Οι «Άγγελοι του Ναγκίρεβ»

Οι «Άγγελοι του Ναγκίρεβ»

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στο χωριό Ναγκίρεβ της Ουγγαρίας, ζούσαν κάποιες γυναίκες που ο κόσμος τις αποκαλούσε «Αγγέλους». Ονομασία πέρα για πέρα ειρωνική, καθώς οι συγκεκριμένες γυναίκες δεν είχαν καμία σχέση ούτε με τους Άγγελους του Τσάρλι ούτε πάρε δώσε με τον Παράδεισο. Το αντίθετο. Ήταν ξακουστές σε όλη την Ουγγαρία για τους φόνους που διέπραξαν.


Η ιστορία μας ξεκινά το 1911, όταν η κυρά μας η μαμή (μαία ήταν πράγματι) η Τζούλια Φαζέκας πήγε να μείνει στο Ναγκίρεβ κι έγινε γρήγορα δημοφιλής μεταξύ των γυναικών του χωριού, καθώς ήταν η μοναδική που μπορούσε να τις βοηθήσει να «ξεφορτωθούν» ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Σταδιακά, η Φαζέκας έγινε η επίσημη κομπογιαννίτισσα του χωριού, αφού κανείς άλλος αναμεταξύ τους δεν είχε γνώσεις πρακτικής «ιατρικής» και «φαρμακολογίας»

Εντωμεταξύ τότε στην Ουγγαρία, όπως εξάλλου και στην Ελλάδα, οι γάμοι δεν βασίζονταν στον έρωτα και τις γνωριμίες, αλλά σε συνοικέσια και ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που το ζευγάρι ήταν πραγματικά αγαπημένο. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι άντρες ήταν πολύ μεγαλύτεροι από τις γυναίκες τους. Γενικά οι γυναίκες δεν είχαν και πολλά δικαιώματα. Για διαζύγιο, ούτε λόγος, ακόμα κι αν ο άντρας ήταν αλκοολικός ή κακοποιητικός.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Όταν το 1914 ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι άντρες έφυγαν για το μέτωπο κι οι γυναίκες έμειναν μόνες τους να δουλεύουν τα χωράφια. Η ζωή όπως καταλαβαίνετε πολύ δύσκολη στο χωριό. Η φτώχεια ήταν τόσο μεγάλη που ακόμη και τα νεογέννητα θεωρούνταν βάρος, ένα επιπλέον στόμα για να τραφεί.

Μετά από λίγο καιρό, στο χωριό έφεραν κάποιους Ρώσους αιχμάλωτους πολέμου για να εργάζονται στα χωράφια (αφού όλα τα αντρικά χέρια ήταν όπως είπαμε στο μέτωπο). Ε, όλο και κάποιες γυναίκες ήρθαν πολύ «κοντά» με τους νεαρούς στρατιώτες, οπότε οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ήταν αναμενόμενες. Οπότε οι γυναίκες, που αλλού να πάνε, βουρ στην Φαζέκας για βοήθεια.

Αν κι η Φαζέκας θα συλληφθεί τουλάχιστον 10 φορές μεταξύ 1911 και 1921 γι αυτές τις παράνομες αμβλώσεις, κάθε φορά, αθωωνόταν κι αποφυλακίζονταν από συμπαθούντες δικαστές. Βλέπετε ήταν η μοναδική ιατρική φροντίδα στο χωριό.

Όταν όμως τέλειωσε ο πόλεμος και γύρισαν πίσω οι νόμιμοι σύζυγοι (κουρασμένοι, πληγωμένοι, ανάπηροι, με τα ψυχολογικά τους) οι σχέσεις των γυναικών με τους αιχμαλώτους εραστές τους διακόπηκαν απότομα. Αλλά κάποιες από αυτές δεν ήταν διατεθειμένες να εγκαταλείψουν τους εραστές τους, οπότε ξαναστράφηκαν για βοήθεια στην «σοφή του χωριού», τη Φαζέκας, η οποία τους έδωσε τη λύση και αυτή ήταν μία. Δολοφονία. Τις εφοδίαζε με αρσενικό, με το οποίο δηλητηρίαζαν τους συζύγους τους.

