Ν’αλλαξουμε την τροφή μας, την γεωργία μας, την ύπαιθρό μας και τελικά την χώρα μας

Ν’αλλαξουμε την τροφή μας, την γεωργία μας, την ύπαιθρό μας και τελικά την χώρα μας

Οι παλιοί μου φίλοι ξέρουν ότι λέω τα ίδια πράγματα για την γεωργία και το τρόφιμο εδώ και 15 χρόνια. Όμως τα ΕΛΕΓΑ και κάποιος ΑΛΛΟΣ έπρεπε να τα κάνει. Τώρα τα ΚΑΝΩ κι ελπίζω τα αποτελέσματα σε λίγο χρόνο να τα ΔΕΙΞΩ.

Το λές και πολιτική στην πράξη γιατί μόνο έτσι έχεις αποτελέσματα.

Στις ατελείωτες ώρες που είμαι στο χωράφι αυτόν τον καιρό, έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι αγρότες του Δοξάτου και όλοι έχουν κάνει μια στάση για να ρωτήσουν τί κάνω. Κι ο καθένας τους κάτι τσιμπάει στην πράξη.

Μπορεί να μιλάμε για χρόνια για δυναμικές καλλιέργειες, αλλά τώρα που βλέπουν τις συκιές να φουντώνουν, συνειδητοποιούν ότι μια χαρά πιάνουν στον τόπο μας. Οταν δε ακούνε και τις αποδώσεις της αρχίζουν να κάνουν να κάνουν αναπόφευκτα τις συγκρίσεις με το τί τους αφήνουν τα στάρια.

Ξέρουν όλοι τα οφέλη της κοπριάς, αλλά μόνο βλέποντας την δεξαμενή υδρολίπανσης, καταλαβαίνουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα της και να αποκτήσουν ξανά ένα σταθερό αναζωογονητή της γης τους.

Καταλαβαίνουν όλοι τα οφέλη της ελεύθερης βοσκής, αλλά χρειάζεται να δούν τον ηλεκτροφόρο φράκτη στην πράξη, για να δεχτούν ότι τελικά κάνει δουλειά και δεν χρειάζονται οι κοστοβόροι μόνιμοι φράκτες .

Εντυπωσιάζονται από το πόσο φτηνή κι εύκολη ζωοτροφή είναι η υδροπονική φύτρα, αλλά το καταλαβαίνουν πλήρως μόνο όταν δούν το φυτρωμένο σιτάρι στα διάφορα σταδια του στις 7 ψαροκασέλες, να παράγει πλήρη τροφή για 100 κότες με 2 κιλα.

Οι περισσότεροι δεν είχαν ξανακούσει για μυκόριζες και Ενεργούς Μικροοργανσιμούς, αλλά όταν δουν τα αποτελέσματα στα διπλανά χωράφια είμαι σίγουρος ότι θα διαδοθούν μέσα σ’ενα χρόνο.

Κι εκεί που είμαι σίγουρος ότι αντιδρούν είναι η καλλιέργεια χωρίς όργωμα και ειλικρινά περιμένω και γώ με μεγάλη αγωνία τον Ιούνιο για να δώ τί απόδοση θα έχει το σόργο που φυτεύτηκε μέσα στο φυτρωμένο κι αθέριστο μπιζέλι.

Φυσικά η φάρμα είναι σήμερα μια σταγόνα στο νερό και σίγουρα θα ειναι μακρύς ο δρόμος που μας περιμένει για να αλλάξουμε ευρύτερα τα πράγματα . Η Φάρμα Δοξάτου στην τελική της μορφή θα παράγει 2,5 εκατ αυγά, ενώ η χώρα καταναλώνει 1.500 εκατ αυγά και θα πάει στα 2.000 εκατ. Θα παράγουμε 120 τόνους ξερά σύκα, ενώ η χώρα παράγει 15.000 και κάποτε εξήγαγε 100.000 τόνους.

Όμως εμείς δείχνουμε το μοντέλο. Γύρω μας στη Δράμα και την Θράκη, ήδη από την πρώτη χρονιά, θα δημιουργηθούν άλλες 100 μικρές εκμεταλλεύσεις των 4-50 στρεμμάτων, που αθροιστικά θα παράγουν άλλα 25 εκατ αυγά.

Όταν τα προβλήματα της παραγωγής και της διάθεσης λυθούν οριστικά (ελπίζουμε μέσα στο 2017), το μοντέλο θα αναπαραχθεί με μια μεγάλη φάρμα ανά περιφέρεια, που μαζί με τους δορυφόρους τους θα δημιουργήσουν μέχρι το 2020, μια επιπλέον δυναμικότητα 250 εκατ αυγών.

Στο σχεδιασμό μας είναι τα μισά και παραπάνω απο αυτά, να εξάγονται στις ακριβές αγορές της Β.Ευρώπης κάτω από το ενιαίο σήμα MEDIFARMA. Αν πουλήσουμε σωστά το στόρυ μας, οι αγορές της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας μπορούν να ζήσουν πάνω απο 20.000 μικρές εκμεταλλεύσεις, που θα αλλάξουν τελείως το τοπίο ακόμη και στις μειονεκτικές περιοχές της υπαίθρου.

