Τα δεδομένα δίνουν απάντηση στον Πάπα και τους Προοδευτικούς

Τα δεδομένα δίνουν απάντηση στον Πάπα και τους Προοδευτικούς

Το Σεπτέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο. Η ομιλία του, αν και ήπια, έθιξε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι επισημάνσεις του Πάπα έτυχαν θερμής υποδοχής από αριστερούς πολιτικούς που υποστηρίζουν “προοδευτικές” πολιτικές. Μετά τις ΗΠΑ, ο Πάπας ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική, όπου οι ομιλίες του στη μητρική του γλώσσα, τα Ισπανικά, ήταν πιο απροκάλυπτες.

Στη Βολιβία, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε: «Ας μη φοβόμαστε να τ’ ομολογήσουμε: θέλουμε αλλαγή, πραγματική αλλαγή, δομική αλλαγή», είπε ο Πάπας, επικρίνοντας ένα σύστημα που «έχει επιβάλει τη νοοτροπία του κέρδους με οποιοδήποτε κόστος, χωρίς καμία έγνοια για τον κοινωνικό αποκλεισμό ή την καταστροφή της φύσης».

Η ρητορική του Πάπα Φραγκίσκου ενθουσίασε τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην ελεύθερη αγορά στη Βολιβία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Που θεωρούν ότι οι στόχοι της κοινωνικής δικαιοσύνης και του περιορισμού της φτώχειας μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα μέσω συλλογικών αγώνων, απ’ ότι μέσω των ελεύθερων αγορών.

Το ερώτημα που θέτει ο Πάπας Φραγκίσκος είναι σημαντικό: βελτίωσε η εξάπλωση των ελεύθερων αγορών τις ανθρώπινες ζωές;

Το ενδιαφέρον είναι ότι η απάντηση στην ερώτηση αυτή δόθηκε από τον βραβευμένο το 2015 με βραβείο Νόμπελ Angus Deaton. Το βιβλίο του Deaton Η Μεγάλη Απόδραση: Υγεία, Πλούτος και η Προέλευση της Ανισότητας» (The Great Escape: Health, Wealth, and the Origins of Inequality), που κυκλοφόρησε το 2013, ξεκινάει ως εξής: «Η ζωή είναι σήμερα καλύτερη από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη εποχή».

Το συμπέρασμα αυτό του Deaton χαρακτηρίζει επίσης ένα ιδιαίτερα διαφωτιστικό δοκίμιο που έγραψε το 2009 ο οικονομολόγος του Harvard Andrei Shleifer με τίτλο: Η Εποχή του Milton Friedman (The Age of Milton Friedman). Σε αυτό το δοκίμιο ο Shleifer παρατηρεί ότι, αρχίζοντας περίπου το 1980, ο κόσμος υιοθέτησε τις ελεύθερες αγορές που ευαγγελιζόταν ο νομπελίστας Friedman. Ο Shleifer τόνισε ότι το επίπεδο διαβίωσης βελτιώθηκε αισθητά, η φτώχεια μειώθηκε δραματικά, ενώ παράλληλα το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε. Ο Shleifer αναρωτήθηκε αν οι βελτιώσεις αυτές οφείλονταν στην εξάπλωση των ελεύθερων αγορών και απάντησε με ένα ηχηρό «Ναι». Με μια σειρά από γραφήματα, ο Shleifer άφησε τα δεδομένα να μιλήσουν από μόνα τους. Το ίδιο κάνω κι εγώ με τα διαγράμματα που ακολουθούν.

Παγκόσμια Φτώχεια και Οικονομική Ελευθερία

globe asia nov 2015 1

Πορτοκαλί: Παγκόσμιος Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας [αριστερός άξονας]

Γαλάζιο: Ποσοστό του πληθυσμού που ζει με λιγότερο από $1,25 ανά ημέρα σε τιμές 2005 PPP (διακεκομμένη γραμμή) ή $1,90 ανά ημέρα σε τιμές 2011 PPP (συνεχής γραμμή) [δεξιός άξονας]

Παγκόσμιο κατά Κεφαλήν ΑΕΠ

globe asia nov 2015 2

 Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ

 

globe asia nov 2015 3

Βρεφική Θνησιμότητα ανά 1000 Γεννήσεις

 globe asia nov 2015 4 4

Προσδόκιμο Ζωής κατά τη Γέννηση

 lobe asia nov 2015 5 5

Το καλύτερο ελιξίριο για την αντιμετώπιση των ανησυχιών του Πάπα Φραγκίσκου και άλλων προοδευτικών είναι πιο ελεύθερες αγορές, όχι λιγότερο ελεύθερες. Απλώς δείτε τις εικόνες. Όπως λέει και η παροιμία, αξίζουν χίλιες λέξεις.

 

Το παρόν αποτελεί μετάφραση άρθρου του Steve H. Hanke που δημοσιεύτηκε στην Globe Asia και στην ιστοσελίδα του CATO Institute.

 

Facebook: Nicos Rompapas