Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης -  Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης -  Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται

Ο Σεπτέμβρης είναι για τα καρντάσια, ο αγαπημένος τους μήνας. Αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, λαμβάνει χώρα στην πόλη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, σίγουρα η σημαντικότερη ετήσια έκθεση των Βαλκανίων, αλλά και το event που αναμένονται πάντα βαρυσήμαντες πολιτικές δηλώσεις και γκρίνιες.

Την αγαπάνε την Έκθεση οι Θεσσαλονικείς. Ας μην ξεχνάμε εδώ ανακαλύφθηκε ο φραπές, για πολλούς το έμβλημα της πόλης, κάποιες δεκαετίες πίσω, από έναν νεαρό υπάλληλο καντίνας, που λόγω αφόρητης ζέστης αποφάσισε να χτυπήσει τον καφέ στο σέικερ και να προσθέσει παγάκια. Ο Δημήτρης Βακόνδιος είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε κατά λάθος τον φραπέ, τον δεύτερο ελληνικό καφέ μετά τον παραδοσιακό βραστό.

Η δημιουργία του φραπέ ήταν τυχαία. Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη το 1957, ο αντιπρόσωπος γνωστής ελβετικής εταιρίας στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ.

Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα συνήθιζε να πίνει Νες καφέ που ήταν στιγμιαίος καφές.

Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά την διάρκεια της έκθεσης θέλησε να πιει καφέ, αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό.

Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας. Μετά από χρόνια δήλωνε ότι δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου ροφήματος στην Ελλάδα.

Το… σύμβολο της χαλάρωσης στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, ήταν αποτέλεσμα ενός στιγμιαίου λάθους.

Και όπως γράφει και η Wikipedia, «ο καφές φραπέ είναι ένα ελληνικής επινόησης αφρώδες κρύο ρόφημα. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές, ζάχαρη και νερό. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στην Θεσσαλονίκη».

Με την Έκθεση για μερικές μέρες του Σεπτεμβρίου η πόλη, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των εξελίξεων, νιώθοντας έστω για λίγο, πως η συμπρωτεύουσα έχει … πρωτεύουσα σημασία. Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται. Ο Πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων, υψηλά κλιμάκια της Κυβέρνησης, υπουργοί και εκλεκτοί δημοσιογράφοι προσδίδουν με την επίσκεψη τους την αίγλη και το κύρος στη διοργάνωση. Και σίγουρα θα πιούνε φραπέ.

Υπάρχει όμως και το άλλο πρόσωπο. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ είναι φίσκα από επιβάτες, που κρατιούνται από τις χειρολαβές για να μην πέσουν στα απότομα φρεναρίσματα του οδηγού και σκουντάει ο ένας τον άλλον. Οι μασχάλες κάποιου μυρίζουν άσχημα και ανοίγουν το παράθυρο. Η πόλη είναι παντού σκαμμένη για το Μετρό. Που όλοι εύχονται όταν επιτέλους ξεκινήσει την λειτουργία του, τα δρομολόγια να είναι τακτικά. Άργησε που άργησε, τουλάχιστον να έρχεται στην ώρα του.