Σταδιακά το δηλητήριο έγινε τόσο δημοφιλές που άρχισαν να δηλητηριάζουν οποιονδήποτε τις ενοχλούσε. Έπαιρναν εκδίκηση για τους αλκοολικούς συζύγους που τις κακοποιούσαν για χρόνια, αλλά και «ξεμπέρδευαν» από πικρόχολες πεθερές, άρρωστους γονείς ακόμα και από τα ίδια τους τα ασθενικά παιδιά! Η Μαρί Καρντός, μία απ’ τις γυναίκες του χωριού, δηλητηρίασε τον σύζυγό της, τον εραστή της και τον 23χρονο γιο της. Στην κατάθεσή της, περιέγραψε πως λίγο πριν πεθάνει ο γιος της, του ζήτησε να της τραγουδήσει. Πριν προλάβει να τελειώσει το τραγούδι, είχε ήδη αρχίσει να σφαδάζει απ’ τους πόνους.

Παρά την απότομη αύξηση των θανάτων, κανείς δεν υποψιάστηκε την Φαζέκας. Ο ξάδερφός της δούλευε στο ληξιαρχείο και ήταν υπεύθυνος για τις καταγραφές των θανάτων. Έγραφε ότι όλοι είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια ή ατυχήματα και καθώς δεν υπήρχε άλλος γιατρός πέρα απ’ τη Φαζέκας, κανείς δεν μπορούσε να τον αμφισβητήσει. Συνολικά υπολογίζεται ότι πέθαναν περίπου 300 άτομα στα 15 χρόνια που έδρασε η Φαζέκας. Σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, ο αριθμός είναι υπερβολικός και οι νεκροί από αρσενικό, δεν ξεπέρασαν τους 50.


Οι «Άγγελοι του Ναγκίρεβ» αποκαλύφθηκαν το 1929. Σύμφωνα με τη μία εκδοχή της ιστορίας, ένας φοιτητής ιατρικής ψάρεψε ένα πτώμα απ’ το ποτάμι και κατά τη διάρκεια της νεκροψίας, ανακάλυψε πως ο άνθρωπος είχε δηλητηριαστεί με αρσενικό. Η παρατήρησή του οδήγησε σε περαιτέρω έρευνες στο νεκροταφείο, όπου εντοπίστηκε πως σχεδόν όλα τα πτώματα είχαν βρει τον θάνατο με τον ίδιο τρόπο.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στην κυρία Ζάμπο, μία απ’ τους «Αγγέλους», η οποία πιάστηκε την ώρα που δηλητηρίαζε ένα απ’ τα θύματά της. Οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση και συνέλαβαν δεκάδες γυναίκες, απ’ τις οποίες καταδικάστηκαν οι 26. Οχτώ γυναίκες καταδικάστηκαν σε εκτέλεση, αλλά μόνο δύο έφθασαν στο απόσπασμα. Οι υπόλοιπες πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους στη φυλακή. Η Φαζέκας αυτοκτόνησε προτού καταδικαστεί.

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα που στέκονται

Σημαντικά παραλειπόμενα

Υπήρχαν κάποιοι άγραφοι κανόνες μεταξύ των "Angel Makers of Nagyrév" κατά τις πρώτες μέρες τους. Μόνο οι παντρεμένες γυναίκες μπορούν να ενταχθούν στις τάξεις τους. Επίσης δεν μπορούν να βοηθήσουν τις ανύπαντρες γυναίκες να δηλητηριάσουν τους εραστές τους. Ούτε μπορούσαν να βοηθήσουν έναν σύζυγο να απαλλαγεί από μια ανεπιθύμητη γυναίκα. Ακόμη απαγορεύτηκε η δηλητηρίαση γυναικών ή παιδιών. Σε λίγο καιρό, ο αριθμός των γάμων στην περιοχή έπεσε κατακόρυφα. Οι άντρες φοβόντουσαν να παντρευτούν. Φαίνεται ότι ο γάμος είχε αρχίσει να μοιάζει με θανατική ποινή.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις στο Nagyrév, δεν άργησαν οι θάνατοι να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Η δηλητηρίαση έγινε μόδα. Οι χήρες άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως από απληστία, ευκολία και ανία, αγνοώντας την αρχική πίστη στις "αρχές" των αγγέλων. Ανεπιθύμητοι εραστές, ηλικιωμένοι γονείς στον τρόπο κληρονομιάς, ενοχλητικοί συγγενείς, παιδιά που ήταν βάρος για να ταΐσουν, ανάπηροι. Όλα ήταν δίκαιο παιχνίδι για τους δηλητηριαστές. Η Παλίνκα ήθελε στην αρχή να δηλητηριάσει τον άντρα της. Αλλά λειτούργησε τόσο καλά που συνέχισε να στέλνει στον άλλο κόσμο τους γονείς της, τα δύο αδέλφια της, την κουνιάδα της και τη θεία της. Το έκανε για να μπορεί να διεκδικήσει ένα σπίτι και δυόμισι στρέμματα γης όλα για τον εαυτό της. Η Παλίνκα διέπραττε τις δολοφονίες της ως εξής. Έδινε στο θύμα της μια μικρή δόση δηλητηρίου τόσο όσο που του προκαλούσε κράμπες. Για να θεραπεύσει μετά τάχα την ασθένειά του, η Palinka πήγαινε στην πόλη και επέστρεφε με ένα ακριβό μπουκάλι φάρμακο. Εδινε γενναιόδωρες κουταλιές φάρμακο στο θύμα μέχρι να πεθάνει. Φυσικά, το περιεχόμενο της φιάλης του φαρμάκου είχε αντικατασταθεί πολύ νωρίτερα με το αρσενικό.

