Το μετέωρο βήμα της Κεντροδεξιάς (ΙΙ)

Το μετέωρο βήμα της Κεντροδεξιάς (ΙΙ)

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες, έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για το μέλλον της αστικής κεντροδεξιάς παρατάξεως εν Ελλάδι, και μιλώ για παράταξη και όχι κόμμα, διότι η Κεντροδεξιά στην χώρα μας, δυστυχώς, δεν είναι συγκεντρωμένη σε ένα μεγάλο κομματικό σχηματισμό. Μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία συρρικνώνενται καθημερινά και τα ποσοστά της εμφανίζονται καταθλιπτικά ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καλπάζει προς το 50% της γενικής αποδοχής.

Λίγες ημέρες πριν στελέχη της Καραμανλικής και Μητσοτακικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, φιλελεύθεροι δηλαδή Νεοδημοκράτες πολιτικοί -με λειπεί ιδιαίτερα, πως η αναφορά σε εσωκομματικές πτέρυγες στην Ελλάδα γίνεται με όρους οικογενειακών ονομάτων και όχι πολιτικών τοποθετήσεων- συγκεντρώθησαν σε δείπνο μετά από πρωτοβουλία της Μαριέττας Γιαννάκου, με το θέμα της ηγεσίας να είναι το πρώτο θέμα συζητήσεως. Τα θέματα ηγεσίας είναι αποκλειστικό κομμάτι εργασίας των στελεχών και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Προσωπικά θεωρώ, ότι το στοίχημα της Κεντροδεξιάς παρατάξεως είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η Νέα Δημοκρατία από το 2012 και την δέσμευσή της στο Μνημόνιο, καλώς ή κακώς, σταμάτησε να παράγει δική της πολιτική, ιδιαίτερα στο οικονομικό σκέλος. Όταν το Μνημόνιο αποτελούσε μπούσουλα και καθόριζε την ατζέντα και ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνητικός εταίρας έδενε τα χέρια της Κεντροδεξιάς μερίδας του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν λογικό και δυστυχώς επόμενο να σταματήσει η παραγωγή ανεξάρτητης πολιτικής. Χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στις Εκλογές του 2015 η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, ένα manifesto ιδεών, δεσμεύσεων και αρχών σε όλους τους τομείς από την οικονομία και την εξωτερική πολιτική μέχρι τα κοινωνικά θέματα και την συνταγματική αναθεώρηση. Ένα από τα πρώτα, λοιπόν, στοιχήματα είναι η σύσταση think tank, μονάδων παραγωγής πολιτικών προτάσεων και ιδεών σε όλους τους τομείς από εξειδικευμένους επιστήμονες και πολιτικούς. Η πολιτική επιτροπή με τους διάφορους τομείς πρέπει να λειτουργήσει ξανά και να συγκροτηθεί μία ουσιαστική ''Σκιώδης Κυβέρνηση'', ένα Shadow Cabinet, με σκοπό όχι την εκπλήρωση προσωπικών προσδοκιών και την κάλυψη θέσεων για κομματικούς σκοπούς αλλά την ουσιαστική παραγωγή πολιτικής, θα το λέω ξανά και ξανά. 

Επιπροσθέτως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει ξανά το πρώτο σκέλος, που αποτελεί την λέξη ''Κεντροδεξιά'', τον κεντρώο, μεσαίο χώρο. Η καθαρόαιμη Δεξιά και η συμπαγής Αριστερά στην Ελλάδα αποτελούν μειοψηφίες με το κέντρο και τον μετριοπαθή ψηφοφόρο να καθορίζει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τον τελικό νικητή. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εγκατέλειψε την ακραία αριστερή και ριζοσπαστική του ρητορική, ''πολιτικοποιήθηκε'' και κέρδισε τον πολύτιμο μεσαίο χώρο ενώ η Νέα Δημοκρατία περιχαρακώθηκε στην Δεξία πτέρυγα, η οποία είναι ήδη αρκετά πυκνοκατοικημένη με την παρουσία της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Γνησίως φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές και μία μεγαλύτερη κοινωνική ανεκτηκότητα θα προσδώσει και πάλι το πρόσημα της Κεντροδεξιάς στην Νέα Δημοκρατία. Φυσικά οι εκπτώσεις δεν πρέπει να γίνουν στα Εθνικά Θέματα και στα θέματα του Μεταναστευτικού αλλά μία καλή αρχή θα γίνει από την καταπολέμηση της επάρατης Λαικής Δεξιάς, που λυμαίνεται εδώ και χρόνια την παράταξη και την συγκρότηση ενός φιλελεύθερου σχήματος.

Εάν δεν εκπληρωθούν με θετικό τρόπο αυτά τα στοιχήματα η Κεντροδεξιά θα κάνει πολλά χρόνια, για να επανέλθει στην εξουσία στην χώρα μας και θα ανοίξει τον δρόμο στην Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα. Όποιος πολίτης αισθάνεται κεντρώος ή κεντροδεξιός ή και δεξιός οφείλει να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο με σκοπό την συγκρότηση ενός νέου φιλελεύθερου κεντροδεξιού μετώπου με βάθος τετραετίας.