Νίκος Ρώμπαπας

Νίκος Ρώμπαπας

Ο Νίκος Ρώμπαπας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και, αφού άσκησε το επάγγελμα για λίγα χρόνια, συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας MBA από το Kellogg Graduate School of Management του Northwestern University στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε, από το 1999 έως το 2012, στη 01 Πληροφορική, σε έργα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, πληροφορικής, διαχείρισης γνώσης και elearning.

Στις αρχές του 2013 ίδρυσε την SmartL που δραστηριοποιείται στο χώρο του elearning και της διαχείρισης γνώσης και το 2015 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης, ενός μη κομματικού οργανισμού που έχει ως στόχο να εισάγει, να προωθήσει και να αποσαφηνίσει τις ιδέες κλασσικού φιλελευθερισμού, της ελεύθερης αγοράς, της ατομικής ελευθερίας, του περιορισμένου κράτους, και της ανοικτής κοινωνίας στην Ελλάδα και να εξηγήσει πως αυτές οι ιδέες μπορούν να μετατραπούν σε εφαρμοσμένες πολιτικές.

Είναι παντρεμένος με τρία παιδιά.

09.01.2016

Σήμερα έχω τα γενέθλιά μου και έτσι, λίγες μέρες μετά τις γιορτές, ξαναματασκέφτομαι τη χρονιά που πέρασε. Η πολλαπλή αυτή ανασκόπηση με βοήθησε να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου και να δώσω μια μορφή σε μια πραγματικά χαοτική χρονιά. Και, όπως συχνά γίνεται, η εικόνα αποκρυσταλλώθηκε στο μυαλό μου ένα πρωί κάπου εκεί μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.

30.12.2015

Όσο κι αν κοστίζουν, οι μηχανές που καταστρέφουν πλανήτες έχουν αρνητική οικονομική αξία

Πριν λίγες εβδομάδες δημοσιεύτηκε στη National Post ένα άρθρο με τίτλο «Η καταστροφή του Άστρου Θανάτου στον Πόλεμο των Άστρων θα κόστιζε $500 τετράκις εκατομμύρια – και θα παρέλυε το γαλαξία».

11.12.2015

Στη Σουηδία κατά τη δεκαετία του '70 τα κρατικά σχολεία είχαν γίνει εργαλεία κοινωνικής πολιτικής για την προώθηση της ισότητας και όχι της εκπαίδευσης. Η πολιτική του “ένα-μοντέλο-ταιριάζει-σε-όλους” δημιούργησε ένα μονολιθικό σύστημα, στο οποίο οι μαθητές αντιμετωπίζονταν σαν να είχαν όλοι τις ίδιες ανάγκες και σαν να έπρεπε να διδάσκονται με τον ίδιο τρόπο.

27.11.2015

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου είχα την τύχη να παρακολουθήσω στη Θεσσαλονίκη το European Students for Liberty Regional Conference. Ένας απ’ τους βασικούς ομιλητές τού πολύ επιτυχημένου αυτού συνεδρίου ήταν ο φίλος μου Federico N. Fernández*. Ο Federico ζει και εργάζεται στη Βιέννη για το Austrian Economics Center, αλλά είναι από την Αργεντινή και, όπως ήταν φυσικό, μας μίλησε για την οικονομική κρίση στην πατρίδα του και τα χρήσιμα διδάγματα που θα μπορούσαμε να αντλήσουμε απ’ αυτή.

20.11.2015

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών γνωρίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν φτάσει σε ύψιστο σημείο απόγνωσης εξαιτίας των φορολογικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης ζήτησε απ’ τους υποψήφιους Προέδρους της Ν.Δ. να δεσμευτούν γραπτώς και ενυπόγραφα ότι δεν θ’ αυξήσουν περαιτέρω τη φορολογία. Ένας υπέγραψε.

10.11.2015

Οι Έλληνες αριστεροί θεωρούν τις σκανδιναβικές χώρες ως έναν σοσιαλιστικό παράδεισο και οι υποστηρικτές των κεντροαριστερών πολιτικών, σε όλο τον κόσμο, ως απόδειξη της βιωσιμότητας των σοσιαλδημοκρατικών συστημάτων υψηλής φορολόγησης. Ο Πολ Κρούγκμαν έχει γράψει στους New York Times: «Κάθε φορά που βλέπω κάποιον να γράφει για «καταρρέοντα ευρωπαϊκά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας», έχω την επιθυμία να του κάνω μια υποχρεωτική ξενάγηση στη Στοκχόλμη’.

03.11.2015

Το Σεπτέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο. Η ομιλία του, αν και ήπια, έθιξε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι επισημάνσεις του Πάπα έτυχαν θερμής υποδοχής από αριστερούς πολιτικούς που υποστηρίζουν “προοδευτικές” πολιτικές. Μετά τις ΗΠΑ, ο Πάπας ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική, όπου οι ομιλίες του στη μητρική του γλώσσα, τα Ισπανικά, ήταν πιο απροκάλυπτες.