Ο δρόμος για την αλλαγή στην Ευρώπη περνάει από τους σοσιαλιστές

Ο δρόμος για την αλλαγή στην Ευρώπη περνάει από τους σοσιαλιστές

Είμαστε ικανοποιημένοι από τη σημερινή Ευρώπη; Αν όχι τι ακριβώς ζητούμε να αλλάξει και ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να εγγυηθούν μια τέτοια αλλαγή; Αυτά είναι ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα που θα κληθούμε να απαντήσουμε στην πορεία προς τις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας.

Ωστόσο, όπως κάθε σπίτι με το πέρασμα του χρόνου υφίσταται φθορές και αρκεί ένας σχετικά ισχυρός σεισμός για να αποκαλύψει κακοτεχνίες και να επιβάλλει διορθωτικές παρεμβάσεις ανακαίνισης εάν θέλουμε το σπίτι να παραμείνει κατοικήσιμο, έτσι και η Ευρώπη χρειάζεται δομικές αλλαγές εάν θέλει να κερδίσει το στοίχημα της επιβίωσης και της προόδου στο εξαιρετικά σύνθετο και ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο σκηνικό του 21ου αιώνα.

Η Ευρώπη της κρίσης είναι δημιούργημα των συντηρητικών δυνάμεων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς μιας και αυτή κυριάρχησε πολιτικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή καθόρισε τις βασικές συντεταγμένες αντιμετώπισης των πρωτόγνωρων προκλήσεων. Είναι η κεντροδεξιά Ευρώπη που αντιμετωπίζει το ευρύ φάσμα της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς ή και της λαϊκίστικης Αριστεράς (στην περίπτωση της Ελλάδας). Κι αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση.

Πρέπει η Ευρώπη να γίνει μια πραγματική ένωση αλληλεγγύης μακριά από κοντόφθαλμους και διχαστικούς εθνικισμούς; Πρέπει! Πως μεταφράζεται πρακτικά αυτό; Πρώτον με την συντεταγμένη αμοιβαιοποίηση των κρατικών χρεών. Και λέω συντεταγμένη διότι δεν εννοώ φυσικά να πληρώνουν οι πλεονασματικές χώρες τα ελλείμματα των ελλειμματικών χωρών. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και συμβίωσης. Οφείλει ωστόσο η ένωση να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου, αφού έχει διασφαλιστεί η δημοσιονομική εναρμόνιση, αφού έχει θεσπιστεί ενιαίο οικονομικό διευθυντήριο κι αφού έχει προχωρήσει η τραπεζική ένωση (που με ευθύνη της Γερμανίας προχωρά με ρυθμούς χελώνας).

Πρέπει η Ευρώπη να ισορροπήσει την σχέση αναλογίας μεταξύ του πλεονασματικού βορρά και του ελλειμματικού νότου. Πρέπει, αν θέλει να λέγεται ένωση. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά δεν αρκούν για να βγάλουν το νότο από την κρίση. Ο βορράς οφείλει να βοηθήσει περιορίζοντας τα πλεονάσματά του κάτι που μακροπρόοθεσμα είναι και προς το δικό του συμφέρον.

Πρέπει να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο έλεγχος και εποπτεία του αχανώς λειτουργούντος χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου; Πρέπει. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι μια ουσιαστικά προοδευτική ιδέα που έχει να προσφέρει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση και ήδη υιοθετείται δειλά και από συντηρητικές κυβερνήσεις.

Πρέπει να υπάρξει δημοκρατική εμβάθυνση, συμμετοχή του Ευρωπαίου πολίτη και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων της ένωσης και να πάψει πια αυτή να λειτουργεί ως ένα απόμακρο γραφειοκρατικό σχήμα που αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς; Πρέπει. Η άμεση εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι δύο ουσιαστικά βήματα.

Πρέπει να υπάρξει ανακατανομή πόρων και ενίσχυση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας, της φτώχειας, της νεανικής επιχειρηματικότητας, των ομολόγων έργου, του ελάχιστου, ευρωπαϊκού εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης; Ασφαλώς και πρέπει.

Αν συμφωνούμε σε όλα τα παραπάνω δεν μένει παρά να δούμε ποια πολιτική οικογένεια μπορεί να τα κάνει πράξη. Δεν είναι άλλη από αυτή που τα προτείνει και τα έχει ως προγραμματικές της αιχμές: οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές. Για αυτό ο δρόμος για την αλλαγή στην Ευρώπη περνά μέσα από αυτούς. Για αυτό η επικράτησή τους στις 25 Μαϊου έχει κομβική σημασία για το μέλλον της ένωσης. Για αυτό η ενίσχυση των κεντροαριστερών κομμάτων αποτελεί βασικό στόχο..

Στην Ελλάδα το κόμμα που αποτελεί επίσημα και παραδεδεγμένα τον εκφραστή του ευρωπαίκού σοσιαλιστικού κόμματος είναι η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη. Με βάση αυτά ακριβώς τα προτάγματα αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιό της. Είναι τώρα η στιγμή να συναντηθούμε.

Ο Παναγιώτης Κωστούλας είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά.