Με τόσο ρύζι που τους ρίξανε στην εκκλησία, ο γάμος έγινε «πιλάφι»

Με τόσο ρύζι που τους ρίξανε στην εκκλησία, ο γάμος έγινε «πιλάφι»

Ας πούμε πως για να κάνει κάποιος ένα επιτυχημένο φαγητό, δεν έχει παρά να ακολουθήσει μια συνταγή: πασπαλίζουμε το κρέας με κάρυ, προσθέτουμε σταφίδες και σαφράν και μετά το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, αφού το σβήσουμε με ένα ποτήρι κρασί. Καλά ως εδώ. Πως όμως κάποιος μπορεί να κάνει έναν … επιτυχημένο γάμο;

Υπάρχουν άραγε «συνταγές» γι’ αυτό; Σε τι αναλογία πρέπει να είναι τελικά το πάθος και η λογική; Τι διαφορά ηλικίας πρέπει να έχουν οι δύο μελλοντικοί σύζυγοι; Είναι προτιμότερο η γυναίκα να είναι μικρότερη από τον άνδρα κι αν ναι, πόσα χρόνια; Πρέπει να έχουν απαραίτητα το ίδιο μορφωτικό επίπεδο ή μήπως είναι δυνατόν να ευτυχήσουν ακόμη κι αν ο ένας είναι λαμαρινάς σε συνεργείο αυτοκινήτων και η άλλη επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα νεοελληνικών σπουδών;

Μάλλον όχι. Κατά την επιλογή του νόμιμου και μόνιμου εφ’ όρου ζωής συντρόφου κάποιο λάθος γίνεται. Εξάλλου, το μαρτυρούν και τα τόσα διαζύγια γύρω μας.

Φαίνεται πως δε φτάνουν οι ρομαντικές βραδιές υπό το φως των κεριών που προηγούνται μεταξύ των ερωτευμένων με τα ατελείωτα κομπλιμέντα και τ’ αγκαλιάσματα για να στεριώσει και ο γάμος τους. Διότι επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου Μπαθ, τονίζουν πως η «χρυσή συνταγή» για έναν επιτυχημένο γάμο απέχει μακράν από τα ... χαριεντίσματα.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι τα περιμέναμε: μία σύντροφος πιο έξυπνη από τον άντρα και τουλάχιστον πέντε χρόνια μικρότερή του αρκεί για έναν βίο ανθόσπαρτο.

Το μήνυμα αυτό στέλνουν σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Εuropean Journal of Operational Research», και επιπλέον οι ερευνητές επισημαίνουν πως ένα ζευγάρι, όπου η σύζυγος έχει υψηλότερο δείκτη ευφυΐας και ηλικιακά είναι κατά πέντε χρόνια μικρότερη από τον σύντροφό της έχει περισσότερες πιθανότητες για μακροβιότερο γάμο.

Για να καταλήξουν σ' αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και το ιστορικό των ερωτικών σχέσεων 1.500 ζευγαριών. Αρχικά μελέτησαν συνεντεύξεις ζευγαριών που είτε ήταν παντρεμένα είτε είχαν σοβαρή σχέση.

Ύστερα από μία ολόκληρη πενταετία, οι ερευνητές επικοινώνησαν με χίλια από αυτά τα ζευγάρια για να δουν εάν ήταν ακόμα μαζί. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα ζευγάρια όπου η γυναίκα ήταν πέντε ή περισσότερα χρόνια μεγαλύτερη από τον άνδρα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν από τα συνομήλικα ζευγάρια.

Άντε να δούμε. Ακολουθώντας, κανείς τον «τσελεμεντέ» των ερευνητών, θα έχει έναν επιτυχημένο γάμο ή τζάμπα το ρύζι που θα τους πετάξουνε οι καλεσμένοι στην εκκλησία; Κι ο γάμος τους να γίνει τελικά …. σκέτο πιλάφι.