Περί προπαγάνδας, πειθούς και ψεύδους

Περί προπαγάνδας, πειθούς και ψεύδους

Τα μεγαλύτερα ψέμματα πάντα λέγονται ευθέως με βλέμμα σοβαρό και φωνή σταθερή. Μέσω της συστηματικής επανάληψης επωάζονται και μετατρέπονται τελικά σε αλήθεια. Αυτή η αλήθεια αρχικά χρησιμοποιείται ως επιχείρημα, ως θέση και ως στόχος. Ακολούθως γίνεται υπόσχεση, προοπτική και αναμένεται εναγωνίως να γίνει πράξη.


Επειδή προφανώς είναι αδύνατο να μετουσιωθεί σε πράξη (το πρώην ψέμα - νυν αλήθεια) εφευρίσκονται στην πορεία εμπόδια τα οποία είτε υποτίθεται εμφανίστηκαν ξαφνικά είτε προϋπήρχαν αλλά έγιναν άκαμπτα και εχθρικά. Είναι η ιδιαίτερα διαδεδομένη (στην πολιτική) δημιουργία κάποιου εχθρού ο οποίος τοποθετεί εμπόδια στην υλοποίηση των (δίκαιων) στόχων. Κατ' αυτό τον τρόπο οικοδομείται το πολυπόθητο άλλοθι το οποίο χρησιμοποιείται ως ηθικό πλεονέκτημα ελαφραίνοντας (συνήθως πρόσκαιρα) τη θέση των κυβερνητών.

Με απλά λόγια δημιουργούν κάτι το οποίο κατ' ουσίαν δεν υφίσταται, το κάνουν με επικοινωνιακά τεχνάσματα να υπάρχει, το πουλούν ως λύση και μετά γιατί είναι αδύνατο να το κάνουν πράξη ρίχνουν το φταίξιμο σε κάποιον τρίτο που φυσικά είναι κακός και τους πολεμά λυσσαλέα διότι θέλει διακαώς (φυσικά χωρίς πειστικό επιχείρημα) να τους υποτάξει. Κάποια στιγμή αυτή η μακιαβελικής οσμής πλεκτάνη ψεύδους φτάνει στο τέλος της. Τότε η πραγματικότητα πρώτη φορά μετά από καιρό επιβάλλεται από μόνη της, εκθέτοντας τους ανερμάτιστους δημαγωγούς οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση εισέβαλαν στην πολιτική ζωή με όπλα τον ανήθικο λαϊκισμό, την αμετροέπεια και τον καιροσκοπισμό.

Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα όμως γίνεται πόλεμος απόκρυψης της πραγματικότητας με τεχνάσματα επικοινωνιακού χαρακτήρα μέσω της μόνιμης επανάληψης συγκεκριμένων φράσεων και μέσω στοχοποίησης ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων που διαφωνούν με το νέο καθεστώς. Μετά από λίγο διάστημα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη και διαφωνία παρά μόνον στάση εχθρική και προδοτική, καθότι όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι απευθείας με τον εχθρό. Δεν υπάρχει αντίθετη άποψη γιατί η μοναδική ''σωστή'' άποψη είναι η δική τους. Αμέσως το νέο αυτό ήθος βρίσκει οπαδούς οι οποίοι όντας απολίτικοι και αγνώμονες λατρεύουν απευθείας το νέο σύμβολο της ''απόλυτης αλήθειας'' (τουλάχιστον μέχρι να βρουν το επόμενο).

Εν συνεχεία αφού τσουβαλιάσουν το σύνολο του μιντιακού συστήματος ως φερέφωνα και εχθρούς τους, οικοδομούν παράλληλα ένα διπλά χειρότερο - φυσικά μονόπλευρο - μιντιακό σύστημα το οποίο είναι καθαρά κομματικό και δεν εμπεριέχει καμία διαφορετική άποψη παρά μόνον τη δική τους. Κομματικά ραδιόφωνα, κομματικά site, εφημερίδες νέες και παλιές οι οποίες ''προσαρμόζονται'' αμέσως στη μονόπλευρη προπαγάνδα. Είπαμε, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη η σχολιασμός. Οι νέοι κυβερνήτες διαθέτουν το αλάθητο. Όποιος διαφωνεί είναι συνεργάτης του αόρατου εχθρού. Διότι εχθρός υπάρχει. Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους αλλά αυτό πλέον δε το καταλαβαίνουν οι τυφλωμένοι οπαδικοί τους ακόλουθοι. Καταπίνουν αμάσητα τα πάντα. Ο νέος διχασμός καλλιεργείται με πάθος, με το φρέσκο δόγμα ''όποιος δεν είναι μαζί μας είναι ξεκάθαρα εναντίων μας''.

