"Ούτε Αριστερά, ούτε Αριστερόκεντρο. Κεντροαριστερα"

"Ούτε Αριστερά, ούτε Αριστερόκεντρο. Κεντροαριστερα"
Aν ΣΥΡΙΖΑ=ΑΡΙΣΤΕΡΑ τότε ο Κύρκος που είχε αποκηρύξει το εγχείρημα αυτό ως λαϊκίστικο, τυχοδιωκτικό και ξένο με τις παραδόσεις και την ουσία της ανανεωτικής αριστεράς προφανώς ήταν δεξιός! Συνεπώς όποιος είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ειναι αυτομάτως δεξιός!!! Δεν το λες και επίτευγμα της συλλογιστικής όλο αυτό που επιχειρούν να πλασάρουν ορισμένοι. Η κεντροαριστερά δεν είναι αριστερά. Αριστερά είναι η αριστερά. H κεντροαριστερά δεν είναι ούτε αριστερόκεντρο. Η κεντροαριστερά είναι ό,τι λέει η λέξη: κατά βάση κέντρο και ακολούθως αριστερά.
Υπάρχουν ορισμένοι (όχι πολλοί ευτυχώς), από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, οι οποίοι δεν θα έβλεπαν με καθόλου κακό μάτι την εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες της κεντροαριστεράς. Θέτουν μάλιστα (προβοκατόρικα ή αφελώς) το ερώτημα: δηλαδή η κεντροαριστερά είναι πιο κοντά στη δεξιά ΝΔ από ό,τι είναι στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ; Στόχος φυσικά αυτού του πλαστού ερωτήματος είναι να δείξουν ότι "να, τι σόι κεντροαριστεροί είναι αυτοί που τακιμιάζουν με τη δεξιά, αλλα κλείνουν την πόρτα στην αριστερα;".
 
Λοιπόν επειδή απεχθάνομαι τα μισόλογα, τα σουξου μούξου και τις επαμφοτερίζουσες, πολιτικάντικες γενικότητες, εγώ προσωπικά απαντώ ευθέως: Ναι! Η κεντροαριστερά είναι πιο κοντά στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΔ από ό,τι είναι στον ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή τι είδους απάντηση θα περίμεναν σε ερωτήματα σαν αυτό; Να βγούμε και να πούμε ότι "όχι, αισθανόμαστε πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συγκυβερνάμε ή τέλος πάντων στηρίζουμε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ;" Θα κοροϊδεύομαστε μεταξύ μας;
 
Το βασικό πρόβλημα με τέτοιου είδους προσεγγίσεις εδράζεται στο ότι είναι φορτισμένες συναισθηματικά και θυμικά. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στον χώρο που η λέξη "αριστερά" γενικώς και αορίστως τους ασκεί μια γοητεία. Στην παγίδα όμως αυτή δεν πρέπει να πέσει η κεντροαριστερά. Δηλαδή σε τι να αισθανθεί η κεντροαριστερά εγγύτερα με το ΣΥΡΙΖΑ; Στην καταγγελία του μνημονίου; Στο να προπηλακίζονται ελεγκτές του υπουργείου υγείας και να χαρακτηρίζεται νεοφιλελεύθερη πολιτική η ΕΔΕ εναντίον όσων προπηλάκισαν; Στην αποκατάσταση των άγαμων κορασίδων; Στη "δικαιολογημένη λαϊκή βία" του Κατρούγκαλου; Στην κολεγιά με Φωτόπουλο και Μπαλασόπουλο; Στις νεομαοϊκές συνιστώσες και στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό Λαφαζάνη και Νταβανέλου;
 
Με συγχωρείτε πολύ, αλλά η ΝΔ με όλα τα στραβά και τα ανάποδα που της σούρνουμε και δικαίως της τα σούρνουμε, τέτοια πράγματα ούτε λέει ούτε κάνει. Γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν θέτουν ένα άλλο ερώτημα; Όταν η κεντροαριστερά έφερε το 2010 το μνημόνιο και η τότε δεξιά ΝΔ του Σαμαρά ήταν σφόδρα αντιμνημονιακή, ο ΣΥΡΙΖΑ που αισθανόταν πολιτικά εγγύτερα; Στο κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ ή στη δεξιά ΝΔ; Δεν φταίμε εμείς που η σημερινή αριστερά είναι τόσο λαϊκίστικη και τόσο καταγέλαστη που κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τη ΝΔ του Σαμαρά! Ας αναρωτηθούν οι ίδιοι τι τους συμβαίνει.
 
Η κεντροαριστερά (και ευρύτερα το κέντρο μαζί με φιλελεύθερες δυνάμεις) οφείλουν να στήσουν τη νέα, εναλλακτική ΑΣΤΙΚΗ παράταξη στη χώρα κόντρα στον συντηρητισμό, τον αυταρχισμό και τον πελατειασμό της ΝΔ. Το εγχείρημα αυτό δεν έχει απολύτως τίποτα εγγύτερο να αισθανθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα δηλαδή που δεν εχει απαντήσει σε στοιχειώδη ζητήματα σεβασμού της θεσμικής νομιμότητας και φλερτάρει με αντιευρωπαϊκές θέσεις. Εάν με το καλό έχουμε μια μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ορθολογικές θέσεις στο ορατό μέλλον ευχαρίστως να επανεξετάσουμε τη θέση και τη στάση μας. Σήμερα, δεν υφίσταται η παραμικρή πολιτική, ιδεολογική και προγραμματική προϋπόθεση που να επιτρέπει οποιαδήποτε εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες της κεντροαριστεράς, με την οποία το κόμμα αυτό είναι πολιτικά, ιδεολογικά, προγραμματικά μα και αισθητικά απολύτως ξένο και προσπαθεί λυσσασμένα να ακυρώσει και να συκοφαντήσει κάθε προσπάθεια κάλυψης του κενού μεταξύ της ΝΔ και του εαυτού του.
 
Με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα συναντηθούμε και πάλι. Όχι φυσικά με το βαθύ συνδικαλιστικό, κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ των καρεκολοκένταυρων, αλλά με τη λαϊκή του βάση. Θα την καλέσουμε να επιστρέψει σπίτι της. Ένα σπίτι όμως ριζικά ανακαινισμένο, βαμμένο, σκουπισμένο, σφουγγαρισμένο και κυρίως με περισσότερους οικοδεσπότες.