
Ηλίας Γιαννακόπουλος
Ηλιας Γιαννακοπουλος -Φιλολογος :Γεννήθηκα στην Πιαλεία Τρικαλων το 1953.Τελείωσα τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.Πηρα το πτυχίο μου και εργάστηκα ως καθηγητής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Συνταξιοδοτηθηκα το 2010.Αρθρα μου έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Τα Νέα, την Εφημερίδα των Συντακτών και στην Αυγη.Επίσης κείμενα μου έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια αρθρα μου φιλοξενούνται σε Site οπως:Protagon,Μυθαγωγια,Ιδεοπηγη, Αντικλειδι, Alfa vita,Faretra,Palmografos,Thessalonikiartsandculture και πολλά επαρχιακά οπως:Trikalanews. . Με πολλές αναδημοσιεύσεις από διάφορα Site και blog.
Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες. Ο φόβος μπροστά στον κίνδυνο… που φρικτά μας απειλεί.
«Μέσα στον φόβο και στις υποψίες, / με ταραγμένο νου και τρομαγμένα μάτια, / λυώνουμε και σχεδιάζουμε το πώς να κάμουμε / για να αποφύγουμε τον βέβαιο / τον κίνδυνο που έτσι φρικτά μας απειλεί…». (Κ Π.. Καβάφης, «Τελειωμένα»).
Η Αγάπη κατά Φρόμ
«Ο άνθρωπος είναι αποκομμένος από την αρχική του ένωση με τη φύση που χαρακτηρίζει τη ζωώδη ύπαρξη. Έχοντας ταυτόχρονα λογικό και φαντασία, αντιλαμβάνεται τη μοναξιά και τη μόνωσή του, την αδυναμία και την άγνοιά του, το συμπτωματικό της γέννησης και του θανάτου. Αυτήν την κατάσταση ύπαρξης δε θα μπορούσε να την ανεχθεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο αν δεν εύρισκε νέους δεσμούς με τους συνανθρώπους του για να αντικαταστήσει τους παλιούς που ρυθμίζονταν από τα ένστικτα.» («Η υγιής κοινωνία» Έριχ Φρομ).
Ενσυναίσθηση και Επικοινωνιακό κενό
«Ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας» (Jung)
Η Ζωή μας…Μια παρένθεση και μόνο
«Στο κόμμα, σταματώ…/ παίρνω ανάσες/. Στην τελεία πεθαίνω…./ Στο θαυμαστικό, φωνάζω…/ Στο ερωτηματικό, περιμένω…./ αγωνιώ για την απάντηση..» (Ελένη Τομπέα «Σημεία στίξης»).
«Οι «αλλόθροοι» άνθρωποι…»: Ο Όμηρος διδάσκει στην πεζογέφυρα της Φρανκφούρτης.
Οι άχρηστοι….
«Κάποτε ο Λάο Τσε ρώτησε τους υλοτόμους γιατί δεν κόβουν και τα στραβά δέντρα. ‘’Επειδή είναι άχρηστα’’ του απάντησαν και τότε ο σοφός δάσκαλος τους είπε ‘’έτσι να είστε και εσείς… πάντα άχρηστοι για να μη σας πειράζει κανείς’’».
Πρόοδος: Συμπαντικός νόμος
«Ο πόθος να κατανοήσεις τον κόσμο και ο πόθος να τον μεταμορφώσεις είναι οι δυο μεγάλες μηχανές της προόδου. Χωρίς αυτές, η ανθρώπινη κοινωνία θα έμενε ασάλευτη ή θα πισωδρομούσε» (Μπέρτραντ Ράσελ).
Ο Σάρτρ και ο Γαλλικός Μάης του ‘68
«Ο επαναστάτης είναι ο ακροβάτης του ονείρου»
Ο Μάιος ως μήνας ευτύχησε να συνδεθεί με δυο γεγονότα που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την ιστορία του ανθρώπου και τον πολιτισμό του. Το πρώτο γεγονός αφορά τον ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο το 1886 που διεκδίκησαν ως ανθρώπινο δικαίωμα το 8ωρο στην εργασία αλλά και στην ανάπαυση. Η ιστορία δικαίωσε τον αγώνα τους, αν και στις μέρες μας πληθαίνουν τα φαινόμενα παραβίασης αυτού του δικαιώματος κι αυτής της κατάκτησης.
«Παιδεία: Τροφός της Δημοκρατίας»
«Παιδεία… σημαίνει αντιλαμβάνομαι τον κόσμο που με περιβάλλει, όχι σαν ένα τετελεσμένο, αναγκαίο και χωρίς διέξοδο κόσμο, αλλά σαν μια κατάσταση που περιορίζει και καταπιέζει τον άνθρωπο και που μπορώ να αλλάξω». (Γκαρωντύ)
«Φόβος Θανάτου»
α. «Αυτό που δίνει νόημα στη ζωή, δίνει νόημα και στο θάνατο» -Αντουάν ντε Σαιν – Εξυπερύ
β. «Ηδύ γίνεται το ζην, όταν απή θανάτου φόβος» -Διογένης Οινοανδέας
γ. «Η πρώτη αλήθεια είναι ο θάνατος, απομένει να μάθουμε ποια είναι η τελευταία» -Οδ. Ελύτης