Εκλογές 2015: Μέρος Ι

Εκλογές 2015: Μέρος Ι

Σε μία σειρά πολιτικών άρθρων - παρεμβάσεων θα προσπαθήσω κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να εστιάσω στα μείζονα θέματα, που θα πρέπει να μας απασχολήσουν όλους, όσοι θέλουμε να ψηφίσουμε υπεύθυνα και με βάση την ορθή πολιτική λογική. Ας επιτραπεί ένας βραχύς σχολιασμός για την διαδικασία μη εκλογής, τελικά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι κ.κ. Τσιπρας, Καμμενος και Κουβελης και οι Κ.Ο. αφού χλεύασαν, διέσυραν και μείωσαν τους δημοκρατικούς Θεσμούς για δυο βδομάδες χρησιμοποίησαν σήμερα τις θεσμικές διαδικασίες με τη βοήθεια μερικών ετεροκαθοριζομενων Ανεξάρτητων Βουλευτών για την ικανοποίηση των τυχοδιωκτικών τους βλέψεων. Ο Λαός και η Ιστορία θα τους κρίνει! Εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου, όπου όλοι θα αντικρούσουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Δυστυχώς το Σύνταγμα ακολουθείται κατα άρθρα αλλα ακόμη ζητούμε υπακοή και στο "Πνεύμα των Νομών" όπως έγραψε και ο Montesquieu.

Ωστόσο η Δημοκρατία, όπως συνηθίζουμε να λέμε δεν έχει αδιέξοδα και οδηγούμαστε σε εθνικές βουλευτικές εκλογές, σχεδόν μόλις δυόμιση έτη μετά τις προηγούμενες, διπλές, εκλογές. Δυστυχώς, εν τούτοις, η οικονομία έχει αδιέξοδα και μάλιστα τραγικά για όποιον θελήσει να τα γνωρίσει. Στην αυγή τούτης της προεκλογικής περιόδου υπάρχουν τρία πιθανά πολιτικά σενάρια με οικονομική βάση:

Σενάριον Πρώτον. Εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και σχηματισμός Κυβερνήσεως με κορμό αυτήν. Σε αυτή την περίπτωση η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη. Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι 19 απαιτήσεις της Τρόικα, μεταξύ των οποίων η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και ο νέος Συνδικαλιστικός νόμος, με σκοπό την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το κέρδος; Άμεσο. Μέσα σε δύο με τρεις μήνες θα επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής του εθνικού χρέους στα πενήντα από τα τριάντα χρόνια με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από τον ετήσιο κρατικό προυπολογισμό τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, που αφορούν τους τόκους των δανείων. 

Σενάριον Δεύτερον. Εκλογική νίκη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και σχηματισμός αυτοδύναμης Κυβερνήσεως. Εκεί δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία και ο ΣΥΡΙΖΑ, σκληρά θα πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Αποτέλεσμα; Ρήξη με την Ευρώπη, καταστροφή της οικονομίας και ακυβερνησία σε εννέα περίπου μήνες από τις εκλογές με την θεωρία της ''αριστερής παρενθέσεως'' να επιβεβαιώνεται εις βάρος της χώρας μας.

Σενάριον Τρίτον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συγκυβέρνηση, άγνωστον με ποιόν, και πραγματοποιεί ολική στροφή στο πρόγραμμά του με την εφαρμογή ενός νέου, σκληρότερου μνημονίου καθώς οι δανειστές θα χρειαστούν ισχυρότερες εγγυήσεις από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα. 

Τρία απλά σενάρια. Ο Καθείς μπορεί να διαλέξει.

Κλείνοντας αυτή τη πρώτη παρέμβαση πρέπει να αναφερθούμε στην υποτιθέμενη εκστρατεία φόβου της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζεται την ρήξη με την Ευρώπαική Ένωση. Μία ρήξη έχει πάντα δραματικά αποτελέσματα. Ρήξη με παράλληλες παροχές, ευημερεία, ασφάλεια και σταθερότητα δεν δύναται να υπάρξει. Άρα, ή το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως ψεύδεται ή το Μέγαρο Μαξίμου έχει δίκιο να αρθρώνει τις συνέπειες μίας πιθανής Κυβερνήσεως του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

Οι μέρες είναι πολλές. Είκοσι πέντε μέρες στην πολιτική είναι ένας ευρύς χρόνος. Έπεται συνέχεια με ουσιαστικότερα θέματα.