Πρότερος έντιμος βίος...

Πρότερος έντιμος βίος...

Η σημασία των λέξεων στις μέρες μας δεν είναι αντικειμενική, εμείς δίνουμε κάθε φορά μια αλλιώτικη χροιά που πολλές φορές πλησιάζει σε κάτι αντίθετο. Ένα τέτοιο παράδειγμα λέξης είναι το επίθετο «έντιμος».

Με μία απλή αναζήτηση στο λεξικό οδηγούμαστε στο συμπέρασμα οτι έντιμος είναι αυτός που χαρακτηρίζεται από τις αρχές της ευσυνειδησίας και ηθικότητας. Είναι αυτός που πράττει έχοντας αρχές και η ζωή του χαρακτηρίζεται από τιμιότητα.

Όμως, η λέξη αυτή, όταν βρίσκεται στη φράση «πρότερος έντιμος βίος», αλλάζει σημασία.

Σύμφωνα με το σύχρονο λεξικό της παράλογης λογικής, έντιμος είναι αυτός που αποφασίζει να αφαιρέσει τη ζωή ενός άοπλου παιδιού και δεν μετανοεί, θεωρεί την πράξη του αυτή ηθική και μάλιστα ευσυνείδητη. Πιστεύει οτι δεν υπάρχει λόγος μετάνοιας και συνεχίζει την «ηθική» του ζωή έτσι, όπως και πρώτα.

Το παράλογο, βέβαια, της υπόθεσης είναι οτι οι αρχές του έντιμου αυτού ανθρώπου αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται από την αμεροληψία του δικαίου. Ενός δικαίου που αν και καταδικάζει για άμεσο δόλο, βρίσκει ελαφρυντικά που το απαλύνουν, αλλά ξεχνά κάτι, οτι όταν αποφυλακίζεις έναν αμετανόητο δολοφόνο που δεν νιώθει πως σκοτώνει ένα παιδί, που τότε ήξερε που σημάδευε ακριβώς, χωρίς εμβρασμό ψυχής, που είχε όπλο απέναντι σε άοπλο, αλλά τράβηξε τη σκανδάλη, τότε εσύ καλό μου αίσθημα δικαίου σκοτώνεις δεύτερη φορά, πιο βάναυσα και η σφαίρα δεν βρίσκει μόνο την καρδιά ενός παιδιού, σκοτώνει τα όνειρα κάθε παιδιού, εφήβου που προσπαθεί να πιστέψει οτι είναι ασφαλής στη χώρα που  πλασάρεται ως ασφαλής, στη χώρα που λέτε οτι σέβεστε τα  δικαιώματα των πολιτών της χωρίς να θεωρείτε σημαντικό το δικαίωμα στη ζωή.

Και η αντίδραση είναι αγανάκτηση, τρέμουλο κάθε φορά που σκέφτεσαι οτι θα μπορούσες να είσαι εσύ, γιατί κι εσύ παιδί ήσουν και με τους φίλους σου έβγαινες, μην το ξεχνάς. Θέμα τύχης. Μόνο το γέλιο και η  βόλτα για αυτόν δεν ήταν τυχερά, αλλά θεωρήθηκαν απειλές. Γι αυτό βλέπεις και σκότωσαν τόσο εύκολα και τόσο απλά, μάτωσαν μια τρυφερή καρδιά, και θα το ξανακάνουν να δεις, αλλά ξέρουν αυτοί, δεν πειράζει, υπάρχει ο γνωστός πρότερος έντιμος βίος....

***

Χαρά Ζούκα    .