Απόστολος Φούρναρης

Απόστολος Φούρναρης

Ο Απόστολος Φούρναρης γεννήθηκε και μεγάλωσε την Αθηνά, με καταγωγή από τον Βόλο. Στα 13 μετακόμισε εκεί οπού και έζησε μέχρι τα 18.

Ακολουθήσαν 3 χρονιά στην Ιταλία, οπού σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σιένα.

Το 2008 μετακόμισε στο Λονδίνο οπού ξεκίνησε της σπουδές του στην Ψυχολογία, ολοκληρώνοντας το 2011 το BSc of Psychology στο Open University.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής του θητείας και την περίοδο 2013-2014 βρέθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του 251 Γ.Ν.Α και στο Κ.Α.Ι παρακολουθώντας σεμινάρια και αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία σε Διαταραχές Προσωπικότητας, Διαταραχές της Διάθεσης και Διαταραχές Άγχους.

Το 2014 έγινε δεκτός από το πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Αγγλία, από οπού το 2015 αποφοίτησε με το Μάστερ (ΜΑ) στην Ψυχανάλυση.

Την περίοδο 2016-2017 βρέθηκε στο Λονδίνο και στην κλινική Τάβιστοκ (Tavistock & Portman NHS Foundation Trust) οπού παρακολούθησε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Ενήλικων.

Από το 2018 παρακολουθεί κλινική εκπαίδευση στην Ψυχοδυναμική Συμβουλευτική Παιδιών και Εφήβων στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ (MA in Psychodynamic Counselling for Children and Adolescents, 2018-2021).

Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Συνεργάζεται με διάφορα πανεπιστήμια ( UCL, Brunel, Hertfordshire μεταξύ άλλων) προσφέροντας υποστήριξη στους φοιτητές τους που το χρειάζονται. Ερευνητικά, επαγγελματικά και συγγραφικά ενδιαφέρεται και ασχολείται με την μεταβατική περίοδο μεταξύ εφηβείας και ενηλικίωσης, καθώς και τις αγχώδεις, διάθεσης ή προσωπικότητας διαταραχές που βιώνουν οι νέοι σε αυτό το στάδιο της ζωής τους.

Σάββατο, 09 Μαρτίου 2019 09:08

Η Εποχή της Εικονικής θετικότητας

Ζούμε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εποχή. «Σκέψου Θετικά», «Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα», «Είσαι δυνατός», «Τίποτα δεν μπορεί να σε ρίξει κάτω», και το κορυφαίο όλων: «διώξε τις αρνητικές σκέψεις». Μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμάτα με χαμογελαστά πρόσωπα, ακριβά αυτοκίνητα, γυμνασμένα σώματα, μαγευτικά τοπία και συνεχείς προτροπές που μας καλούν να απομακρύνουμε οτιδήποτε το αρνητικό από την ζωή μας.

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 08:49

Πολιτισμός και Ψυχανάλυση

Ο Φρόυντ κάποτε είπε πως ο πολιτισμός ξεκίνησε την πρώτη φορά που ο άνθρωπος απάντησε με μία προσβολή και όχι πετώντας μία πέτρα. Άραγε, πόσο πολιτισμένος είναι ο σύγχρονος άνθρωπος;

Ανεξαρτήτως πολιτικής και πολιτικών πεποιθήσεων, είναι βέβαιο πως η τελευταία επιλογή του εκλογικού σώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελεί από ψυχολογική μεριά ένα αρκετά ενδιαφέρον ζήτημα. Δεν αναφέρομαι φυσικά στην όποια κατάσταση της ψυχικής υγείας του νεοεκλεγέντα προέδρου, αλλά τι αποκαλύπτει αυτή η επιλογή σε σχέση με την ενδοψυχική δυναμική των ψηφοφόρων.

Η συναισθηματική προσκόλληση μπορεί να αποδειχθεί ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα. Δεν αναφέρομαι ούτε στην προσκόλληση κατά Bowlby, ούτε στην προσκόλληση ως διαταραχή όπως την οριοθετεί η ψυχιατρική, αλλά στην προσκόλληση ως συναισθηματική επένδυση όπως την βλέπει η ψυχανάλυση.

Συνηθίζαμε να φωτογραφίζουμε ακολουθώντας μια συγκεκριμένη μέθοδο η οποία αποτελούταν από μία πολύ συγκεκριμένη ακολουθία ενεργειών. Αγοράζαμε το φιλμ, το τοποθετούσαμε, κάποιες φορές ανεπιτυχώς, στην φωτογραφική μηχανή την οποία κουβαλούσαμε με ένα μείγμα ενθουσιασμού για το τι θα καταφέρουμε να αποτυπώσουμε και απογοήτευσης για το βάρος που πρόσθετε στον λαιμό ή στο σακίδιο μας.

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 09:27

Περί Πολιτικής Ορθότητας

Όταν σκεφτόμαστε την πολιτική ορθότητα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι να μιλάμε ή να ενεργούμε με τρόπο που δεν είναι σε καμία περίπτωση ασέβεια.