Διάλογος με τους πολίτες ή χάος

Διάλογος με τους πολίτες ή χάος

Το Ασφαλιστικό έχει την κοινωνική δυναμική να ρίχνει απεριόριστο αριθμό κυβερνήσεων στο βάθος του χρόνου, ώσπου τελικά τα δημόσια ταμεία να καταρρεύσουν και να πληρωθούν οι συντάξεις έναντι, ή καθόλου.

Μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με ζοριλίκια και με “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, χωρίς 8-9 [ή περισσότερους] μήνες πρότερο διάλογο με όσους επηρρεάζονται, καθώς και ξεκάθαρη ενημέρωση των ζητημάτων, ώστε για να πείσει την κοινωνία για το πρόβλημα, δεν περνάει κανείς.

Ούτε δικτάτορας μπορεί, ούτε κυβέρνηση συναινετική και εθνικής συνεννόησης μπορεί, για όποιους έχουν τέτοιες ψευδαισθήσεις, χωρίς διάλογο και ενδελεχή ενημέρωση.

Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν την κακή συνήθεια να πιστεύουν ότι αυτοί που αρκεί να πείσουν για να περάσουν ένα μέτρο, είναι οι βουλευτές της εκάστοτε συμπολίτευσης. Λάθος τους!

Ως πριν την κρίση, οι κυβερνήσεις μπορούσαν να το κάνουν αυτό, και να μην φοβούνται να εξαφανιστεί το κόμμα των κυβερνώντων από την πολιτική σκηνή στις επόμενες εκλογές.

Από την έναρξη της κρίσης, αυτό δεν ισχύει πλέον.

Τα κόμματα που πέρασαν μέτρα που έθιγαν κεκτημένα της κοινωνίας, χωρίς να συνομιλήσουν με την κοινωνία, εξαφανίστηκαν ή υπέκυψαν σε σημαντικές απώλειες ψηφοφόρων.

Αυτό προέκυψει κυρίως από το γεγονός ότι παρέλειψαν να ενημερώσουν την κοινωνία και τους θιγόμενους πολίτες, πλήρως και σωστά, γιατί τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν επιβεβλημένα και τα πλέον ενδεδειγμένα για να μας βγάλουν από την κρίση.

Δεν είναι φυσικά εφικτό να παίρνεις πάντα τη σύμφωνη γνώμη όποιου θίγεται οικονομικά στα κεκτημένα του ώστε να τον επιβαρύνεις. Όμως ο διάλογος, οι καθαρές εξηγήσεις το προβλήματος, η αιτιολόγηση της πρότασης επίλυσης, και η ορθή επιχειρηματολογία για να υποστηρίξεις τη λύση βοηθούν σημαντικά στην διατήρηση της αίσθησης δικαίου των θιγόμενων αλλά και των υπολοίπων.

Είναι σημαντικό για την συνέχιση της δημοκρατίας οι πολίτες να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση όποιων εξέλεξαν για να τους κυβερνήσουν, ενεργεί με βάση τις αρχές του δικαίου, την βαθιά γνώση του αντικειμένου και την λογική.

Διαφορετικά δημιουργούνται διασπαστικές τάσεις της κοινωνίας, και σταδιακά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εμφυλιοπολεμικό κλίμα, αντιπαλότητα με τους κυβερνώντες, και τελικά κατάρρευση της λογικής και της δημοκρατίας.

Για παράδειγμα, στο θέμα του ασφαλιστικού, περί τα 2/3 των πολιτών αντιλαμβάνεται πως δεν είναι βιώσιμο.

Δεν έχει όμως ποτέ ενημερωθεί υπεύθυνα από την κυβέρνηση για τα σημεία που ήδη προκαλούν πρόβλημα σε ολόκληρη την οικονομία και θα προκαλούν διαχρονικά, μέσα από μια ενημερωτική εκστρατεία σε βάθος που θα εξηγεί γιατί πχ κάποια που εργάστηκε 15 χρόνια και έβαλε στο σύστημα μαζί με τον εργοδότη της 20.000 ευρώ, δεν είναι δυνατόν να λάβει σε βάθος 40ετίας παροχές και σύνταξη αξίας περοσσότερο από 200.000 ευρώ!

Αυτό δεν είναι κάτι που φυσικά είναι υποχρεωμένοι να το ξέρουν οι πολίτες από μόνοι τους. Για να μπορέσει να το αλλάξει η οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να το εξηγήσει στο σύνολο της κοινωνίας, και να πείσει για τη δικαιότητά του.

Αντίστοιχα, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πως δεν είναι εφικτό ούτε δίκαιο κάποιοι να βγαίνουν στην σύνταξη με μηνιάτικο 2 και 3 χιλιάδες ευρώ, ενόσω τις εισφορές από τις οποίες βγαίνει η σύνταξη αυτή, τις πληρώνουν εργαζόμενοι των 500 ευρώ το μήνα καθαρά, ή με το ΦΠΑ τους στις τυρόπιτες, φορολογούμενοι των οποίων το 40% ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, όπως ισχύει στην Ελλάδα.

Είναι καιρός η εκάστοτε κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους πολίτες ως να είναι ενήλικοι.

Εξάλλου, ενήλικοι είναι.

Ίσως δεν έχουν την τεχνογνωσία να εξετάσουν το θέμα με ορολογία ειδικών, αλλά αν μια κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να μεταδόσει στον πολίτη την ενημέρωση του προβλήματος, και να τον πείσει για την δίκαια αντιμετώπισή του, τότε δεν έχει την ικανότητα να είναι κυβέρνηση για πολύ, και σύντομα θα περάσει και αυτή οριστικά στο παρελθόν.

Οι πολίτες πρέπει να πειστούν ότι οι λύσεις δεν είναι για να προστατέψουν τους εκάστοτε πελάτες των εκάστοτε κυβερνώντων. Δικαιούνται να ξέρουν, και τους οφείλεται να πειστούν ότι οι λύσεις που προκρίνονται είναι οι καλύτερες!

Οποιαδήποτε βιαστική και πρόχειρη ψήφιση μέτρων, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ενημέρωση και συναίνεση τουλάχιστον της πλειοψηφίας της κοινωνίας των πολιτών, εκλαμβάνεται από τους πολίτες ως δικτατορική χροιά στη διακυβέρνηση, ενώ προκαλεί την ειρηνική στην καλύτερη και την βίαιη στην χειρότερη αντίδραση των πολιτών.

Κάποια στιγμή, άμεσα, η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον πολίτη ως ενήλικο και όχι ως πρόβατο ή όχλο.

Αλλιώς θα προκύψει δυσπιστία, οργή, αντίδραση και τελικά χάος.

Φευ!

 

Ακολουθήστε τον Αγη Βερούτη στο twitter @Agissilaos
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.