Ισπανοτσολιάδες και σφραγιδοφόροι

Ισπανοτσολιάδες και σφραγιδοφόροι

Αν έχεις ένα εξοχικό 1-2 δωματίων, κάπου σε κάποιο νησί ή παραθαλάσσιο μέρος, μπορείς μέσω AirBNB να νοικιάσεις σε έναν ξένο ίσως 20 μέρες τον Αύγουστο, να μπει συνάλλαγμα στη χώρα που τόσο το έχουμε ανάγκη, να ελαφρύνεις και συ το βάρος σου λίγο, και να πληρώσεις κανένα φόρο που χρωστάς.

Αλλά, όχι! Όχι!!

Το ελληνικό κράτος απαιτεί:

1. να έχεις ειδική άδεια ΕΟΤ τουριστικού καταλύματος

2. να ενοικιάσεις τουλάχιστον 30 μέρες το χρόνο

3. να κρατάς βιβλία (λογιστή, ΦΠΑ, κλπ) σε περίπτωση που ενοικιάσεις παραπάνω

4. καμιά 30αριά σφραγίδες από κάθε καρεκλοκένταυρο που μπορεί να εμπλέξει το κράτος προκειμένου να τον διευκολύνει να σου πάρει λαδάκι και μαυράκια. 

Αν δεν κάνεις τα παραπάνω, σου βάζει πρόστιμο 50.000 ευρώ και σου κατάσχει το σπίτι για να το πουλήσει μετά στα real estate fund ο κάθε ΥΠΟΙΚ, για να πληρώσει τους σφραγιδοφόρους άλλον ένα μήνα. Πενήντα Χιλιάδες Ευρώ! Ούτε υπεξαίρεση στο κράτος να έκανες!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ:

α.) Τρέχεις να συμμορφωθείς και να πηδάς μέσα από τα στεφάνια με φωτιά του κάθε γραφειοκένταυρου;

ή

β.) Λες "άστο κλειστό και ναπαναχαθούνόλοιτους, σιγά μην ασχοληθώ για δυο χιλιάρικα να χάσω το σπίτι μου!";

[Οκ, τώρα κάνε το αυτό το 3χίλιαρο επί 300.000 σπίτια, να δεις πόσο κοστίζει στην κοινωνία το αρρωστημένο κόλλημα των Ισπανοτσολιάδων που θέλουν να διώξουν όλο τον μικρο-τουρισμό της χώρας και να τον στείλουν στην Ισπανία, μαζί με τις θέσεις εργασίας που θα έφερνε! Βέβαια καθαρίστριες είναι μόνο του ΥΠΟΙΚ. Οι άλλες καθαρίστριες είναι αδιάφορες για τους Ισπανοτσολιάδες!]

Προφανώς ο ελληνικός νόμος αντιμετωπίζει την ενοικίαση για 10 ημέρες σε Ευρωπαίο πολίτη μη-Έλληνα, με διαφορετικό καθεστώς από την ενοικίαση για 2 μήνες και άνω σε Έλληνα, δηλαδή διαφοροποιεί με βάση την υπηκοότητα του ενοικιαστή και την διάρκεια της μίσθωσης, το οποίο είναι κατάφωρα παράνομο και αντίθετο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. 

Πλην αυτού, καθιστά υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη και τον υπογράφοντα μηχανικό (δηλαδή κουραφέξαλα, ο μηχανικός είναι νομικά ανεύθυνος) για την υπαγωγή του καταλύματος σε πολεοδομικές διατάξεις που μπορεί να είναι μεταγενέστερες της κατασκευής του κτίσματος. 

Δηλαδή μια κατοικία κατασκευής του 1960 να συμμορφώνεται με τον ισχύοντα πολεοδομικό κανονισμό. Άσε που αν το οίκημα είναι μικρότερο από 40 τετραγωνικά μέτρα σου απαγορεύει να το νοικιάσεις, ενώ σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχειακών δωματίων είναι ανάμεσα στα 18 και τα 30 τετραγωνικά...

Και τελικά, για κάποιον που έχει ένα εξοχικό, σε τί διαφέρει η μίσθωσή του σε ενα ξένο για 7-10 μέρες, από την απλή ενοικίαση σε οποιονδήποτε ενοικιαστή;

Γιατί εμπλέκεται ο ΕΟΤ στην ενοικίαση σπιτιών και διαμερισμάτων; Αλήθεια ρωτάω: γιατί;;;

Πως γίνεται και υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που να θεωρούν πως το κράτος έχει δικαίωμα να τους κάνει ό,τι θέλει, να τους βάζει να τρέχουν σε υπηρεσίες και να πληρώνουν μηχανικούς και λογιστές, επειδή θέλουν να κάνουν μια απλή μίσθωση στο ακίνητό τους, με την απειλή προστίμου €50.000 δηλαδή δήμευση. Τι λε ρε φίλε; Μαζί το φτιάξαμε;;;

Και ποια είναι η δικαιολογία; 
Ότι, λέει, "κάποιοι κλέβουν"! 
Έ, αφού κλέβουν να τους πιάσουν!
Όχι να ταλαιπωρούν τους πάντες!

