Αναζητώντας τα αίτια της αποθέωσης της αντιεπιστημονικότητας

Αναζητώντας τα αίτια της αποθέωσης της αντιεπιστημονικότητας

Μοντανάρι, Βόβολης, Τάρο, Σκαρλάτος, Μπαχντί, Γιαννουλόπουλος και μερικά ακόμα ονόματα εμφανίστηκαν αυτή την εποχή στην καθημερινότητά μας, με αφορμή την πανδημία. Παρουσιάζονται ως λαμπροί και αδέσμευτοι επιστήμονες, οι οποίοι μακρυά από συμφέροντα και κυβερνήσεις είναι πρόθυμοι να διαφωτίσουν τον κόσμο για ό,τι είναι στην πραγματικότητα ο covid-19.

Εμφανίζονται σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και σάιτς της πλάκας, όπου οι παρουσιαστές τους αφήνουν να ξετυλίξουν τον ειρμό των σκέψεών τους. Ενίοτε τους προσκαλούν και σε mainstream κανάλια.

Οι απόψεις των συγκεκριμένων προσώπων είναι γνωστές. Ο covid-19 είναι μια απλή γρίππη, η μάσκα είναι περιττή στους υγιείς, τα μέτρα προστασίας είναι περιττά, ο κορωνοϊός έχει χάσει την αρχική δυναμική του κ.ο.κ. Στην εποχή μας είναι δύσκολο να κρύψει κανείς τις απόψεις του. Στην εποχή μας, τα παραπάνω πρόσωπα δεν έχουν λόγο να κρύψουν όσα πρεσβεύουν για τον εν λόγω ιό.

Με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί κανείς ευχερώς ν' ανακαλύψει τι μέρος του λόγου είναι όλοι αυτοί και μερικοί άλλοι, που έδωσαν το παρόν στο διεπιστημονικό συνέδριο το περασμένο ΣΚ στην Αθήνα, όσα πρεσβεύουν οι διοργανωτές, κ.κ. Βόβολης και Γιαννουλόπουλος, και όσα τους έχουν προσάψει διάφοροι επιστημονικοί σύλλογοι. Για την ακρίβεια, μπορεί ν' ανακαλύψει, ότι πρόκειται για τσαρλατάνους, οι οποίοι δεν βασίζονται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και στις χώρες τους αντιμετωπίζονται ως περιθωριακοί από την επιστημονική κοινότητα.

Υπάρχει άφθονη ξένη και εσχάτως ελληνική αρθρογραφία για όλους αυτούς τους ξένους κυρίους και βέβαια για τους Έλληνες ομολόγους τους, ώστε καθένας ν' ανακαλύψει το ποιόν τους και τι έχουν γράψει γι' αυτούς ξένα αλλά και ελληνικά μέσα. Ενώ, όμως, θα περίμενε κανείς, ότι τα εν λόγω πρόσωπα και οι απόψεις τους θ’ αντιμετωπίζονταν ως γραφικότητες, εντούτοις απολαμβάνουν μια ιδιαίτερη δημοφιλία. Τα βίντεο, τα μπλογκ, τα προφίλ και οι ομάδες τους στα ΜΚΔ έχουν χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

Ανάμεσα σε αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο οι κλασικοί αφελείς ή μπουμπούνες αλλά και κόσμος με θεωρητικά καλύτερη μόρφωση, με πανεπιστημιακή εμπειρία και ενίοτε με διαβάσματα και εμπειρίες ζωής, που παραδόξως δεν τον έχουν βοηθήσει να διευρύνει τους ορίζοντές του. Όλος αυτός ο κόσμος , αντιμετωπίζει με δέος τα πιο πάνω πρόσωπα, ακούει ευλαβικά όσα αυτά λένε και ασπάζεται τις απόψεις τους φανατικά.

Σχεδόν όλος αυτός ο κόσμος έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και από εκεί "ενημερώνεται" για όσα λένε οι εν λόγω "ανατρεπτικοί". Ακόμα και αν με την πληκτρολόγηση καθενός από τα ονόματα αυτών των προσώπων εμφανίζονται άρθρα, που κονιορτοποιούν τις ιδέες τους, εντούτοις οι πιστοί τους είτε τα χλευάζουν με επιθετικούς προσδιορισμούς είτε τα προσπερνούν επιδεικτικά.

