"Λεφτά Υπάρχουν" μόνο αν τα απελευθερώσουμε!

"Λεφτά Υπάρχουν" μόνο αν τα απελευθερώσουμε!

Υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα δυνητικού πλούτου, που βρίσκεται ανεκμετάλλευτο στη διάθεση των πολιτών, αρκεί και μόνο να επιλέξουν τους πολιτικούς που θα το απελευθερώσουν. Και εξηγώ: Οι σημερινές τιμές των αξιών (equities) έχουν καταβαραθρωθεί από την επιβολή παράλογων μέτρων ενάντια στην περιουσία, στην επιχειρηματικότητα, στην κερδοφορία.

Παράδειγμα, η υπερφορολόγηση που προκύπτει από τους φόρους ενάντια στην ακίνητη περιουσία που ΔΕΝ παράγει εισόδημα, απαξιώνουν την τιμή της περιουσίας αυτής συχνά και πάνω από 50%. Επίσης μειώνουν και την ελκυστικότητα της επένδυσης σε αυτή την περιουσία.

Μόνον η αποτίμηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, απαξιώθηκε από το αρχικό σχεδόν €1 τρισεκατομμύριο 2009, κατά ποσό ίσο με το συνολικό κρατικό χρέος μας, σε διάστημα 4 ετών, χάριν επιβολής φορολόγησης που απέφερε στο κράτος λιγότερο από 4 δις το χρόνο!

"Καταστράφηκε" περισσότερος ιδιωτικός πλούτος σε 4 χρόνια, όσος συνολικά χρωστάμε σαν κράτος, χωρίς όμως να απομειωθεί η οφειλή μας, προκειμένου να εισπράξει το κράτος το 1/100 από αυτό που κατέστρεψε για να διατηρήσει το τερατώδες μέγεθός του!

Ποιός ωφελήθηκε ή θα ωφεληθεί από αυτή την "καταστροφή"; Μα φυσικά όποιος θα έρθει να αγοράσει φτηνά τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στη συνέχεια...

Η επιβολή κρατικών "διοδίων διέλευσης" σε κάθε δραστηριότητα χωρίς όμως καμία ανταποδοτικότητα, μειώνει την τιμή όλων των αξιών (equities). Η γραφειοκρατία και τα γρηγορόσημα απαξιώνουν τις περιουσίες των πολιτών. Η διαφθορά τα καταβαραθρώνει.

Γι'αυτό και η διαδικασία Fast-track που στοχεύει να προσελκύσει μεγαλο-επενδυτές, έχει δικιά της αδειοδότηση, χωρίς γραφειοκρατίες, και δυνητικά χωρίς διαφθορά. Το ίδιο το κράτος αμφισβητεί και ουσιαστικά ακυρώνει τα κανονικά του εντεταλμένα όργανα, για να διευκολύνει τους μεγαλο-επενδυτές. Ελάτε μετά να μιλήσουμε για ισονομία.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις αξίες (equities) επιχειρήσεων, αυτοκινήτων, εξοπλισμού, και σχεδόν οτιδήποτε υπάρχει στην Ελλάδα, και κατά συνέπεια και της εργασίας.

Αν κάποιος αντιστρέψει τις αιτίες απαξίωσης όλων αυτών των αξιών, δηλαδή την υπερφορολόγηση, τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην κάθε δραστηριότητα, την ανελευθερία της αδειοδότησης από το υπερμεγέθες κράτος (ακόμα και εξετάσεις κοπράνων ζητάει το κράτος για να ανοίξει κάποιος ένα e-shop με τυποποιημένα προϊόντα όπως μέλι και λάδι), θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επιστροφής των αξιών στις αληθινές μέγιστες δυνητικές αποτιμήσεις τους.

Ανταγωνιστικότητα δεν σημαίνει χαμηλά μεροκάματα, αλλιώς το Μπαγκλαντές θα ήταν η ανταγωνιστικότερη οικονομία στον πλανήτη· δεν θα ήταν η Ελβετία.

Ανταγωνιστικότητα σημαίνει να μπορείς να κάνεις κάτι αποτελεσματικά χωρίς τεχνητά εμπόδια και επιβαλλόμενα κόστη από το κράτος και το παρακράτος, ή όπου υπάρχουν αυτά να είναι ανταποδοτικότερα απότι αν τα αγόραζες μόνος σου, αντί να αναθέτεις τη συλλογική αγορά αυτών από το κράτος.

Στην αναζήτηση για δημιουργία θέσεων εργασίας, σημαντικό είναι να αναβαθμιστούν οι αξίες της οικονομίας, ώστε οι συναλλαγές σε αυτές να δημιουργούν κεφαλαιακές υπεραξίες που να μπορούν να επανατοποθετηθούν από τον ιδιοκτήτη της περιουσίας αυτής, τον πολίτη, σε καλύτερη επένδυση.

Εκείνοι που κρατούν τη σφραγίδα του Κράτους απέτυχαν οικτρά σαν διαχειριστές πλούτου. Πάντα θα αποτυγχάνουν, όπως διδάσκει η ιστορία των σοσιαλιστικών καθεστώτων του πρόσφατου παρελθόντος.

Ώρα είναι αυτοί που κρατάνε τη σφραγίδα του Κράτους να αφήσουν το Άτομο να δημιουργήσει πλούτο όπως μόνο αυτό ξέρει.

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.