Μου θυμίζει το σύνδρομο της Στοκχόλμης αυτή η αντίδραση κάποιων, που η απηγμένη και κατά συρροήν βιασμένη προσπαθεί να δικαιολογήσει τον απαγωγέα βιαστή της στο δικαστήριο, γιατί λέει "κάποιες άλλες ήταν κλέφτρες και κάποιες πόρνες" και εξάλλου δεν την βίαζε και πολύ. 

Πραγματικά λυπηρό...

Φυσικά αυτό όλο το χάος έχει εξήγηση: 

Το όλο θέμα είναι μια συντεχνιακή προσπάθεια των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων να αποτρέψουν την ενοικίαση σε χαμηλότερες τιμές από ιδιοκτήτες απλών κατοικιών, ή την αυξημένη διαθεσιμότητα κλινών στον προορισμό που δραστηριοποιούνται.

Οι αρχικές 90 ημέρες συνολικής ενοικίασης έχουν γίνει τώρα 30 ημέρες μετά από πίεση της θεσμόικας. Για έπαυλη δεν θέλεις βιβλία αλλά μόνο Ε2, όμως επιτρέπεται να νοικιάζεις κατ' ελάχιστο μια εβδομάδα και το πολύ 3 μήνες αθροιστικά το έτος. Για κατοικία θες βιβλία και φορολογείσαι με 29% πλέον και θέλεις και ΟΑΕΕ (την γνωστή κρατική εγκληματική οργάνωση), ανεξάρτητα αν είσαι ασφαλισμένος σε άλλο ταμείο (πχ ΤΣΜΕΔΕ) και πρέπει να πληρώνεις 170 ευρώ το μήνα χωρίς συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή σκέτο νταβατζήλικι...

Έχει και άλλα που δεν φαντάζεται ο πολύς κόσμος, και όλα αυτά διότι, όπως μου εξήγησε ένας γνωστός μου σχετικός και ασχολούμενος με τα του ΕΟΤ, ζήτησαν προστασία οι Ξενοδόχοι, που θεώρησαν ότι θίγεται το επάγγελμά τους.  Φυσικά το κράτος-νταβαντζής έστρεξε να παρέχει την προστασία εις βάρος της κοινωνίας...

Το αποτέλεσμα; 

Οι δυνητικοί τουρίστες που θα έρχονταν με το πολύτιμο συνάλλαγμά τους να νοικιάσουν ένα σπιτάκι στο Γαλαξίδι ή στο μαγευτικό Δήλεσι, ή κάποιο χωριό στην Ευρυτανία, ή κάποιο νησάκι, θα πάνε τελικά στην Ισπανία. 

Και φέτος, και του χρόνου, και στο εξής...

Οι Ισπανοτσολιάδες τρίβουν τα χέρια τους γιατί απέτρεψαν την φυσική λειτουργία της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού. 
Στείλανε τους τουρίστες στην Ισπανία!
Στέρησαν ένα εισοδηματάκι μιας ανάσας από ένα σωρό κόσμο, για να μην έχουν ρίσκο να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους ανταγωνιστικά. Και συνέβαλαν και στη διατήρηση της ανεργίας!

Το κράτος-Ισπανοτσολιάς φρόντισε να στρεβλώσει την αγορά ενοικίασης διαμερισμάτων και κατοικιών, παραβαίνοντας ποιος ξέρει πόσες ευρωπαϊκές νομοθεσίες και την κοινή λογική, δήθεν με την πρόφαση της ανικανότητάς του να πιάσει "κάποιους” κακούς που δεν πληρώνουν φόρο όταν νοικιάζουν το σπίτι τους. Βέβαια θα μου πεις εδώ συνεχίζει και χρεώνει ΕΝΦΙΑ για να πληρώνει 39 ετών συνταξιούχους γήρατος!

Κερδισμένοι, είναι οι Ισπανοτσολιάδες, και μερικές συντεχνίες, αν και τα μέτρα είναι τόσο φρικιαστικά (άκου 50.000 ευρώ πρόστιμα!) που αποτρέπουν τον πολύ κόσμο από αυτό το μικρό εισόδημα που όμως θα ήταν καθαρή εισαγωγή συναλλάγματος! 

Αυτός είναι φυσικά και ο σκοπός του μέτρου! Η αποτροπή!

Χαμένοι από αυτές τις στρεβλώσεις, όπως πάντα, είναι οι μικροϊδιοκτήτες και τελικά η ελληνική κοινωνία...

 

ΥΓ1: Οι Ισπανοί μικροϊδιοκτήτες ευγνωμονούν τον ΕΟΤ και χαιρετίζουν την γενναία παρέμβασή του στην αγορά ενοικίασης κατοικιών της Ελλάδας.

