Παράξενα εξωτικά ζώα: 3 φάτσες και 1 σετ σαγόνια!

Παράξενα εξωτικά ζώα: 3 φάτσες και 1 σετ σαγόνια!

(To Zyklon B γράφει την στήλη Sci-zophrenia στο Fridge.gr)

"Το Fridge.gr είναι διαδικτυακό περιοδικό ποικίλης ύλης" έχει ακουστεί ως χαρακτηρισμός του περιεχομένου, κάτι που το κάνει να ακούγεται σαν το "διαδικτυακό" αντίστοιχο αυτού που θα μπορούσε να βρεθεί στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου ή κομμωτηρίου, καθώς περιμένεις να σου κάνουν εκείνη την πάντα μοδάτη μιζανπλί -- ναι, και ο οδοντογιατρός την άρχισε, έχει πέραση. Κάθε "περιοδικό ποικίλης ύλης" που σέβεται τον εαυτό του συχνά-πυκνά δημοσιεύει "οφθαλμόλουτρο" του τύπου "Άνθρωποι σε παράξενες πόζες", "Παράξενα της φύσης", "Παράξενα κτήρια" -- και φυσικά τα -πάντα επίκαιρα και γλυκούλικα- "Παράξενα ζώα", ό,τι πρέπει για "κλικ-wow-share/like-ξέχνα το".

Προσωπικά , δεν σας έχω φερθεί ιδιαίτερα καλά στο θέμα: έχω πιάσει ζώα που σου σκίζουν τα ράμματα, διάφορα φρικαλέα παράσιτα, εξωτικά κατοικίδια... και κάθε φορά τείνω να το μπουρδελεύω το θέμα, με τρόπο που δεν θα το έκανες share στο wall της μάνας σου. Πάμε ακόμα μια φορά να προσπαθήσουμε κάπως πιο ήπια, με "παράξενα ζωάκια". Όχι, δεν περιλαμβάνουν το Aye-Aye ή το ζελατινώδες ανθρωπόμορφο ψάρι που σου θυμίζει κάποιον παλιό συμμαθητή σου.

 

Elysia chlorotica

Γαστρόποδο! Μαλάκιο! Ζώο που φωτοσυνθέτει!
Γαστρόποδο! Μαλάκιο! Ζώο που φωτοσυνθέτει!

 

Τα φυτά φωτοσυνθέτουν και αποτελούν τους παραγωγούς ενός οικοσυστήματος, ενώ τα ζώα είναι καταναλωτές-παρτάκηδες. Ένα ζώο (ένας... άνθρωπος) που θα μπορούσε να φωτοσυνθέσει είναι ωραίο θέμα για σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ίσως για τρανσουμανάκια που σκέφτονται να ταΐσουν έτσι όλη την ανθρωπότητα. Έχει όμως ορισμένες τεχνικές δυσκολίες, κυρίως πως η ενέργεια που θα μπορούσε να δεσμευτεί κατά αυτό τον τρόπο δεν θα αρκούσε για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός ανθρώπου. Από την άλλη, υπάρχουν άτομα που πιστεύουν στην ύπαρξη ανθρώπων που τρέφονται από τον ήλιο ή από τον αέρα οπότε... "η δικιά σου επιστημονική φαντασία είναι η πραγματικότητα του διπλανού".

Η Elysia chlorotica είναι ένα ζώο , ένας "θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας" πες, που... φωτοσυνθέτει! Ναι, δεν θα βρεις πολλά ζώα να φωτοσυνθέτουν (μπορείς να βρεις μερικά; στα σχόλια!), διότι οι χλωροπλάστες δεν απαντώνται στο ζωικό βασίλειο, αλλά το συγκεκριμένο "σαλιγκάρι" έχει τον τρόπο του. Κλεπτοπλαστία! Αυτό το αγγλικό kleptoplasty που βρήκες όταν γκούγκλαρες το όνομα, είναι ο τρόπος που καταφέρνει να φωτοσυνθέσει: κλέβει τους χλωροπλάστες από το φυτοπλανγκτόν που καταναλώνει και τους οικειοποιείται. Το ωραίο εδώ είναι πως οι χλωροπλάστες είναι "ημιαυτόνομα" οργανίδια, δηλαδή έχουν δικό τους γενετικό υλικό που τους επιτρέπει να λειτουργούν, όχι όμως ολόκληρο το σετάκι -- στα φυτά, μέρος του DNA υπέυθυνου για την λειτουργία των μιτοχονδρίων, βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου. Πώς λοιπόν η Elysia τα χρησιμοποιεί; Απλό, έξυπνο και σκανδαλώδες: έχει κλέψει και τα συγκεκριμένα γονίδια και τα έχει ενσωματώσει στο δικό της γενετικό υλικό!

 

Ψάρια Pacu

Tα δόντια των Pacu. Ας ενημερώσει κάποιος την γιαγιά πως βρήκαμε την μασέλα της.
Tα δόντια των Pacu. Ας ενημερώσει κάποιος την γιαγιά πως βρήκαμε την μασέλα της.

 

Σου γλίστρησε καταλάθος η μασέλα της γιαγιά στο ενυδρείο και να τι έγινε! Ένα ψάρι με ανθρώπινα δόντια -- είσαι πιο αποτελεσματικός από την γενετική μηχανική στην δημιουργία νέων ειδών! Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι ουσιαστικά μία ομάδα που αποτελείται από πολλά διαφορετικά γένη -- δεν είναι μόνο ένα είδος. Θεωρούνται... συγγενείς των γνωστών "πιράνχας", μόνο που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος (90 εκατοστά και βάρος μέχρι 25 κιλά!).