Η Μαρί Κάρδος σκότωσε τον σύζυγό της, τον εραστή της και τον άρρωστο 23χρονο γιο της. Σαν τελευταία χειρονομία μητέρας προς τον γιο της, έβγαλε το κρεβάτι του έξω από το σπίτι μια ζεστή φθινοπωρινή μέρα και τον τάισε η ίδια με τη δηλητηριασμένη σούπα. «Του έδωσα λίγο περισσότερο δηλητήριο», θυμάται στο δικαστήριο. «Ξαφνικά θυμήθηκα πόσο υπέροχα το αγόρι μου τραγουδούσε στην εκκλησία, οπότε του είπα:« Τραγούδησε, αγόρι μου! Τραγουδήστε το αγαπημένο μου τραγούδι! ' Το τραγούδησε με την υπέροχη καθαρή φωνή του, μετά ξαφνικά φώναξε, έπιασε το στομάχι του, λαχάνιασε και πέθανε ».

Η έρευνα. Το κρίσιμο σημείο ήταν το 1929 όταν η Ουγγαρία ολοκλήρωνε τη δεκαετή απογραφή της. Οι υπεύθυνοι, μελετώντας τα στατιστικά, παρατήρησαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας για το χωριό Nagyrév ήταν ασυνήθιστα υψηλό. Ακολούθησε μια μεγάλη έρευνα. Μια γυναίκα, η κυρία Σαμπό, παραδέχτηκε ότι δηλητηρίασε τον σύζυγό της και τον αδελφό της. Έδειξε με το δάχτυλο τις Φαζέκας και Ολάχ, σαν ιθύνοντες. Αυτές προσήχθησαν για ανάκριση, αλλά και οι δύο επέμεναν ότι είναι αθώες. Η κυρία Σαμπό απέσυρε την ομολογία της, ισχυριζόμενη ότι είχε δεχθεί εκφοβισμό από την αστυνομία για να κάνει τη δήλωση και τις άφησαν ελεύθερες. Παρόλα αυτά χωρίς να το ξέρουν η αστυνομία είχε θέσει και τις δύο υπό επιτήρηση.Η Φαζέκας κλονίστηκε από τη σύλληψή της. Άρχισε να επισκέπτεται τα σπίτια των πρώην πελατών της ένα προς ένα για να τους προειδοποιήσει ότι το παιχνίδι τελείωσε και ότι δεν έπρεπε να μιλήσουν. Ο ντετέκτιβ που την παρακολουθούσε σημείωσε τα σπίτια που είχε επισκεφτεί. Η αστυνομία θα προχωρήσει στη σύλληψη των ενοίκων των σπιτιών αργότερα. Εν τω μεταξύ, η Balint Czordas, μια από τις αρχηγούς της μαύρης οργάνωσης πήγε στην πρωτεύουσα για να επισκεφτεί έναν χημικό. Ήθελε να μάθει αν μπορούσαν να εντοπιστούν ίχνη αρσενικού στο σώμα ενός ατόμου που είχε πεθάνει από την κατανάλωσή του. Ο χημικός τη διαβεβαίωσε ότι το χημικό μπορεί ακόμη να εντοπιστεί στο πτώμα ακόμα κι αν η σάρκα είχε αποσυντεθεί με τα χρόνια, ίχνη του μπορούσαν να βρεθούν στα νύχια και στα μαλλιά. Η Balint, φοβισμένη από αυτή τη συγκλονιστική είδηση, γύρισε γρήγορα στο χωριό για να ενημερώσει τον κύκλο της. Η Fazekas κι η Oláh συγκλονίστηκαν. Τα γεμάτα με αρσενικό σώματα που βρίσκονταν στο νεκροταφείο μπορεί να τους μαρτυρούσαν. Αποφάσισαν βιαστικά ένα σχέδιο δράσης για να θολώσουν τα στοιχεία.

