Το κακό και χωρίς δράκο παραμύθι της "ηρωικής" δικαστίνας

Το κακό και χωρίς δράκο παραμύθι της "ηρωικής" δικαστίνας

«Διαβάστε την ειδηση, που τα πουλημένα ελληνικά κανάλια έθαψαν και μόνο το BBC προέβαλε!» «Να η σαπίλα του ελληνικού κράτους!» «Η ηρωική δικαστικός, που ξεσκέπασε βρώμικο κύκλωμα και το ελληνικό κράτος την απέλυσε!» Και πολλοί άλλοι τίτλοι με παρεμφερές περιεχόμενο!

Πριν από 7-8 χρόνια, το διαδίκτυο είχε γεμίσει με τους παραπάνω τίτλους, με αφορμή την αποκάλυψη της ιστορίας της κυρίας Μαρίας Μαργαρίτη, δικαστικού η οποία είχε απολυθεί, επειδή αποκάλυψε την ύπαρξη οίκου ανοχής στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, στην οποία υπηρετούσε. Το σχετικό κείμενο συνοδευόταν από ουκ ολίγα υποτιμητικά σχόλια για το επίπεδο της δικαιοσύνης στη χώρα μας αλλά και μπόλικα «γαλλικά» από διαφόρους σχολιαστές. Είχε δημιουργηθεί και ομάδα στο φέισμπουκ με θέμα τον αγώνα του εν λόγω προσώπου.

Η ιστορία αυτή εμφανιζόταν με κάποιες παραλλαγές. Αλλού γινόταν λόγος για λειτουργία οίκου ανοχής μέσα σε δικαστικό μέγαρο. Σε άλλους ιστοτόπους αναφερόταν ως αιτία απόλυσής της η καταγγελία της περί εξαφάνισης 800 δικογραφιών από το δικαστικό μέγαρο της πόλης, στην οποία υπηρετούσε. Το ρεπορτάζ του BBC ανέφερε, ότι η κα. Μαργαρίτη είχε καταγγείλει τη διασπάθιση κρατικών κονδυλίων, τα οποία προορίζονταν για σεισμοπαθείς.

Πρόσφατα, η εν λόγω ιστορία επανεμφανίστηκε σε διαφόρους ιστοτόπους με πηχιαίους τίτλους. Στην πραγματικότητα, οι εν λόγω ιστότοποι αναπαρήγαγαν κείμενα, που είχαν γραφτεί στο παρελθόν, με ελάχιστες παραλλαγές. Το πνεύμα ήταν το ίδιο. Το κράτος είναι σάπιο, η δικαιοσύνη είναι σάπια και τιμωρούνται, όσοι τολμούν να ξεφωνήσουν είτε το ένα είτε την άλλη.

Να σας πω κάτι;

Η ιστορία είναι ψεύτικη! Μούφα! Παραμύθι και, μάλιστα, κάκιστο!

Η κυρία Μαργαρίτη απολύθηκε από την υπηρεσία το 2002, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, αδυναμίας της να συνεργαστεί με άλλους συναδέλφους της και πλήθους πειθαρχικών ποινών σε βάρος της. Επίσης, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης λόγω ψευδούς δηλώσεως. Μαντέψτε! Η καταδίκη της αφορούσε ψευδή δήλωση, την οποία είχε υποβάλει, προκειμένου να λάβει αποζημίωση για τις ζημίες, που είχε υποστεί ακίνητό της από σεισμό. Την ίδια πράξη, δηλαδή, που, σύμφωνα με κάποιους ιστοτόπους, κατήγγειλε, ότι είχαν τελέσει άλλοι!

Και οι καταγγελίες της; Και όλ’ αυτά που γράφτηκαν γι’ αυτή;

Λυπάμαι αλλά το παραμύθι και κάκιστο είναι και δεν έχει δράκο. Κάπου στο 2007 κυκλοφόρησε ένα βίντεο, που δείχνει την κυρία Μαργαρίτη να απομακρύνεται βίαια από το Μέγαρο Μαξίμου. Το βίντεο αυτό προβλήθηκε από το BBC και από εκεί ξεκίνησε το πανηγύρι του παραλογισμού.