Δεν θέλουν να ξέρουν τα ερωτηματικά γύρω από τους εκλεκτούς τους και τις ιδέες τους και δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν οτιδήποτε άλλο εκτός απ' όσα ξέρουν γι' αυτούς. Δεν τους απασχολεί η επιστημονική κατάρτιση αυτών των προσώπων (τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι γιατροί) ούτε θ' αξιώσουν από αυτά τεκμήρια υπέρ των απόψεών τους. Και αν κάποια από αυτά τα πρόσωπα είναι γιατροί, αυτό θεωρείται αμάχητο τεκμήριο της βασιμότητος των λεγομένων τους.

Τα αίτια, που ωθούν τον κόσμο να ασπάζεται τις απόψεις αυτών των προσώπων, ποικίλλουν. Ξεκινούν από την απλή βλακεία και φτάνουν στην ανάγκη πολλών να υποκύψουν στη γοητεία ενός λαοπλάνου απατεώνα κι ας τους ταΐσει φούμαρα. Ενδιάμεσα κάποιοι παραδομένοι στη σύγχυση της εποχής μας και τσακισμένοι πρώτα από την κρίση και μετά ίσως από τον κορωνοϊό προτίθενται να πιστέψουν όποιον θεωρήσουν, ότι "τα λέει έξω από τα δόντια" και ας πρόκειται για μπαρουφολόγο ολκής.

"Γι' αυτό ακριβώς τον θαυμάζω", απάντησε πρόσφατα κυρία σε τοίχο φίλης, όταν της απέδειξαν την αβασιμότητα των απόψεων γνωστού συναδέλφου του χώρου μου. Ύστερα, υπάρχει η ψευδαίσθηση της ανατρεπτικότητας και της αντίστασης προς κάποια καθεστηκυία τάξη, όπως κι αν την ορίζουν στο συγχυσμένο μυαλό τους κάποιοι συμπολίτες μας. Με κυρίαρχο το πολυφορεμένο και συνάμα κενό μότο "είδαμε και τους άλλους που μας οδήγησαν" αυτοί οι συμπολίτες μας μοιάζουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν ένα παπαρολόγο, μόνο και μόνο επειδή αυτός διαφωνεί με την κυρίαρχη άποψη, τους πείθει για τις δικές του απόψεις και δίνει απαντήσεις στις απορίες τους.

Τί κι αν αυτές οι απαντήσεις είναι απλοϊκές και αντιεπιστημονικές; Και μόνο που ο παπαρολόγος πάει κόντρα στο ρεύμα, αρκεί για να τον αγαπήσουν πολλοί. Ας θυμηθούμε πόσα λάικς και κοινοποιήσεις συγκέντρωσε το γνωστό ασυνάρτητο κατεβατό μιας ιατρού-βελονίστριας προ καιρού και με πόσο φανατισμό το υπερασπίζονταν οι θιασώτες του! Γιατί να μη γίνουν ακόμα πιο δημοφιλείς οι Τάρο, Βόβολης, Μπαχντί και λοιποί αρνητές, όταν διαθέτουν επιστημονικοφανή λόγο, κανάλια στο youtube, μπλογκ, ιστοτόπους προθύμους ν' αναπαραγάγουν όσα λένε και σε κάποιες χώρες τους καλούν να μιλήσουν στις ειδήσεις καναλιών με μεγάλη τηλεθέαση νομιμοποιώντας έτσι τις απόψεις τους;

Όλοι αυτοί οι επιτήδειοι πατούν σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, μια πανδημία που θερίζει ζωές και ακόμα και τα πιο σκληρά μέτρα των κυβερνήσεων μοιάζουν ανίκανα να την τιθασεύσουν, ενώ είναι ακόμα άγνωστο πότε θα βγει στην αγορά το εμβόλιο. Πασπαλίζουν αυτό το πρόβλημα με μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως φαινόμενα διαπλοκής πολιτικού και επιστημονικού κόσμου και σκάνδαλα φαρμακευτικών βιομηχανιών κι ας μην αποδεικνύουν αυτά τα σκάνδαλα την επιστημονική ανεπάρκεια ή την αναξιοπιστία των φορέων της κυρίαρχης άποψης για τον covid-19.

Και πάνω σε αυτό τον απίστευτο αχταρμά χτίζουν το δικό τους θεώρημα κατά του κορωνοϊού και των μέτρων προστασίας, ένα θεώρημα αντεπιστημονικό και γεμάτο διαστρεβλωμένα στοιχεία αλλά, όπως συμβαίνει με τους φανατικούς των θρησκειών, οι ακόλουθοί τους είτε δεν αντιλαμβάνονται είτε αρνούνται πεισματικά ν' αντιληφθούν."