Δ. Αλικάκος - Εντολή Πατριάρχη να αφαιρεθεί η λέξη «θαύμα»

Δ. Αλικάκος - Εντολή Πατριάρχη να αφαιρεθεί η λέξη «θαύμα»

 Μια εβδομάδα αργότερα, στις 19 Απριλίου, τηλεφώνησα στον Αρίσταρχο για να μάθω αν είδε το email και πώς σκόπευε να χειριστεί το θέμα. Εκείνη η επικοινωνία μας κράτησε ακριβώς 41 λεπτά. Ήταν ένα σεμινάριο για όλη την τελετή του Αγίου Φωτός, αλλά το κυριότερο ήταν μια προσωπική εξομολόγηση εκ μέρους του για το όλο ζήτημα.

Μου ζήτησε να μην αποκαλύψω το περιεχόμενο της συνομιλίας μας, αλλά και όσων θα ακολουθούσαν. Η έκκλησή του ήταν δραματική:

«Δεν μπορώ να σηκώσω το βάρος… Έπρεπε να είχαν γίνει αλλιώς τα πράγματα από παλιά. Τώρα είναι αργά…»

Του έδωσα τον λόγο μου. Ωστόσο εκείνη τη μέρα είχαμε μια χαρμόσυνη είδηση:

«Ενημέρωσα τον Πατριάρχη και δέχτηκε να αλλάξει το κείμενο που είναι τώρα αναρτημένο, και στη θέση του να μπει κάποιο άλλο χωρίς την επίμαχη λέξη [θαύμα] και όλα τα υπόλοιπα».

Ένιωσα τεράστια ικανοποίηση. Ας σημειωθεί ότι αυτά τα «υπόλοιπα», για τα οποία βέβαια είχαμε κάνει λόγο, είναι ισχυρισμοί που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, και σχεδόν ουδείς πιστός τα αμφισβητεί. Και επιπλέον τα ακούμε από τους «ειδικούς» κάθε χρόνο στην τηλεόραση.

Ακολούθησαν τουλάχιστον δεκαπέντε τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών. Όλες είχαν αποκλειστικό θέμα την αλλαγή του κειμένου, και σχεδόν όλες έγιναν με δική μου πρωτοβουλία. Στις 25 Μαΐου μου τηλεφώνησε ο ίδιος.

«Βρέθηκε επιτέλους το κείμενο που θα αντικαταστήσει το παλιό. Είναι από μια παλιά έκδοση του Πατριαρχείου. Αυτό δεν θα σκανδαλίζει».

«Ο Πατριάρχης το είδε;» ρώτησα.

«Βεβαίως, έχει την έγκρισή του. Του μίλησα και για σας».

Δεν το πίστευα. Πετούσα από τη χαρά μου! «Μπορείτε να μου το στείλετε;»

«Να σας το στείλω, αλλά πώς θα γίνει αυτό; Δεν το έχουμε δακτυλογραφήσει ακόμα. Έχω μόνο τις σελίδες του βιβλίου. Πώς να σας τις στείλω;»

«Να τις σκανάρετε, σεβασμιότατε».

«Καλώς. Δεν γνωρίζω πώς γίνεται αυτό, αλλά θα το πω σε κάποιον υπάλληλο».

Στις 30 Μαΐου ο Αρίσταρχος με ενημέρωσε ότι ξεκίνησε η δακτυλογράφηση του κειμένου. Στις 7 Ιουνίου με πληροφόρησε ότι ολοκληρώθηκε και αναμένεται να ανέβη στην ιστοσελίδα. «Θα πάρει λίγες μέρες». Από εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε μέρα που να μην επισκεφθώ την ιστοσελίδα για να δω αν μπήκε το νέο κείμενο. Ταυτόχρονα σχεδίαζα στο μυαλό μου το ταξίδι. Μόλις θα άλλαζε το κείμενο, έπρεπε να πάω στα Ιεροσόλυμα. Τον ενημέρωσα γι’ αυτό. Ένιωσα ότι δεν ενθουσιάστηκε. Μάλιστα, με προειδοποίησε για κάποιους «κινδύνους»:

«Οι πολλές ερωτήσεις για το Άγιο Φως δεν είναι καλό πράγμα εδώ. Αν μάλιστα αρχίσετε να ρωτάτε και για το καντήλι που μπαίνει μέσα, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».

Ωστόσο, οφείλω να πω ότι όχι μόνο δεν με αποθάρρυνε, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε για να νιώσω φιλόξενα στην ιερή πόλη. Την ίδια μέρα, αν θυμάμαι καλά, μιλήσαμε για το παράδοξο της ιστοσελίδας του Πατριαρχείου που δεν ήταν μία, αλλά δύο με διαφορετικά domain. Κι όμως, δεν το γνώριζε ούτε αυτό...

Του είπα να ενώσουν το περιεχόμενο των δύο ιστοσελίδων και τα δύο domain να παραπέμπουν σε μία.

«Μη με παρεξηγείτε, αλλά δεν τα ξέρω καλά αυτά. Θα μεταφέρω στον υπεύθυνο τεχνικό αυτά που μου είπατε».

Στις 19 Ιουνίου επικοινώνησε μαζί μου για να με ενημερώσει ως προς το πρόγραμμα του Πατριάρχη και το δικό του. Γνώριζε και εκείνος πως δεν είχε νόημα να πάω στα Ιεροσόλυμα και να μη συναντήσω τον Θεόφιλο. Κατόπιν μου ανήγγειλε πως η ιστοσελίδα είχε αποκτήσει νέα μορφή – αν και ήδη το γνώριζα.

Έκαναν ακριβώς ό,τι τους είπα. Στις 20 Ιουνίου είχαμε μία επιπλέον μεγάλης διάρκειας επικοινωνία, 39 λεπτών. Ήταν άλλη μία «εξομολόγηση» με πολλές αποκαλύψεις, και στο τέλος άλλη μία δραματική έκκληση να «μείνουν μεταξύ μας».

Του έδωσα και πάλι τον λόγο μου. Αυτό έκανε επιτακτικότερη την ανάγκη να πάω στα Ιεροσόλυμα. Πρώτον, αν τα κρατούσα όλα για μένα, τι νόημα έχει η ηθική υποχρέωση του δημοσιογράφου να δημοσιοποιεί την αλήθεια; Και δεύτερον, έπρεπε να βρω, να δω και να αποδείξω όσα γνώριζα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και αυτό μπορούσε να γίνει μόνο στα Ιεροσόλυμα.


Αποτέλεσμα εικόνας για Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός»

Από το νέο βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» . Εκδόσεις Εκκρεμές