Γιατί δεν πρέπει να υπάρξει ένα Grexit

Γιατί δεν πρέπει να υπάρξει ένα Grexit

Η Ευρωπαϊκή ένωση και συγκεκριμένα ο σκληρός πυρήνας της που είναι η νομισματική ένωση δεν βρίσκεται μονή της στον κόσμο αλλά συνορεύει με χώρες πολύ μεγαλύτερες από όλα τα κράτη που την απαρτίζουν. Στα ανατολικά της σύνορα αυτήν την στιγμή  λαμβάνουν χώρα μεγάλες εθνικές κρίσεις όπου  για την ώρα μπορεί να μοιάζουν τοπικοί εμφύλιοι αλλά στην πραγματικότητα είναι μεγάλα γεωπολιτικά γεγονότα.

Μπορούμε να παρομοιάσουμε την νομισματική ένωση με ένα σπίτι και για να γίνουμε ποιο επίκαιροι μπορούμε να την παρομοιάσουμε με ένα σπίτι που προσφέρει ασφάλεια στους κατοίκους του (σ.σ. τους ευρωπαίους πολίτες) από μία πυρκαγιά που καίει έξω από αυτό αν και μοιάζει να μην το απειλεί , για την ώρα. Η πυρκαγιά αυτή δεν είναι άλλη από την μεγάλη κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία με την εξέγερση , τον εμφύλιο και την εισβολή από την Ρωσία να συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Σε συνδυασμό δε με την ρητορική των απειλών που χρησιμοποιεί η Ρωσία κατά της Ε.Ε. και των γειτονικών προς αυτήν  κρατών της βαλτικής να κλιμακώνεται, τα κράτη που απαρτίζουν την ΟΝΕ πρέπει να ισχυροποιηθούν περισσότερο και να μην διαλυθούν.       

Είναι φυσικά γνώστες οι κυρώσεις  που εξαπέλυσε  η Ε.Ε. στην Ρωσία ως ανταπάντηση για την διαμορφωθείσα κατάσταση στην Ουκρανία και βέβαια πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δύο είναι κυρίως οι χώρες που πρωτοστατούν στην λήψη των κυρώσεων και που έχουν οδηγήσει την οικονομία της σε πολύ δύσκολη κατάσταση προκαλώντας  κάθετη πτώση στο ρούβλι, η Γερμανία και η Γαλλία οι δύο ηγέτιδες δυνάμεις μέσα στην ΟΝΕ.

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, τώρα ας έρθουμε στο θέμα του «Grexit».Η Ελληνική οικονομία αντιστοιχεί στο 2% της  συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης άρα κατέχει έναν πολύ μικρό ρόλο που φαινομενικά αν εκλείψει δεν θα προκαλέσει και μεγάλη ζημία στα υπόλοιπα κράτη μέλη (πόσο μάλλον τώρα που σπεύδουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να διατρανώσουν ότι είναι έτοιμοι και προετοιμασμένοι  για το ενδεχόμενο ενός  «Grexit»). Στην Ελλάδα βεβαία την άλλη μέρα της εξόδου από το ευρώ θα προκληθεί χάος με τις συνθήκες να είναι πολύ χειρότερες από αυτές  που είχαμε δει στην Αργεντινή την δεκαετία του 2000, θα είναι ένα σκηνικό τέλειας αποκάλυψης. Αλλά αυτό που θα αφόρα την Ε.Ε. είναι άλλο, η παρούσα Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τον φιλορωσικό της προσανατολισμό και για αυτό θα σπεύσει, μην έχοντας άλλη επιλογή, να δανειστεί από την Ρωσία όχι σε ευρώ  αυτήν την φόρα αλλά σε ρούβλι με αυτόν τον τρόπο το νέο Ελληνικό νόμισμα η δραχμή μπαίνει υπό την σκέπη του ρουβλίου και κατ’ επέκταση   η Ελληνική οικονομία θα τεθεί υπό την στέγη της Ρωσίας.

Τι θα σημαίνει αυτό για τις ισχυρότερες χώρες της νομισματικής  ένωσης που πρωτοστατούν στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας; Τι θα σημαίνει για τα κράτη μέλη της ΟΝΕ που αισθάνονται να απειλούνται από την ρητορική της Ρωσίας και από τα παιχνίδια της με την παροχή φυσικού αερίου; Τι θα σημαίνει  ότι μια πρώην χώρα της ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στην ποιό προνομιούχα θέση στην ανατολική μεσόγειο (την στιγμή που στο βορρά υπάρχει η ανοικτή πληγή της Ουκρανίας, στα ανατολικά αλλά και στα νότια της εσχάτως εξαπλώνεται το φονικό σκότος των τζιχαντισών) να είναι υπό την οικονομική κηδεμονία της Ρωσίας;

Για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να υπολογίσουμε ποιο θα είναι το πλήγμα που θα δεχτεί το κοινό μας νόμισμα από μια έξοδο της Ελλάδας. Πρώτα από όλα οι ευερέθιστες αγορές που έσπευδαν να ρίξουν, έστω και λίγο, το ευρώ στην πρώτη δήλωση ενός οποιουδήποτε ευρωπαίου αξιωματούχου τώρα θα ορμήσουν στην ΟΝΕ όπως οι κόνδορες στον ετοιμοθάνατο, πράγμα που ενδεχομένως να έχει σαν ένα από τα πολλά κακά επακόλουθα και την πτώση του ευρώ και την διπλωματική υποβίβαση των χωρών της νομισματικής ένωσης, που αισθάνονται σίγουρες για τις οικονομικές τους κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας πίσω από τα σιδερένια τείχη ενός εκ των ισχυρότερων νομισμάτων. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα(με τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα και το γεγονός ότι θα αποτελεί πρώην κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ) θα θελήσει να μπει κάτω από την οικονομική κυριότητα της Ρωσίας,  θα υποβιβάσει την θέση ολόκληρης της Ε.Ε. σε αυτό το ιδιότυπο μπραντεφέρ, καθώς και αυτήν των κυριάρχων χωρών Γαλλίας και Γερμανίας όπως επίσης και αυτήν των μικρών χωρών στα ανατολικά της Ευρώπης (που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα και αισθάνονται την Ρωσική απειλή κοντά τους). Μια ενδεχόμενη ήττα της Ευρώπης από την Ρωσία του Πούτιν θα οδηγήσει μοιραία στο μέλλον και σε άλλες ήττες από αναδυόμενες υπερδυνάμεις της ανατολής όπως η Κίνα.

Για όλους αυτούς τους λογούς αυτοί που κάνουν δηλώσεις περί «Grexit» από όπου και αν προέρχονται από το εσωτερικό ή το εξωτερικό που ως σκοπό έχουν να διαμορφώσουν ένα κλίμα για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα  πρέπει να έχουν στο νου τους το μεγάλο γεωπολιτικό ρίσκο που θα έχει η έξοδος της από την ζώνη του ευρώ.    

grexit.png