Μ. Θατσερ: Ένα επίκαιρο πολιτικό μάθημα

Μ. Θατσερ: Ένα επίκαιρο πολιτικό μάθημα

To παρον άρθρο, είμαι σίγουρος, θα ερεθίσει πολλές αριστερόφρονες συνειδήσεις και θα εξάρει άλλες συντηρητικότερες δεξαμενές σκέψεως. Το πολιτικό μάθημα, που αποτελεί η πορεία της Βρατανίδας Πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ, είναι αναγκαίο στις κρίσιμες στιγμές, που διαδραματίζονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η πορεία της και κάποιοι βασικοί σταθμοί της είναι πιο επίκαιροι από ποτέ.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ανέλαβε την εξουσία της Downing Street No10 το δύσκολο έτος 1979. Την παρέδωσε, όχι εθελουσίως, δεκατρία έτη αργότερα. Μέχρι και την εποχή της αποτελούσε την πιο επιτυχημένη πολιτικό και μακροβιοτέρα Πρωθυπουργό μεταπολεμικά μετά τον μέγιστο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ποια ήταν, εν τούτοις, η Μάργκαρετ Θάτσερ; Η ταπεινή κόρη του μπακάλη, που εξελέγη στην περιφέρεια του Finchley, την οποία μερικοί συνάδελφοί της δεν μπορούσαν να δείξουν στον χάρτη, ακολούθησε με σταθερά βήματα την πολιτική της, αρχικά ως Γραμματέας του Κράτους για την Παιδεία (Secretary of State for Education) στην συντηρητική Κυβέρνηση του Τεντ Χηθ ενώ αργότερα ανέλαβε την εξουσία του κόμματος, ούσα στην αντιπολίτευση. Δεν άργησε να έρθει η επιτυχία. Τι ακολούθησε;

Το Εργατικό Κόμμα, διχασμένο βαθιά ανάμεσα στην σοσιαλιστική ακραία πτέρυγα του Τόνυ Μπεν και των Συνδικάτων και στην μετριοπαθή πολιτική, που προσπάθησε να ακολουθήσει ο Μίκαελ Φουτ, αρχικά και ο Νηλ Κίνωκ αργότερα, δεν κατάφερε, ποτέ, να απειλήσει την Βρετανίδα Πρωθυπουργό. Τελικά, οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι στάθηκαν η αιτία της εξωθήσεώς της από την θέση του αρχηγού. Ο διάδοχός της Τζων Μέιτζορ αλλά και ο νέος εργατικός ηγέτης Τόνυ Μπεν, ακολούθησαν πιστά τις πολιτικές της εγκαινιάζοντας μία νέα σελίδα στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι πρέπει να κρατήσουμε στην Ελλάδα από το τρισκατάρατο και δαιμονικό, για πολλούς, θατσερικό δόγμα; Μα φυσικά, την ελεύθερη αγορά και την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα. Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της μελλοντικής μας οικονομίας οφείλουν να είναι τούτοι οι δύο από κοινού με την χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητος, την μείωση της ανεργίας, την προώθηση του ανταγωνισμού και της αναπτύξεως.  Η ρήξη με τα Εργατικά Σωματεία πρέπει να είναι οριστική και η μείωση των Δημοσίων Υπαλλήλων αναγκαία. Πολιτικές όχι απαραίτητα ευπρόσδεκτες και εύηχες αλλά αληθινές και αποτελεσματικές. Η Μάρκαρετ Θάτσερ πολέμησε τον κρατισμό και εφήρμοσε έναν υγιή φιλελευθερισμό με θεαματικές επιπτώσεις στην βρετανική οικονομία προς το σαφώς καλλιότερον. Η ρήξη με το Σωματείο Ανθρακωρύχων του Άρθουρ Σκάργκιλ την δεκαετία του 1980 (The Winter of Discontempt), αποτελεί την ύψιστη πολιτική πράξη του φιλελευθερισμού της Σιδηράς Κυρίας απέναντι στον νοσούντα και εκφυλισμένο σοσιαλισμό και κρατισμό. Υγιές παράδειγμα και για την Ελλάδα του σήμερα.

Αρνείται κανείς την μείωση της φορολογίας; Τις ιδιωτικές επενδύσεις; Την Ανάπτυξη; Την ελευθέρα αγορά; Αν όχι, δεν αρνείται και το τόσο κατάφωρα αδικημένο θατσερικό δόγμα.

Με τις Εκλογές του 2015 να πλησιάζουν πρέπει να αναλογιστούμε αν οφείλουμε να στηρίξουμε πολιτικές δυνάμεις προς τούτη τη κατεύθυνση ή να δοκιμάσουμε και να βιώσουμε αυτό, που χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν απορρίψει από το 1980.  Η Ευρώπη ζει και έχει ακολουθήσει την Θατσερική οικονομική πολιτική, τη Νέα Δεξιά. Όχι πάντα ορθόδοξα και ορθολογικά. Με πολλά λάθη και παραμορφώσεις; Ναι. Αλλά η ορθή εφαρμογή του κλασικού φιλελευθερισμού, όπως στην περίπτωση της Μάργκαρετ Θατσερ, οδηγεί σε εκπληκτικά νούμερα στην οικονομία και σε επιδοκιμαστέα αποτελέσματα στην κοινωνική πραγματικότητα.

Παραθέτω μία άποψη, που συνοψίζει την σωστή πολιτική:

‘’Η μεταστροφή, που έφερε η κα.Θ΄τσερ στην αγγλική πολιτική σκηνή ήταν μία συγκλονιστική απόδειξη, ότι ένα άτομο μόνο του μπορεί να αλλάξει μία ολόκληρη χώρα και ίσως το κυρίαρχο μοντέλο οικονομικής πολιτικής σε όλη την Δύση. Έδειξε σε όλους, ότι η μείωση των δημοσίω δαπανών και του παρεμβατισμού μπορεί να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, που ασφυκτιούν, κάτω από τον κρατικό παρεμβατισμό και να οδηγήσει σε έναν αγαθό κύκλο αναπτύξεως. Έδειξε, ότι η προνοητική και στιβαρή ηγεσία, μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με το κατεστημένο και τις διάφορες μειονοτικές ομάδες, που λυμαίνονονται τον πλούτο της χώρας και να κερδίσει για το καλό όλων. Η πολιτική της θα έπρεπε να είναι αντικείμενο μελέτης για όλους εκείνους, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη.''(Το κληροδότημα της Θάτσερ, Σωτήρης Γεωργανάς στην ιστοσελίδα e-rooster)

Υ.Γ. Παραθέτω, τέλος, για ψυχαγωγική κατανάλωση, μερικά γνωστά γνωμικά της Σιδηράς Κυρίας:

‘’Το πρόβλημα με τον Σοσιαλισμό είναι, ότι, τελικά, ξεμένει από τα χρήματα των ανθρώπων.’’

‘’Το να είσαι ισχυρός είναι σαν να είσαι κυρία, εάν χρειάζεται να το λες στους ανθρώπους, δεν είσαι.’’

‘’Το να στέκεσαι στο κέντρο του δρόμου είναι επικίνδυνο. Σφυροκοπείσαι και από τις δύο πλευρές.’’

‘’Κανείς δεν θα θυμόταν τον Καλό Σαμαρίτη εάν απλά είχε καλές προθέσεις. Χρειαζόταν και χρήματα.’’

‘’Η Κοινωνία δεν υπάρχει. Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες, ατομικές οντότητες και οικογένειες.’’