Το νεκροταφείο. Εκείνο το βράδυ, δεκατρείς χήρες του συνδικάτου δολοφονίας συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο. Σχεδίασαν να ανακατέψουν τους τάφους των τάφων σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τις αρχές. Ήθελαν να αφαιρέσουν τις ταφόπλακες από τους τάφους των δηλητηριασμένων νεκρών και να τις αντικαταστήσουν με επιτύμβιες πλάκες εκείνων που δεν είχαν δηλητηριαστεί. Με αυτόν τον τρόπο, αν εκταφούν τα σώματα των υπόπτων για δηλητηρίαση, η αστυνομία δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσει κανένα ίχνος αρσενικού στα πτώματα. Ωστόσο, το σχέδιό τους ματαιώθηκε όταν έφτασε η αστυνομία. Οι χήρες σκορπίστηκαν, έχοντας μετακινήσει μόνο μερικές ταφόπλακες. Η αστυνομία αποφάσισε να ξεθάψει τα πτώματα στο νεκροταφείο αμέσως. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το νεκροταφείο μετατράπηκε σε νεκροτομείο καθώς οι γιατροί έλεγχαν τμήματα των πτωμάτων για ίχνη αρσενικού. Μερικές χήρες, πρόθυμες να αποδείξουν την αθωότητά τους, βοηθούσαν το σκάψιμο. Φοβόντουσαν ότι οι μετέπειτα σύζυγοί τους θα τις εγκατέλειπαν. Ήθελαν αυτή την ευκαιρία να αποδείξουν ότι δεν ήταν μέρος του συνδικάτου των δολοφόνων. Τα αποτελέσματα της εκταφής ήταν ζοφερά. Από τα 50 πτώματα, 46 βρέθηκαν να περιέχουν αρσενικό. Τα σώματα που βρέθηκαν θετικά για αρσενικό δεν περιλάμβαναν μόνο άνδρες, αλλά γυναίκες, παιδιά και ακόμη και ένα μωρό. Μπουκάλια που περιείχαν αποξηραμένα ιζήματα αρσενικού, καθώς και ψωμί και κέικ φορτωμένα με το δηλητήριο, βρέθηκαν επίσης στα φέρετρα. Ήταν η μέθοδος της Φαζέκας να απαλλαγεί από τα στοιχεία στο σπίτι της.

Συλλήψεις. Με βάση τα στοιχεία, η αστυνομία συνέλαβε περίπου 100 χήρες, συμπεριλαμβανομένης της Oláh. Η Φαζέκας αυτοκτόνησε πριν την προλάβει η αστυνομία. Όπως πολλοί χωρικοί, έτσι και εκείνη ζούσε σε ένα μικρό ισόγειο σπίτι κοντά στο δρόμο. Το σπίτι της είχε θέα σε όλο το μήκος του δρόμου. Όταν είδε τους χωροφύλακες να κατεβαίνουν στο δρόμο, πήρε το δικό της δηλητήριο. Η αστυνομία την βρήκε νεκρή, περιτριγυρισμένη από γλάστρες γεμάτες με νερό και χαρτιά. Η Balint Czordas εξομολογήθηκε ότι βοήθησε να δηλητηριάσουν είκοσι άντρες και μερικά από τα δικά της παιδιά. Αυτοκτόνησε εκείνο το βράδυ στη φυλακή. Κρεμάστηκε με ένα σχοινί φτιαγμένο από το κρεβάτι. Τρεις άλλες χήρες που μοιράζονταν το ίδιο κελί μαζί της, την είδαν να κρεμιέται χωρίς να παρέμβουν.

