Πολιτισμός είναι να σέβεσαι την ποικιλομορφία.

Πολιτισμός είναι να σέβεσαι την ποικιλομορφία.

Ενδεικτικό για να καταλάβετε τη διαφορά πολιτισμού στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, είναι ο σεβασμός στο δικαίωμα να διαφέρεις και το πώς αντιλαμβάνονται τη ζωή των «άλλων».

Μου έλεγε προχθές ένας φίλος, που ζει στην Ολλανδία, ότι ένα στενό πάνω από το σπίτι του έχει ανοίξει σε έναν όροφο ένα στούντιο σαδομαζοχιστικών διαστροφών. Με λίγα λόγια πάνε πληρώνουνε 100  ευρώ για να τους δέσουν, να τους κρεμάσουν ανάποδα και να τους μαστιγώσουν.

Κανείς δεν ασχολείται από την γειτονιά, κανείς δεν έκανε καταγγελίες, κανένας ψυχοπαθής θρησκευόμενος φασίστας κρατώντας εικόνες με "αγίους" δεν πήγε να διαμαρτυρηθεί.

Ένας κόσμος, στον οποίο δεν ασχολείται κανένας με τη ζωή και την επιλογή τού άλλου, από τη στιγμή που δεν ενοχλεί τον συμπολίτη του. Κάτι που το έχω ζήσει και προσωπικά, όταν νεότερος πήγαινα στην Ολλανδία,  αλλά και στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όπου για αυτούς ήμασταν αδιάφοροι, τη στιγμή που στην τριτοκοσμική κοινωνία της Αθήνας τέλη του '80 μας έδειχναν με το δάχτυλο και μας αποκαλούσαν αλήτες, γιατί ήμασταν ροκάδες.

Δικαίωμα του καθενός είναι πώς θα τη βρίσκει σεξουαλικά, πώς θα ντύνεται και γενικά οτιδήποτε γουστάρει από τη στιγμή που δεν ενοχλεί τον συμπολίτη του.

Και όχι μόνο είναι δικαίωμα του, ΑΛΛΑ έχει ίσα ακριβώς δικαιώματα και με εσένα, όπως φιλάς εσύ την κοπέλα σου στον δρόμο, όπως εσύ μπορείς να την πάρεis αγκαλιά σε δημόσιο χώρο, έτσι ακριβώς έχει το ίδιο δικαίωμα η λεσβία, ο gay, να φιλήσουν και να πάρουν αγκαλιά σε δημόσιο χώρο τον σύντροφο τους.

Άκου κάτι καλε μου φιλε, επειδή έμαθες να ντύνεσαι τρέντι, επειδή έκανες τατουάζ, επειδή το παίζεις ροκάς, επειδή έμαθες να στήνεσαι στους φωτογραφικούς φακούς με χολιγουντιανά χαμόγελα, δεν σημαίνει ούτε ότι έγινες ευρωπαίος, ούτε κοσμοπολίτης και "προχώ".

Και να το ξαναπώ άλλη μια φορά, οι γεμάτοι άνθρωποι με γεμάτες ζωές, οι πραγματικά ευτυχισμένοι, δεν ασχολούνται ποτέ με το τι κάνει ο γείτονας, με το τι κάνεις ο ένας και ο άλλος από τη στιγμή που δεν τον ενοχλεί.

Kαι όταν λέμε "ενοχλεί", δεν εννοούμε ασφαλώς την "αισθητική", γιατί όπως έχουμε πει, η "αισθητική" είναι κάτι υποκειμενικό και δεν μπορεί ποτέ η αισθητική τής πλειοψηφίας, να καταπατά τα δικαιώματα μιας μειοψηφίας.

Βασικά αυτονόητα πράγματα πολιτισμού και ατομικών δικαιωμάτων, που δυστυχώς στη χώρα μας εκτός του ότι αγωνιζόμαστε να τα κάνουμε αυτονόητα, δεχόμαστε και τις επιθέσεις των τριτοκοσμικών ταλιμπάν.