Διότι απλούστατα, το βίντεο είναι επιεικώς «στημένο». Κατά διαστήματα, έχουν γίνει αρκετές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και ούτε μια φορά δεν βγήκαν «φουσκωτοί», για να απομακρύνουν κόσμο. Και βγήκαν όλως τυχαίως, για να απομακρύνουν μια μόνη και άοπλη γυναίκα, τη στιγμή, που «τραβούσε» η κάμερα του BBC! Προσωπικά θυμήθηκα κάτι επίκαιρα από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες με θέμα τις αγαθοεργίες κάποιων «θετικών ηρώων» των καθεστώτων αυτών, όπου ετύγχανε οι τηλεοπτικές κάμερες να βιντεοσκοπούν τους εν λόγω ήρωες, ενόσω αυτοί πραγματοποιούσαν τις συγκεκριμένες πράξεις τους.

Πέρα από αυτά, και το ίδιο το άρθρο για την «ηρωική» δικαστικό, όπως αυτό αναπαράγεται από διαφόρους ιστοτόπους, περιέχει κάποια στοιχεία, τα οποία βγάζουν μάτι. Κατ’ αρχάς, άπαντες οι εν λόγω ιστότοποι αγνοούν τα πραγματικά περιστατικά, που οδήγησαν στην απόλυση της κας. Μαργαρίτη, ήτοι την υπηρεσιακή ανεπάρκειά της, τα πειθαρχικά παραπτώματά της, την καταδίκη της σε ποινή φυλάκισης και την αδυναμία της να συνεργαστεί με τους συναδέλφους της. Η απόλυσή της έλαβε χώρα τουλάχιστον 4-5 χρόνια πριν τα γνωστά υπό σχολιασμό άρθρα με το εμπρηστικό αλλά αβάσιμο περιεχόμενο. Κανένας, όμως, εκ των διαπρυσίων υποστηρικτών της κας. Μαργαρίτη δεν σκέφτηκε να αναφερθεί στην ομόφωνη απόφαση, με την οποία αυτή απολύθηκε από τη θέση της. Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ιδιαίτερα βολικές σε μια κοινωνία, που διψά για ανομολόγητα κρατικά μυστικά, που κάποιοι "κακοί" θέλουν να κρατήσουν στο σκοτάδι.

Επιπλέον και σε ό,τι αφορά ορισμένες από τις καταγγελίες της εν λόγω δικαστικού, φαντάζει τουλάχιστον παράδοξο να λειτουργεί οίκος ανοχής σε ένα δικαστικό μέγαρο και να μην υπάρχει όχι μόνο ούτε ρεπορτάζ από κάποια εφημερίδα ή κάποιο ενημερωτικό ιστότοπο αλλά ούτε καν φωτογραφία. Διάβολε, μιλάμε για οίκο ανοχής σε επαρχιακή πόλη, όπου με το καλημέρα θα είχε γίνει σούσουρο. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά την εξαφάνιση 800 δικογραφιών. Δεν μιλάμε για μια δικογραφία αλλά για οκτακόσιες και δεν έγινε ούτε μια καταγγελία από τους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους ή κάποια αναφορά στον τύπο. Τίποτα απολύτως!

Μπορεί να ζούμε σε ένα κράτος πολλαπλά προβληματικό ου μην και σάπιο. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται, ότι πρέπει να καταπίνουμε την κάθε σάπια είδηση ως αληθινή ούτε να απαξιώνουμε την ομολογουμένως προβληματική και εν πολλαίς αμαρταίαις περιπεσούσα ελληνική δικαιοσύνη χωρίς στοιχεία και με άρθρα, τα οποία προσβάλλουν κάθε νοήμονα άνθρωπο. Λίγη λογική χρειάζεται. Και λίγο ψάξιμο!