Πέφτει δούλεμα από τους σοφούς

Πέφτει δούλεμα από τους σοφούς

Το "Πόρισμα της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού" είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που αφορά στο πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.

Ένα ευγενές ευχολόγιο, βασισμένο στην υπόθεση ότι είναι δουλειά κάποιου άλλου να μεταρρυθμίσει την σημερινή ασταθή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε σε μελλοντικό χρόνο να λειτουργήσει το νέο προτεινόμενο μοντέλο, που θα είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδοτικό, αποφεύγοντας την ακραία φτώχεια του 23,1% των σημερινών συνταξιούχων (κυρίως άνθρωποι που δεν έβαλαν εισφορές στο σύστημα) αλλά και αναγνωρίζοντας τις διαφορές των εισφορών που βάζουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, μέσω ενός "Εικονικού Καταθετικού Λογαριασμού Κεφαλαίου".

Με λίγα λόγια προτείνει πως οι εισφορές των σημερινών εργαζόμενων θα συνεχίσουν να αναδιανέμονται ανάμεσα στους σημερινούς συνταξιούχους, και το ελληνικό κράτος (δηλαδή το σύνολο των Ελλήνων φορολογούμενων) θα εγγυηθεί στους μελλοντικούς συνταξιούχους και σημερινούς αιμοδότες του συστήματος, ότι δεν θα τους πετάξει ολότελα στα σκουπίδια, αλλά θα τους δίνει κάποια χρήματα αναλογικά με τις εισφορές τους, και δεν θα τους αφήνει να ζήσουν ως απόλυτα φτωχοί μελλοντικά.

Ακατάσχετο ευχολόγιο, που όμως δεν αγγίζει τον πυρήνα των παθογενειών του Ελληνικού Ασφαλιστικού Συστήματος.

Όμως, παρότι αναφέρει ότι στα χρόνια της κρίσης οι εισφορές κατέρρευσαν λόγω εκτεταμένης ανεργίας, ενώ οι μεσαίες και υψηλές συντάξεις αδικήθηκαν από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, αποτυγχάνει να επισημάνει τις βασικότερες παθογένειες του συστήματος που ναρκοθετούν τόσο την Εθνική Οικονομία, όσο την προοπτική μιας δίκαιας κατανομής των βαρών ανάμεσα στις γενεές.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι επισημαίνει ως έναν παράγοντα κινδύνου και σπατάλης τον κατακερματισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος στην χώρα, με πάνω από 200 φορείς απόδοσης συντάξεων, καθέναν με δικό του διοικητικό προσωπικό.

Οι λύσεις που προτείνει, δηλαδή μια κατώτατη εγγυημένη σύνταξη, κάτι σαν ενισχυμένη σύνταξη του ΟΓΑ με τους κυρίως ανασφάλιστους αγρότες που λαμβάνουν σύνταξη 380 ευρώ όταν περάσουν ένα ηλικιακό κατώφλι, και μετά ενιαία αντιμετώπιση όλων των συνταξιούχων σε ό,τι αφορά μελλοντικά συνταξιοδοτικά προνόμια, εφάπαξ, συσχετισμός σύνταξης με εισφοροδοτημένο κεφάλαιο, κλπ, ακούγονται με μεγάλο ενδιαφέρον για ένα σύστημα που δεν κιδυνεύει να εκραγεί από μήνα σε μήνα!

Πολύ το λάδι, αλλά από τηγανήτα τίποτα!

Δεν αγγίζει τον πυρήνα της Ασφαλιστικής Ωρολογιακής Βόμβας, που διαγράφεται στις παραμέτρους ότι το σημερινό ασφαλιστικό στην Ελλάδα είναι μια "Πυραμίδα", ένα "Αεροπλανάκι", ένα "Ponzi Scheme" που κατέρρευσε όπως όλα αυτά τα σκαρφίσματα καταρρέουν, όπου παίρνει χρήματα από τους νεώτερους ασφαλισμένους για να αποδώσει πολλαπλάσια από όσα έβαλαν σε εισφορές οι σημερινοί συνταξιοδοτούμενοι.