Γιατί αυτές θα γίνουν και τα σημεία επίδειξης για τις τεχνολογίες και τις καλές πρακτικές που προωθούμε. Γιατί θα φέρουν πίσω στον τόπο τους 20.000 νέους και μορφωμένους ανθρώπους που θα δικτυώνονται, θα ενημερώνονται και θα παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Αυτή η κρίσιμη μάζα ανθρώπων και γνώσεων θα αλλάξει τελικά και την συμβατική γεωργία . Ο 60ντάρης γείτονας μου δεν θα μπορεί για πολύ καιρό να συνεχίσει τις δικές του αναποτελεσματικές πρακτικές, όταν θα βλέπει τις δικές μου προσπάθειες να έχουν πολλαπλάσια αποτελέσματα.

Ο γεωπόνος του χωριού μου αναγκαστικά θα ενημερωθεί για τις νέες τεχνολογίες έστω και για να τις αποκρούσει .

Τα 3 συμβατικά πτηνοτροφεία της περιοχής θα καταλάβουν γρήγορα την πίεση να προσαρμοστούν ή θα σβήσουν .

Πολύ γρήγορα όλοι αυτοί θα πιέσουν για σοβαρές υποδομές κι ενα άλλο τρόπο οργάνωσης της παραγωγής.

Σε 2-3 το πολύ χρόνια η συζήτηση στο καφενείο θα αλλάξει τελείως θεματολογία και από διαλυτική θα γίνει συνθετική . Οταν περάσουμε αυτο το κρίσιμο σημείο τα πράγματα θα πάρουν την δική τους φόρα.

Μέχρι τότε ελπίζω ότι θα έχουν υλοποιηθεί και οι 3 σημαντικές κινήσεις που προωθώ top down στν κεντρική πολιτική σκηνή και από μόνες τους θα ήταν αρκετές για να ανατρέψουν τελείως την εικόνα.

Με ποιους και πώς θα τα κάνουμε όμως όλα αυτά;

Καταρχήν με τους νέους. Για το δικό τους μέλλον μιλάμε. Αν δεν τρέξουν αυτοί ποιος θα τρέξει; Αν δεν τρέξουν τώρα πότε;

Σήμερα περιμένουν τα πάντα από την μάνα τους και τον κομματάρχη της. 60 φευγα που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από το «ένδοξο» παρελθόν τους και το μίζερο παρόν τους. Γκρινιάζουν αν και βολεμένοι αλλά δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν.

Οι σημερινοί 50 και πάνω πρέπει να κάνουν πίσω και ν’ αφήσουν χώρο στην πιο εφοδιασμένη γενιά του πλανήτη. Σπουδές, γλώσσες, εξωτερικό, τεχνολογία. Ως πότε θα ναι παραγκωνισμένοι από μέτριους γιατί «δεν έχουν εμπειρία»; Λες και δεν είδαμε πώς τα κατάφεραν οι «έμπειροι».

Η γενιά της καφετέριας όπου τους εξορίσαμε, δεν μπορεί να περιμένει για πάντα εκεί, με το χαρτζιλίκι της γιαγιάς. Ότι εθελοντικό κίνημα υπάρχει από αυτούς ξεκινάει. Βγαίνουν μπροστάρηδες και ζητάνε το τιμόνι. Σε συλλόγους/συνεταιρισμούς/δήμους/κινήσεις. Έχουν να προτείνουν και αναγκαστικά η κοινωνία θα ακούσει.

Εμείς τους ανοίγουμε ήδη τον δρόμο. Μιλάμε για τα σχέδιά τους, ενσωματώνουμε τις προτάσεις τους, βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα τους. Κυρίως όμως δείχνουμε ότι αυτά που θέλουν να κάνουν ΜΠΟΡΟΥΝ να γίνουν και η κοινωνία σταδιακά ακούει.

Γι αυτό άλλωστε ξεκινήσαμε και την καμπάνια του crowdfunding. Δεν θα σωθεί κανείς με το 10ρικο που θα βάλετε σαν συμμετοχή. Θα δείξει όμως σε ΠΟΛΥ κόσμο ότι υπάρχουν εκεί έξω 10-100-1000 άτομα που καταλαβαίνουν και είναι διατεθειμένα να στηρίξουν νέες προσπάθειες.

Η προβολή και οι χιλιάδες κοινοποιήσεις που παίρνει η φάρμα δείχνει οτι υπάρχει εκεί έξω κι ενα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας που ενδιαφέρεται για προτάσεις κι όχι για κλάψες.

Αυτήν την βδομάδα μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία του crowdfunding.

Εγώ κι οι συνεργάτες περάσαμε το Πάσχα στο χωράφι για να είμαστε όσο πιο έτοιμοι μπορούμε για τα ζώα που θα έρθουν αυτες τις μέρες.

Τώρα χρειαζόμαστε και την δική σας βοήθεια. Μπορείτε να συμμετέχετε μ’ένα ποσό όσο μικρό και να είναι εδώ: www.giveandfund.com  ή να προωθήσετε την προσπάθεια μας σε φίλους που μπορει να τους ενδιαφέρει.

Πέρα απο τα ολόφρεσκα πεντανόστιμα αυγουλάκια σας, ίσως έτσι εξασφαλίσετε κι ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την χώρα μας.

Γιατί αλλιώς θα καταντήσουμε μια χώρα γερόντων που περιμένει τα εμβάσματα απο το εξωτερικό . Και δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο.

Εμείς ξεκινήσαμε και προχωράμε . Ελπίζουμε και ευχαριστούμε και για την δική σας συμμετοχή, για ν αλλάξουμε την τροφή μας, την ύπαιθρο και τελικά την χώρα μας.

 

Η σελίδας μας στο facebook: Φάρμα Δοξάτου