Οι επιλεκτικές ευαισθησίες του Πειραιώς Σεραφείμ

Οι επιλεκτικές ευαισθησίες του Πειραιώς Σεραφείμ

Το 1992, ενώ οι Η.Π.Α. συνταράσσονταν από το σκάνδαλο της Lincoln Savings & Loan Association, μιας εταιρείας της οποίας ο ιδρυτής, Τσαρλς Κίτινγκ, κατηγορούνταν, ότι είχε υπεξαιρέσει εκατομμύρια δολλάρια από 23.000 πολίτες, αφού προηγουμένως τους είχε παραπείσει να του εμπιστευτούν τις οικονομίες τους, για να τις επενδύσει σε διάφορες επιχειρήσεις, έφτασε στα Δικαστήρια του Λος Άντζελες, όπου εκδικαζόταν η σχετική υπόθεση, μια επιστολή η οποία έφερε την υπογραφή της Μητέρας Τερέζας.

Στην επιστολή αυτή, η Μ. Τερέζα ανέφερε, ότι αγνοούσε εντελώς τις δραστηριότητες του Κίτινγκ, ως, επίσης, υποστήριζε, ότι ο Κίτινγκ ήταν ευγενικός και γενναιόδωρος με τους φτωχούς του Θεού και ζητούσε από το Δικαστή, κ. Λανς Ίτο, που χειριζόταν την υπόθεση, να του επιδείξει επιείκια, επικαλούμενη τον Ιησού.

Η ενέργεια αυτή δεν ήταν τυχαία. Ο Τσαρλς Κίτινγκ ήταν φανατικός καθολικός, μέλος μιας επιτροπής, η οποία ερευνούσε τις αρνητικές επιπτώσεις της πορνογραφίας, στα τέλη του ’60 και στις αρχές του ’70 (με θύμα, μεταξύ άλλων, τον πασίγνωστο, κ. Λάρρυ Φλιντ), και ένθερμος υποστηρικτής και χρηματοδότης της Μ. Τερέζας, οι δωρεές του οποίου προς το ίδρυμά της είχαν ξεπεράσει το 1 εκ. δολλάρια. Οι σχέσεις τους ήταν τόσο φιλικές, που ο Κίτινγκ δεν είχε διστάσει να της παραχωρήσει τη χρήση του ιδιωτικού του ελικοπτέρου, ενώ η Μ. Τερέζα του είχε επιστρέψει να επικαλείται το όνομά της στις δραστηριότητές του.

Στη Μ. Τερέζα ανέλαβε να απαντήσει ο τότε αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του Λος Άντζελες και συγκατήγορος του Κίτινγκ, κ. Πωλ Τάρλεϊ, ο οποίος, αφού την ενημέρωσε για τα αδικήματα, για τα οποία ο Κίτινγκ κατηγορούνταν, στη συνέχεια της θύμισε, ότι πολλοί από τους φτωχούς, που η Μ. Τερέζα λάτρευε να επικαλείται, ήταν μεταξύ των θυμάτων των «δραστηριοτήτων» του Κίτινγκ, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι ήταν τραγικά άστοχη η ενέργεια της εν λόγω μοναχής να αιτείται την επιείκια για ένα άνθρωπο, ο οποίος είχε βλάψει αρκετούς εξ αυτών. Επίσης, ο κ. Τάρλεϊ έγραψε, ότι η Κίτινγκ όχι μόνο δεν είχε μετανοήσει για τις πράξεις του, ώστε να δικαιούται άφεσης αμαρτιών, αλλά, απεναντίας, υποδυόταν τον αθώο. Για την ιστορία πάλι, ο Κίτινγκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ½ ετών.

Κυρίως, όμως, ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός θύμισε στη Μ. Τερέζα, ότι η δικαιοσύνη πρέπει να υπερέχει της ευσπλαχνίας, υπενθυμίζοντας ότι πάνω απ’ όλα βρίσκεται το καθήκον του Δικαστή. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τη «χτυπήσει» με ένα μέσο, που και η ίδια συνήθιζε να χρησιμοποιεί, ήτοι με μια περικοπή από την Παλαιά Διαθήκη και, συγκεκριμένα, με μια ρήση του Προφήτη Μιχαία : «Τί Κύριος κζητε παρ σο λλ το ποιεν κρμα κα γαπν λεον κα τοιμον εναι το πορεύεσθαι μετ Κυρίου Θεο σου;» Ήτοι, «Δηλαδή, τι ζητάει από σένα ο Θεός, παρά μόνο να είσαι δίκαιος, ευσπλαγχνικός και πρόθυμος να πορεύεσαι σύμφωνα με τις εντολές του Κυρίου του Θεού σου;» Η ιεράρχηση είναι σαφής και η δικαιοσύνη βρίσκεται στην κορυφή.