Η μελέτη αποτυγχάνει ή εντέχνως αποφεύγει να αγγίξει βασικές παθογένειες και αλήθειες, όπως ότι:

* 1 στους 3 σημερινούς συνταξιούχους είναι κάτω από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, με 40άρηδες και 50άρηδες να παίρνουν τα μεγαλύτερα εφάπαξ, και τις μεγαλύτερες συντάξεις χωρίς να αναλογούν στις πραγματικές εισφορές τους,

* το 91% των δημοσίων υπαλλήλων, και πάνω από 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ που βγήκαν το 2014 στη σύνταξη ήταν κάτω από το ηλικιακό ελάχιστο όριο για να συνταξιοδοτηθούν, παρόλα αυτά θα τους πληρώνουμε για 15-25 χρόνια παραπάνω απ'όσο δικαιούνται στη σύνταξη,

* οι υψηλότερες συντάξεις δίνονται σε ανθρώπους που δεν έβαλαν παρά λογιστικές εγγραφές ως εισφορές,

* τερατώδη ποσά δίνονται στα ταμεία συντάξεων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΑ που ξεπερνούν μεσοσταθμικά πάνω από 14.000 ευρώ ετησίως ανά συνταξιούχο, και τίποτα δεν λένε για σταματήσει να πληρώνει ο φορολογούμενος τις εκδουλεύσεις παλαιότερων πολιτικών προς το σχετικό πελατολόγιο, ενώ πετσοκόβει τους αγρότες και εκτελεί τους αυτασφαλιζόμενους,

* συχνά τα εφάΡπαξ του Δημοσίου ξεπερνούν και αυτή τη λογιστική εγγραφή του συνόλου των δήθεν εισφορών του συνταξιοδοτούμενου, και συνεχίζει μετά να λαμβάνει κανονικά τεράστια σύνταξη πληρωμένη με τους φόρους του Έλληνα.

Το Ασφαλιστικό πρέπει να διορθωθεί.

Για να διορθωθεί πρέπει να πάψουν να διαιωνίζονται οι πελατειακές δρομολογήσεις.

* Οι πρόωρες παρασιτικές συντάξεις που ήδη δίδονται πρέπει να μειωθούν σε επίπεδο επιδόματος ανεργίας, ή χαμηλότερα.

* Πρόωροι συνταξιούχοι πρέπει να επαναπροωθηθούν στην αγορά εργασίας, εφόσον μπορούν να εργαστούν, και να ξαναρχίσουν να βάζουν εισφορές στο σύστημα, ειδικά όσοι(ες) βγήκαν στη σύνταξη με 15ετία ως 25ετία, τύπον "Πυραμίδας" εις βάρος των μετέπειτα γενεών.

* Πρέπει να μπουν εισοδηματικά κριτήρια στις πρόωρες συντάξεις ώστε να μην παίρνει το Ελληνικό κράτος χρήματα από τους φτωχούς για να δίνει στους πλούσιους.

* Οι πραγματικοί υπερήλικες και φτωχότεροι συνταξιούχοι πρέπει να ενισχυθούν.

* Οι εισφορές πρέπει να εξορθολογιστούν και να μειωθούν δραστικά ώστε να μπορέσει να μειωθεί η ανεργία και περισσότερο αυτή των νέων ως 34 ετών.

* Οι αδικίες ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους πρέπει να ακυρωθούν.

Ώσπου να προτείνουν τέτοιου είδους ουσιαστικά μέτρα, το ευχολόγιο της έκθεσης των σοφών της επιτροπής Κατρούγκαλου, μόνο ως δούλεμα μπορεί να εκληφθεί.

 

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter:@Agissilaos
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.