ΥΓ2: Για όσους Ισπανοτσολιάδες ψευδώς θα πουν ότι η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη, χωρίς να πούνε λέξη για τις μελλοντικές υποχρεώσεις που δημιουργεί:


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ (ΒΙΛΑΣ) [χωρίς έγκριση σχεδίων - χωρίς αυτοψία]
Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Φ.Ε.Κ. 75 Α΄), στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος φυσικού ή νομικού προσώπου, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) στην οποία ανήκει. Για το νομικό πρόσωπο η αίτηση υποβάλλεται από τον κατά περίπτωση νόμιμο εκπρόσωπό του και συνοδεύεται από τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη σύσταση και λειτουργία του. 
Τοπογραφικό διάγραμμα οικοπέδου / γηπέδου συντεταγμένο από μηχανικό, μέλος του Τ.Ε.Ε., το οποίο υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα με κλίμακα 1:500 ή 1:200. Στο τοπογραφικό διάγραμμα:
αα) βεβαιώνεται από τον υπεύθυνο μηχανικό η θέση του οικοπέδου / γηπέδου (δήμος – περιοχή), η έκταση αυτού, ο τρόπος προσπέλασής του, αποτυπώνεται το κατάλυμα "ως κατασκευάστηκε", σημειώνεται η υφιστάμενη έπαυλη και η τυχόν υπάρχουσα κολυμβητική δεξαμενή, και βεβαιώνεται ο αριθμός των δωματίων και των κλινών. 
ββ) αναγράφονται ο τίτλος ιδιοκτησίας και η οικοδομική άδεια ή η άδεια δόμησης με τις οποίες έχει ανεγερθεί το κτίσμα καθώς και τα τμήματα που τυχόν έχουν τακτοποιηθεί ή διατηρηθεί βάσει της οικείας πολεοδομικής νομοθεσίας.    
Αντίγραφο οικοδομικής άδειας ή άδειας δόμησης και, κατά περίπτωση, τα λοιπά προβλεπόμενα στην περίπτωση (γ) της παραγράφου 1 του άρ. 150 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει δικαιολογητικά. 
Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το σύνολο της εγκατάστασης, το οποίο εκδίδεται από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τις τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις δυναμικότητας άνω των είκοσι (20) κλινών, σύμφωνα με την περίπτωση (δ) της παραγράφου 1 του άρ. 150 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει.    
Υπεύθυνη δήλωση μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή μηχανικού ενεργειακής τεχνολογίας, ή χημικού μηχανικού ή μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας πτυχιούχου ή διπλωματούχου είτε ως προς την επάρκεια των εγκαταστάσεων διάθεσης υγειονομικών αποβλήτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είτε ως προς τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο του δήμου. 
Υπεύθυνες δηλώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Φ.Ε.Κ. 75 Α΄):
αα) του αιτούντος ή εντεταλμένου μηχανικού ότι το κατάλυμα έχει ανεγερθεί και πληροί όλες τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που περιγράφονται στην παρούσα υπουργική απόφαση αναφορικά με το οικόπεδο / γήπεδο και το κτίσμα. 
ββ) του αιτούντος ότι είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου / γηπέδου που ορίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα. Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός ιδιοκτητών ποσοστών εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας, υποβάλλονται είτε ανεξάρτητες δηλώσεις είτε κοινή όπου αναγράφονται τα στοιχεία όλων, το ποσοστό συνιδιοκτησίας του καθενός και η συναίνεσή τους για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στον αιτούντα. Σε περίπτωση που στο οικόπεδο / γήπεδο έχει συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία προσκομίζεται η σχετική πράξη σύστασης και ο κανονισμός συνιδιοκτητών ακινήτου, αν υπάρχει, από τα οποία προκύπτει ότι δεν απαγορεύεται η συγκεκριμένη χρήση του ακινήτου. 
Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου, σύμφωνα με την περίπτωση (η) της παραγράφου 1 του άρθρου 150 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει. (10 €/δωμάτιο)    
Βεβαίωση του αρμόδιου διπλωματούχου μηχανικού, μέλους του Τ.Ε.Ε. ή πτυχιούχου μηχανικού μέλους της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. σύμφωνα με τα επαγγελματικά του δικαιώματα ότι η κολυμβητική δεξαμενή είναι κατασκευασμένη κατά τρόπο άρτιο και σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ηλεκτρομηχανολογικής επάρκειας.
Υπεύθυνη δήλωση αρμόδιου διπλωματούχου μηχανικού, μέλους του Τ.Ε.Ε. ή πτυχιούχου μηχανικού μέλους της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. και του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης του τουριστικού καταλύματος ότι η κολυμβητική δεξαμενή πληροί τις προδιαγραφές της παρ. 1 του άρ. 2 του ν. 3766/2009

 

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.