Δεν γνωρίζω το βάθος των σχέσεων του Πειραιώς Σεραφείμ με τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Ωστόσο, οι φωτογραφίες του σεβασμιωτάτου, που κυκλοφόρησαν τις παραμονές των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, με τον ανωτέρω πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πλέον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Πειραιώς, δεν άφησαν πολλές αμφιβολίες, ότι δεν πρόκειται για μια απλή γνωριμία. Επίσης, είναι επιεικώς αδύνατο να μην έχει υπόψη του ο σεβασμιώτατος την ενασχόληση του κ. Μαρινάκη με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ένα χώρο στον οποίο επικρατούν συνθήκες ελάχιστα συμβατές με τη νομιμότητα. Είναι, επίσης, αδύνατο να μην πήρε το αυτί του τις καταγγελίες για την παρουσία «φουσκωτών» σε εκλογικά τμήματα, οι οποίοι ενεργούσαν ξεκάθαρα υπέρ του συνδυασμού, υποψήφιος με την οποία ήταν ο κ. Μαρινάκης.

Φυσικά, ο πολυπράγμων σεβασμιώτατος, που πιστώνεται με αντισημιτικές δηλώσεις, έχει επιτεθεί, στο παρελθόν, με άκρως προσβλητικό τρόπο σε προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας (ιδίως στους κ.κ. Έλτον Τζων και Στήβεν Χώκινγκ) και έχει απειλήσει με αφορισμό όσους βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβιώσεως και στα ομόφυλα ζευγάρια, δεν υπήρξε ποτέ του εξίσου καυστικός με τον κ. Μαρινάκη, του οποίου η ενασχόληση με το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο λαμβάνει χώρα στη μητρόπολη Πειραιώς και όχι σε κάποια εσχατιά της ελληνικής επικρατείας πολλώ δε μάλλον δεν έκρινε σκόπιμο να ψέξει τους επικεφαλής του συνδυασμού για τους παραπάνω «φουσκωτούς». Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η δικαστική έρευνα σε βάρος του κ. Μαρινάκη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα, οπότε το τεκμήριο της αθωότητός του ισχύει στο ακέραιο. Μόνο που, εν προκειμένω, ο Πειραιώς δεν κρίνεται για την επίκληση του τεκμηρίου αυτού υπέρ του κ. Μαρινάκη αλλά για το συμπέρασμά του για μια ογκώδη δικογραφία, της οποίας η εκτίμηση ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και της οποίας είναι αδύνατο να έχει γνώση.

Πέρα από την απόπειρα του σεβασμιωτάτου να επηρεάσει το δικαστικό λειτουργό, που χειρίζεται την υπόθεση, είναι ολοφάνερο, ότι ο, κατά τα άλλα γνώστης των Γραφών, Πειραιώς Σεραφείμ επέλεξε να αγνοήσει εντελώς το παραπάνω απόσπασμα του Προφήτη Μιχαία, που αξιώνει από τον άνθρωπο να είναι πρωτίστως δίκαιος και μετά σπλαχνικός. Οι αναλογίες με την περίπτωση της Μ. Τερέζας είναι ολοφάνερες, πέρα από τις διαφορές των δύο δικαστικών υποθέσεων, στις οποίες παρενέβησαν και τα δύο αυτά πρόσωπα. Ο μητροπολίτης επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία όλως τυχαίως υπέρ ενός ανθρώπου, με τον οποίο φωτογραφήθηκε πρόσφατα επανειλημμένως, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα οι Γραφές αποτελούν ένα μέσο, για να υποστηρίζει τα δικά του συμφέροντα και μόνο. Ούτε κρίνει σκόπιμο να εξηγήσει στους ευσεβείς χριστιανούς, που αποστρέφονται ακόμα και την ιδέα της συναναστροφής με ανθρώπους υπόπτου ηθικής, το συγχρωτισμό του με τον κ. Μαρινάκη.

Όταν έρχεται η ώρα να κρίνει όποιον δεν ταιριάζει με τα χνότα του, ο Πειραιώς Σεραφείμ αφήνει το λυρισμό του να ξεχυθεί ασυγκράτητος. Τη στιγμή, όμως, που καλείται να εξηγήσει, με ποια λογική συναναστρέφεται συγκεκριμένα πρόσωπα, ο λαλίστατος σεβασμιώτατος τηρεί σιγήν ιχθύος. Ίσως πρέπει να του θυμίσει κάποιος το παραπάνω χωρίο. Εκτός αν ξαφνικά ο σεβασμιώτατος θυμηθεί τον αντισημιτισμό του και πάρει η μπόρα και το φουκαρά το Μιχαία. Στο κάτω-κάτω, Εβραίος ήταν και αυτός.