα θα αποτελέσει "έμπρακτη" απόδειξη του για ποιο λόγο είχες δίκαιο εξαρχής. Εδώ, φυσικά, μην δείξεις μίσος: κάνε ότι κάνει κάθε έξυπνη θρησκεία -- δείξε συμπάθεια και αγάπη απέναντι στο πρόσωπό τους. Εξάλλου, δεν είναι ότι σε πλήγωσαν ή ότι σε αμφισβήτησαν! Αυτό που ραγίζει την καρδιά σου είναι πως χάσαν τον δρόμο, βγήκαν από την μια και μοναδικοί αλήθεια και περιπλανώνται "σε πλήρη σύγχυση". Οϊμέ και Μπου-χου-χου!

Ως την επόμενη φορά, καλές "χειροτεχνίες" και προσοχή στους επίδοξους Τσομπάνηδες!

Το αυθεντικό άρθρο μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