Σταμάτα να κατηγορείς την φοροδιαφυγή

Σταμάτα να κατηγορείς την φοροδιαφυγή

Η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία αποτελούν μόνιμα ζητήματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτήν την δυσοίωνη κατάσταση, οφείλεται στην εκτεταμένη παραοικονομία και ως κατ’επέκταση στην φοροδιαφυγή. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει λίγο. Είναι αλήθεια το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μεγάλη φοροδιαφυγή στον ιδιωτικό τομέα, με μη δηλωμένα εισοδήματα, με το μη κόψιμο αποδείξεων και άλλα πολλά, αλλά αυτό στο οποίο πρέπει να εμβαθύνουμε, είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την φοροδιαφυγή.

Βασικότερος όλων είναι η υπερφορολόγηση. Ο πιο εύκολος τρόπος για να ωθήσεις έναν ιδιώτη στην φοροδιαφυγή, είναι η υπερφορολόγηση. Επιβάλλοντας με άλλα λόγια δυσθεώρητους φόρους με τους οποίους στραγγαλίζεις τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό τομέα που παράγει πλούτο, τότε με αυτόν τον τρόπο δένεις τα χέρια του ιδιώτη αφήνοντας τον χωρίς επιλογές και ωθώντας τον στην φοροδιαφυγή.

Είναι πολύ σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι πρέπει να πάψουμε πλέον να ποινικοποιούμε την φοροδιαφυγή ωσάν δημιουργό προβλημάτων και να επικεντρωθούμε και στα θετικά που έχει επιφέρει η φοροδιαφυγή στην ελληνική οικονομία. Το τεράστιο πελατειακό κράτος που λειτουργεί εις βάρος μας και έχει εδραιωθεί από όλα τα κόμματα της μεταπολίτευσης, στην ουσία συντηρείται από τους ληστρικούς φόρους που καλούμαστε να πληρώσουμε. Με άλλα λόγια, μη πληρώνοντας φόρους παύεις με αυτόν τον τρόπο να τρέφεις το κράτος-τέρας και να γίνεσαι γρανάζι του διεφθαρμένου πελατειακού συστήματος.

Παραδόξως, η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία έχει και άλλο θετικό αντίκτυπο. Αν η πλειοψηφία των Ελλήνων δήλωνε επακριβώς τα εισοδήματά του, τότε τα δάνεια τα οποία το ελληνικό κράτος έπαιρνε με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα αφού η νέα πηγή δημοσίων εσόδων θα αποτελούσε για τους πιστωτές μας έναν επιπλέον λόγο να μας δανείσουν ακόμα περισσότερα, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό χρέος της χώρας αυτήν την στιγμή να ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Έστω όμως, ότι κάποιος καλοθελητής θεωρεί ότι με την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα επιπλέον δημόσια έσοδα που θα προέκυπταν θα κατέληγαν στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι τα συγκεκριμένα επιπλέον έσοδα δεν θα κατέληγαν σε νέες επιδοτήσεις και νέους διορισμούς, οι οποίοι θα διόγκωναν περισσότερο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Έστω όμως και πάλι, ότι ξεχνάμε όλα τα παραπάνω και η κυβέρνηση μας με θάρρος και τόλμη αποφασίζει να κυνηγήσει την φοροδιαφυγή και την ‘μαύρη εργασία’, τότε ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες; Η πρώτη και άμεση συνέπεια θα είναι η δραματική αύξηση των ποσοστών ανεργίας. Αυτό θα συμβεί διότι, στην καλύτερη ο επιχειρηματίας θα γίνει ακόμη πιο διστακτικός στο να προσλάβει νέο προσωπικό και στην χειρότερη θα βάλει λουκέτο εφόσον θα αναγκαστεί να ασφαλίσει το προσωπικό του.

Η λύση με άλλα λόγια δεν βρίσκεται στο ανελέητο κυνήγι φόρων και την υπερφορολόγηση, αλλά τουναντίον στα χαμηλά και σταθερά ποσοστά φορολογίας που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Στόχος δεν πρέπει να είναι δηλαδή η αύξηση των εσόδων του κράτους, αλλά η στροφή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και το επιχειρείν. Η μείωση των εσόδων αλλά και η παράλληλη μείωση των εξόδων του κράτους μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για μια ισχυρή ελληνική οικονομία που θα απαλλαχθεί μια και καλή από τον βραχνά του τεράστιου δημοσίου. Επομένως η δαιμονοποίηση της παραοικονομιας το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί κλίμα και αντιδράσεις, με σκοπό οι εκάστοτε πολιτικοί να μπορούν ανενόχλητοι να σιτίζουν το πελατειακό τους σύστημα.

 

Facebook: Klearchos Tsiotsos