Πως μπορεί η Δύση να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία

Πως μπορεί η Δύση να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία

Με την εμπειρία και την γνώση που έχω για το πως αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα η μεγαλύτερη Ισλαμική χωρα στον κόσμο (Ινδονησία) την εγχώρια τρομοκρατία, σκέφτηκα να γράψω πως προσεγγίζω προσωπικά το πρόβλημα και ποιους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου έχουμε. Να σημειώσουμε και να κρατήσουμε όμως πρώτα στον συλλογισμό μας κάποια δεδομένα.

1) Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα, γιατί ακόμα και να τους ισοπεδώσεις το Ισλαμικό κράτος, αυτοί πάντα θα μπορούν να κάνουν τέτοιες επιθέσεις. Το να τους ισοπεδώσεις θεωρώ κάτι που έπρεπε να είχε ήδη γίνει, αλλά δεν φτάνει.

2) Το να συνεχίσουν να χτυπάνε την Δύση, είναι ακόμα εύκολο για αυτούς. Δεν είναι θέμα τόσο συνόρων (όχι ότι δεν πρέπει να υπάρχει απόλυτος έλεγχος), άλλωστε οι περισσότεροι τρομοκράτες ήταν δεύτερης γενιάς μετανάστες και με υπηκοότητα κάποιας δυτικής χώρας. Εάν αύριο αποφασίσουν οι τρομοκράτες να χτυπήσουν για παράδειγμα την Ελλάδα, ακόμα και να μην περνάει κουνούπι από τα σύνορα, είναι πολύ εύκολο να στείλουν μια οικογένεια με δυο - τρεις γιους, "δικούς" τους, να αγοράσουν ένα ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ και αυτόματα βάση νόμου να πάρουν όλοι άδεια παραμονής.

3) Ακόμα έχουμε δεδομένο ότι η παγκόσμια οικονομία είναι μια αλυσίδα, είναι αδύνατον η Δύση να αποκλείσει τους μουσουλμάνους, ειδικότερα τώρα που έχει μεγάλη ανάγκη και τα χρήματα τους (βλέπε Tραμπ που πούλησε πρόσφατα όπλα αξίας 112 δισ. δολαρίων στους Σαουδάραβες).

4) Τα επόμενα 20 χρόνια η Δύση θα δέχεται εκατοντάδες εκατομμύρια τουρίστες από Ασιατικές, Αφρικανικές και Αραβικές χώρες, γιατί πλέον υπολογίζεται ότι άλλα δυο-τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι (συν το ένα που πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια) θα έχουνε περάσει στην μεσαία τάξη και η μεσαία τάξη ταξιδεύει. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα είναι μουσουλμάνοι. Ήδη η Αθήνα φέτος είναι γεμάτη Μαλαισιανές τουρίστριες, με μαντίλες στα κεφάλια τους.

5) Ακόμα δεν μπορεί η Δύση των 800 εκατομμυρίων, να μπει σε πόλεμο με όλο το Ισλάμ του 1.4 δισεκατομμύριων, για μερικές χιλιάδες τρομοκράτες. Αυτός είναι και ο στόχος των ισλαμιστών τρομοκρατών άλλωστε, να φέρουν αντιμέτωπο όλο το Ισλάμ με την Δύση.

6) Μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι τρομοκράτες έχουν σκοτώσει πολλαπλάσιους μουσουλμάνους από ότι δυτικούς.

Πρόληψη ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης

1) Αναβάθμιση ασφάλειας. Όλες οι χώρες της Δύσης, ειδικότερα τώρα που με την τεχνολογία αρχίζουν και χάνονται εκατομμύρια θέσεις εργασίας, μπορούνε να επενδύσουν περισσότερα κονδύλια στην ασφάλεια. Σε προσωπικό, με χιλιάδες προσλήψεις, στην εκπαίδευση τους. Δεν είναι κόστος ακόμα και για την Ελλάδα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προσλάβει μερικές χιλιάδες νέους από τις σχολές αστυνομίας, που θα εκπαιδευτούν για την αναβαθμισμένη αντιτρομοκρατική υπηρεσία και αναλογικά με τον πληθυσμό της η κάθε χώρα πρέπει να κάνει το ίδιο. Επίσης τεχνική υποστήριξη με ότι καλύτερο κυκλοφορεί και παρακολουθείς τα πάντα, διαδίκτυο, όλα.

2) Σύστημα "Δούρειος Ίππος". Τους χτυπάς από μέσα. Μπαίνεις μέσα σε αυτούς, προσπαθείς να προλάβεις την τρομοκρατική επίθεση, γίνεσαι μέλος τους, δικός τους. Θα μου πείτε πως μπορεί να γίνει αυτό, πως μουσουλμάνοι θα δουλέψουν για σένα τον δυτικό. Πολύ εύκολο. Προσλαμβάνεις (η αντιτρομοκρατική υπηρεσία) ένα μεγάλο νούμερο μουσουλμάνων, ανάλογα τις ανάγκες σου σαν χώρα και αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που έχουν χάσει τις οικογένειές τους, από χτυπήματα των τρομοκρατών, που τους έχουν κυνηγήσει ισλαμιστές τρομοκράτες, τους εκπαιδεύεις καλά και τους πετάς μέσα σε αυτούς, παντού, σε Τζαμιά, γειτονιές γκέτο κ.α. Ακόμα συνεργάζεσαι και με ιμάμηδες, είναι πολλοί που δεν τους αρέσει όλο αυτό, οι περισσότεροι. Αυτοί θα είναι και οι πληροφοριοδότες σου, θα είναι το πολυτιμότερό σου εργαλείο.

3) Διαδίκτυο. Τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να παίξουν και αυτά τον ρόλο τους σε συνεργασία με τις αρχές. Για θέματα τρομοκρατίας, πρέπει να θεσπιστεί ένας διεθνής νόμος. Ίσως θα μπορούσε να υπάρχει και μια παγκόσμια αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που θέλουν να πατάξουν την τρομοκρατία και τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις θα δίνουν πληροφορίες. Πιστεύω ότι μια τέτοια συνεργασία θα βοηθούσε πολύ.

4) Έφοδοι σε σπίτια υπόπτων που θα προκύπτουν από την δουλειά όλων των παραπάνω που θα δουλεύουν από μέσα (σύστημα "Δούρειος Ίππος") και από τις άλλες υπηρεσίες και όταν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν του υπόπτους με τρομοκρατικές οργανώσεις και ανάλογα με τα στοιχεία που θα βρίσκονται -εάν βρίσκονται- σύλληψη και δίκη, είτε απέλαση.

Μόνο αυτός είναι ο τρόπος και έτσι αντιμετωπίζει η Ινδονησία, η μεγαλύτερη Ισλαμική χώρα στον κόσμο την εγχώρια τρομοκρατία. Τους χτυπάει από μέσα, πλέον τους προλαβαίνει πριν κάνουν το χτύπημα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις με εκατοντάδες νεκρούς, στο Μπαλί και την Τζακάρτα και έχει καταφέρει να προλαβαίνει τα χτυπήματα και να εξιχνιάζει τρομοκρατικές ομάδες φανατικών ισλαμιστών πριν αυτές εκδηλώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

Πηγή CoverPhoto: unpluggeddaily.com

 

Facebook profile: Leonidas Spyrou