Πικρές αλήθειες για το ασφαλιστικό

Πικρές αλήθειες για το ασφαλιστικό

Για να μην κοροϊδευόμαστε, η έκβαση του Ασφαλιστικού είναι νομοτελειακή.

Στα τελευταία 30 χρόνια οι συνταξιούχοι έχουν αποτελέσει πεδίο ψηφοθηρίας για τα πολιτικά κόμματα, με αλόγιστη απόδοση συντάξεων πλήρως αναντίστοιχων με τις εισφορές που έχουν πληρώσει πολλοί σημερινοί δικαιούχοι, εις βάρος φυσικά εκείνων που σήμερα καλούνται να επιδείξουν την «Αλληλεγγύη των γενεών» απέναντι στους συχνά μικρής ηλικίας δικαιούχους, σίγουρα κάτω από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών που υποτίθεται πως ισχύει.

Στην 15ετία από το 2000 ως το 2014 το ελληνικό κράτος έχει επιχορηγήσει τις συντάξεις με σχεδόν 200 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 2009 το ελληνικό κράτος δανείστηκε 16 δισ. ευρώ για να επιχορηγήσει συντάξεις, ενώ οι εισφορές του 2009 παρά το γεγονός ότι η ανεργία ήταν χαμηλότερη από 10%, ήσαν λιγότερες από 7 δισ. ευρώ.

Εδώ και χρόνια, ως επακόλουθο των παραπάνω η τρόικα ζητάει:

- Yπολογισμό των εισφορών καθενός για καθορισμό του ύψους της σύνταξης.

- Mείωση της αναπλήρωσης από 98% στο 50%-55% δηλαδή τέρμα στα κόλπα με τον υπολογισμό με βάση τα τελευταία 5 χρόνια, ή όπως στο δημόσιο με τον τελευταίο μήνα που πάντα έδιναν προαγωγή στον συνταξιοδοτούμενο τον τελευταίο μήνα.

- Κατάργηση των Εφάπαξ, καθώς η αιμορραγία από αυτά είναι εκτός από μη βιώσιμη και άδικη για όσους τα πληρώνουν με τους φόρους τους.

- Μείωση των συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια καθώς οι συντάξεις είναι αναδιανεμητικές και όχι ανταποδοτικές.

- Κατάργηση των καθ’ υπερβολή επιδοτήσεων στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία».

- Μείωση των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους είναι σήμερα κάτω των 65.

- Μείωση με εισοδηματικά κριτήρια για άλλες πηγές εισοδημάτων.

Οι συζητήσεις περί 40% εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, και για 50% φορολογικούς συντελεστές σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, και τα φούμαρα πάνε σύννεφο.

Δεν υπάρχει περίπτωση η τρόικα να δεχθεί την πλήρη καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθώς αυτό καθιστά αδύνατη την μελλοντική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση φοβάται την αλήθεια, πως μόνον με τα παραπάνω που προτείνει η τρόικα το σύστημα θα σταθεροποιηθεί και η ελληνική οικονομία θα πάρει ανάσα για να ξαναμπεί στην ανάπτυξη.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση παίρνει μια ακραία θέση αύξησης των εισφορών χωρίς καν να έχει υπολογίσει πόσα αναμένει να εισπράξει από αυτής της φορομπηχτικής τεχνοτροπίας αύξησης των εισφορών που στραγγαλίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε μετά να έρθει και να πει: «Εμείς δεν θέλαμε μειώσεις, αλλά οι κακοί νεοφιλελεύθεροι μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες μας εκβίασαν ότι θα μεταφέρουν όλοι την έδρα τους από τη χώρα, και έτσι αναγκαστήκαμε να κάνουμε μειώσεις!».

Ακόμα και ως κυβέρνηση προσπαθούν να εγείρουν κοινωνικούς αυτοματισμούς τύπου «εμείς εναντίον εκείνων».

Φυσικά εξαρχής ξέρουν ότι θα καταλήξουν σε μειώσεις συντάξεων.

Τα ρέστα είναι ψέματα.

 

Ακολουθήστε τον Αγη Βερούτη στο twitter @Agissilaos
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.