Η δίαιτά τους; Ποικίλει, πες τα "παμφάγα" και είσαι μέσα, από την στιγμή που και το φρουτάκι τους το τρώνε και το τσιτσί τους άμα λάχει. Κυκλοφορεί επίσης η βρώμα πως έχουν βρεθεί να τρώνε αρχίδια ανύποπτων λουόμενων στη Σαουθαμέρικα ή σε μέρη όπου έγινε εισαγωγή τους από ανθρώπους -- πιθανότατα μύθοι, αν και από άποψη δαγκώματος άνετα θα είχαν τα βαριά, τροφαντά σου κάκαλα. Αυτό που δεν είναι μύθος είναι πως αποτελούν έδεσμα για τους ανθρώπους, σε ορισμένες κουλτούρες.

 

Lophorina superba

Να χαρώ κολάρο και μαγκιά! Τύφλα να έχει το αμάξι, τα μούσκουλα και το τσερβέλο που μοστράρεις για να ρίξεις τα γκομενάκια
Να χαρώ κολάρο και μαγκιά! Τύφλα να έχει το αμάξι, τα μούσκουλα και το τσερβέλο που μοστράρεις για να ρίξεις τα γκομενάκια

 

Το συγκρότημα που γυρνάς τώρα στην playlist σου είναι οι Snowy White και βάζεις να παίξει το Bird In Paradise. Τα πουλιά, γενικότερα, είναι οργανισμοί με πολύ ενδιαφέρον και γι' αυτό βλέπεις τόσα κολλημένα ξενάκια με το "μπερντγουότσιν" (βλεπωπούλεμα): έχουν έντονο φυλετικό διμορφισμό (το πόσο διαφορετικό είναι δηλαδή το αρσενικό από το θηλυκό) και σύνθετο/παράξενο τρόπο φλερτ που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις δικές μας καγκουριές. Ίσως είναι λιγότερο τσερβελάτο και πιο ευθύ του στιλ "θέλω να αδειάσω μέσα σου το γενετικό μου υλικό -- κοίτα εδώ, έχω έντονα χρώματα, πιο έντονα από του γείτονα στο παραδίπλα δέντρο" και αυτό από μόνο του είναι λόγος για να τα λατρέψεις αν έχεις βαρεθεί τις εμμεσότητες των ανθρώπων.

Όχι, δεν είναι Photoshop, πραγματικά υπάρχει και όντως έτσι είναι η σεξουαλική επίδειξη αυτού του πτηνού.
Όχι, δεν είναι Photoshop, πραγματικά υπάρχει και όντως έτσι είναι η σεξουαλική επίδειξη αυτού του πτηνού.

Το συγκεκριμένο παραδείσιο πουλί "Superb bird-of-paradise" (Lophorina superba) έχει μια αρκετά ιδιότυπη "φορεσιά" να επιδείξει στα θηλυκά, ολίγον τι αστεία αν αφήσεις την παρειδωλία να σε κυριεύσει, ολίγον τι old school αν ποτέ χαρακτήρισες κάτι στην ζωή σου "οκτάμπιτο". Ναι, κι όμως, οι θηλυκές του κάθονται!

[divider]

Atretochoana eiselti

Κοίτα το καλά... το πιάνεις το νόημα ε; Ναι, σωστά, του λείπει κάτι!
Κοίτα το καλά... το πιάνεις το νόημα ε; Ναι, σωστά, του λείπει κάτι!

Όχι , αυτό που βλέπεις ΔΕΝ είναι φίδι (ερπετό). Ανήκει θεωρητικά στα τετράποδα, συγκεκριμένα στα αμφίβια αλλά δεν έχει πόδια. Δεν έχει ούτε πνευμόνια. Και τούτο το τελευταίο είναι που κάνει "παράξενο" το Atretochoana eiselti:  είναι το μεγαλύτερο τετράποδο (80 εκατοστά μήκος) που δεν έχει πνευμόνια!

Και γιατί τόσος ντόρος με τα πνευμόνια; Διότι διοχετεύουν στο σώμα  το βασικό συστατικό της "καύσης" της γλυκόζης, το οξυγόνο. Πνευμόνια δεν "χρειάζονται" σε μικρά αερόβια ζώα, όπου το απαραίτητο οξυγόνο τους το παίρνουν κατευθείαν μέσω διάχυσης από την "επιδερμίδα" τους . Πνευμόνια χρειάζονται σε μεγαλύτερα ζώα όπου και χρειάζεται "αντλία" που να εισάγει γρήγορα οξυγόνο σε μεγάλες ποσότητες -- πόσο μάλλον όταν αυτά μπορούν να κινηθούν σχετικά γρήγορα, οπότε έχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες για γρήγορες καύσεις (οξυγόνο). Το συγκεκριμένο ζώο θα "μπορούσε" να είχε πνευμόνια για το μέγεθός του και την κινητικότητά του. Αν το ψάχνεις θα το βρεις... που αλλού; Στον Αμαζόνιο -- ψάξε κατά Βραζιλία μεριά.

Ναι, το παρατήρησαν όλοι οι αναγνώστες -- σκάσε. Μοιάζει με αρκετά κακοφορμισμένο πέος από ορισμένες μόνο γωνίες λήψης.

Ημιύποπτη λήψη -- αγλιέπεις λίγο την ουρήθρα!
Ημιύποπτη λήψη -- αγλιέπεις λίγο την ουρήθρα!
Αθώα λήψη -- αχ έλα καλέ και τζάμπα μου άνοιξε η όρεξη!
Αθώα λήψη -- αχ έλα καλέ και τζάμπα μου άνοιξε η όρεξη!

Τι λες, τα κατάφερα;

Ως την επόμενη φορά, υπομονή...

Το αυθεντικό άρθρο μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