Η δίκη. 26 από τις γυναίκες δικάστηκαν. Οι κατηγορούμενες επέδειξαν ακατανόητη εχθρότητα προς το δικαστήριο. Ο προεδρεύων δικαστής όταν ρώτησε μια από τις χήρες, τη Ρόουζ Γλύμπα, αν γνώριζε τις Δέκα Εντολές. "Οχι!" του είπε. Ο δικαστής επέμεινε. «Γνωρίζετε την εντολή« Μη σκοτώνεις »; " «Δεν το άκουσα ποτέ!» Η Γλύμπα φώναξε και κάθισε έξαλλη. Οι γυναίκες που κλήθηκαν να καταθέσουν εναντίον της Oláh έδειξαν πραγματικό φόβο για αυτήν στο δικαστήριο. Είπαν στην επιτροπή ότι τα μάτια της «έλαμπαν σαν κόκκινο ρουμπίνι τη νύχτα» και ότι είχε δηλητηριώδη φίδια και σαύρες που τα είχε εκπαιδεύσει για να ανέβουν στα κρεβάτια εκείνων που μπορεί να την προδώσουν. Η Juliane Lipka, η οποία είχε δηλητηριάσει ολόκληρη την οικογένειά της για την κληρονομιά της οικογενειακής γης, εμφανίστηκε αδιάφορη για τη δίκη. «Πότε μπορώ να πάω σπίτι;» είχε ρωτήσει τον δικηγόρο της. «Θα δημοπρατήσουν όλη μου την περιουσία όσο είμαι εδώ». Προφανώς πίστευε ότι θα ελευθερωνόταν και θα μπορούσε να ζήσει τις υπόλοιπες μέρες της με έναν νεαρό εραστή. Οχτώ από τις «κατασκευάστριες αγγέλων» καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή. Η Lydia Oláh ήταν αμετανόητη στη δίκη της. Σύμφωνα με μια ρωσική εφημερίδα, φώναξε: «Δεν είμαστε δολοφόνοι! Δεν μαχαιρώσαμε τους άντρες μας. Ούτε τους κρεμάσαμε ούτε τους πνίξαμε! Πέθαναν από δηλητήριο και αυτός ήταν ένας ευχάριστος θάνατος για αυτούς! » Δώδεκα από τις γυναίκες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Από τις δώδεκα, επτά με ισόβια.

Η συνέχεια. Μετά τις συλλήψεις και τους θανάτους των αρχηγών, το σύννεφο του φόβου που κυριαρχούσε πάνω από το χωριό Nagyrév απομακρύνθηκε. Ωστόσο, πολλά μυστήρια εξακολουθούν να περιβάλλουν την περίεργη περίπτωσή τους. Τα εκταφούμενα πτώματα στην κοντινή πόλη Tiszakurt βρέθηκαν επίσης να περιέχουν ίχνη αρσενικού, αλλά κανείς στην πόλη δεν καταδικάστηκε. Κανείς δεν ήξερε πόσοι συμμετείχαν στο συνδικάτο και πόσες ακριβώς χήρες ήταν ακόμη ελεύθερες. Όσο για τη Φαζέκας, κανείς δεν ήξερε από πού προέρχεται ή ποια ήταν τα αρχικά της κίνητρα. Οι ιστορικοί μπέρδεψαν γιατί οι γυναίκες του Ναγκιρέφ μετατράπηκαν σε μαζικούς δολοφόνους. Η φτώχεια, οι κακουχίες, η πλήξη και η απληστία ήταν μόνο μερικοί από τους λόγους που εικάστηκαν. Αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε πραγματικά γιατί. Τώρα σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο φόβος που προκάλεσαν οι Άγγελοι στους χωριανούς έχει ξεθωριάσει. Οι ιστορίες τους έχουν γίνει μέρος της ιστορικής ιστορίας του χωριού για τους περίεργους επισκέπτες. Η Μαρία Γκούνια, 83χρονη κάτοικος του χωριού Ναγκιρέφ, ήταν μόλις ένα μικρό κορίτσι όταν οι χήρες δικάστηκαν. Σε μια συνέντευξη της το 2004 στο BBC, θυμήθηκε φρικτά ότι η συμπεριφορά των ανδρών προς τις συζύγους τους «βελτιώθηκε αισθητά» μετά το πλήθος των δηλητηριάσεων. Ο γιατρός Geza Cseh, υπεύθυνος για τα αρχεία του χωριού Nagyrév, ήταν πιο αινιγματικός. «Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν ακόμα μυστικά που πρέπει να ανακαλυφθούν, εδώ ή αλλού.»

Πηγές: mixanitouxronou.gr, medium.com, syfy.com, wikipedia, κ.α.