Δια μέσω λοιπόν αυτών των νέων αυστηρά κομματικών διαύλων - και αφού συνεχίζουν να ακυρώνουν όλους τους υπόλοιπους ως υπονομευτές της κυβέρνησης - τους περνούν ότι μηνύματα θέλουν παριστάνοντας τους ηθικούς πολεμιστές. Δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με ψεύδη τα οποία έχουν κοντά ποδάρια και γκρεμίζονται σαν τραπουλόχαρτα όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα συνεχίζουν προσηλωμένοι στο ίδιο έργο όσο αυτό τους εξυπηρετεί.

Προσφιλής τακτική και ιδιαίτερα επιτυχημένη αποτελεί και η λεγόμενη ''δήλωση πυροτέχνημα'', ειδικά μέσω twitter. Αυτό που έχει σημασία είναι να δείξουμε ότι κάνουμε δουλειά, ότι ξεμπροστιάζουμε τους πάντες, ότι προσπαθούμε να πολεμήσουμε εργολαβικά το σάπιο κατεστημένο. Να δείξουμε ότι παλεύουμε με τους εχθρούς και είμαστε αμείλικτοι. Αυτό γίνεται με δηλώσεις που ικανοποιούν απλώς το λαϊκό αίσθημα, ασχέτως εάν στην πραγματικότητα δε στέκουν ούτε νομικά ούτε μπορούν να πραγματοποιηθούν. Το θέμα είναι να μείνει στα χείλη του ''κοσμάκη'' η φράση ''καλά τα λέει αυτός''. ''Είμαι μαζί του' τα βάζει με τους κλέφτες''. Έτσι κερδίζουν απλά χρόνο καθώς στην πραγματικότητα δεν παράγουν πολιτική παρά εδραιώνουν την εξουσία τους τοποθετώντας ασταμάτητα παντού του νέους ''ικανούς'' ανθρώπους τους σε δημόσιες θέσεις.

Έτσι πείθονται εύκολα οι έχοντες χαμηλότερο γνωστικό υπόβαθρο καθώς δεν βλέπουν μέσα από τις απολυταρχικές αυτές πρακτικές αυτό που έχει μοναδική σημασία γι αυτούς. Την εγκαθίδρυση της νέας εποχής, το χτίσιμο ενός νέου καθεστώτος. Είναι τέτοιο το τσουνάμι της παραπληροφόρησης που υποσυνείδητα δημιουργείται η εντύπωση ότι οι νέοι ''εθνοπατέρες'' φύτρωσαν ξαφνικά στο πολιτικό σκηνικό και αμόλυντοι μάχονται για το δίκαιο των πολλών. Λες και δεν υπήρχαν πρωτύτερα, όταν διαπράττονταν τα εγκλήματα που τώρα καταγγέλλουν με ύφος δεικτικό, που έρχεται ως απαύγασμα της ψευδαίσθησης ότι η εξουσία τους δε θα τελειώσει ποτέ. Φυσικά παραλείπουν τα εγκλήματα που γίνονται επί ημερών τους γιατί πολύ απλά αυτά τα ψεύδη τα λένε οι προδότες που είναι εναντίων τους μαζί με τα κανάλια τους.

Όταν ο λαϊκισμός υπερτερεί της κοινής λογικής και του ρεαλισμού και όσο ο κόσμος θα γοητεύεται από αυτούς που του λένε αυτό ακριβώς που θέλει να ακούσει και ποτέ την αλήθεια, όλο και πιο πολύ θα βυθιζόμαστε στην άβυσσο της καταστροφής.

Σας έρχεται μήπως κάτι στο μυαλό;