Κατάληψη του δημόσιου χώρου

Κατάληψη του δημόσιου χώρου

Στη χώρα μας έχει πλέον παγιωθεί μια πολύ κακή συμπεριφορά. Τη ζούμε κάθε μέρα σε διαφορετικές της μορφές. Έχουμε οι περισσότεροι συνηθίσει ή είμαστε καθ'έξιν καταπατητές του. Η καταπάτηση του δημόσιου χώρου. Αυτοκίνητα που κλείνουν πεζοδρόμια, ράμπες, πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους. Μηχανές που κινούνται σε πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους. Καθημερινά φαινόμενα.

Και δεν είναι μόνο τα μηχανοκίνητα που προκαλούν με τη συμπεριφορά των οδηγών τους το φαινόμενο.

Καταστήματα και καφέ με απλωμένα εμπορεύματα και τραπέζια σε κάθε εκατοστό δημόσιου χώρου. Πολλές φορές με παράνομες κατασκευές, σχεδόν μόνιμες. Κι αυτό με την σκανδαλώδη ανοχή δήμων και δημάρχων.

Καταλήψεις δρόμων έχουμε και με τις διαδηλώσεις κάθε μέρα. Ακόμα και για γελοία αιτήματα.

Ακόμα και οι καταλήψεις των αγροτών στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται. Δεν έχει καμιά διαφορά από τον οποιοδήποτε που παρκάρει το αυτοκίνητό του σε κάποια ράμπα ταλαιπωρώντας τους συμπολίτες του.

Δείτε τι γίνεται έξω από ένα γήπεδο όταν έχει αγώνα. Με την ανοχή της τροχαίας διπλό-τριπλοπαρκαρισμένα.

Έξω από τα σκυλάδικα της Συγγρού.

Έξω από τη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης επί των κεντρικότερων οδών. Αυτοί που το πρωί διαμαρτύρονταν για τους αγρότες και την κατάληψη της εθνικής οδού το απόγευμα πήγαν και διπλοπάρκαραν επί της Εγνατίας έξω από την Έκθεση.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι αγρότες το πρόβλημα. Είμαι βέβαιος ότι η ζημιά από την καθημερινή παράνομη, ανάλγητη και ανόητη συμπεριφορά μεγάλου μέρους της κοινωνίας με συμπεριφορές σαν τις παραπάνω προκαλούν μεγαλύτερη ζημία στην οικονομία από αυτή με τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ας είμαστε όμως δίκαιοι.

Το πρόβλημα της κατάληψης του δημόσιου χώρου δεν είναι πρόβλημα αμελητέο και άνευ συνεπειών.

Η αστυνομία και οι δημοτικές αρχές επίσης δεν μπορούν να έχουν δύο συμπεριφορές ως προς το φαινόμενο. Δεν υφίσταται επιλεκτική εφαρμογή του νόμου. Αυτή πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο για όλους χωρίς παρεκκλίσεις.

Γιατί πέρα από άδικη ως φαινόμενο που εκπορεύεται από τους ίδιους τους θεσμούς της πολιτείας προκαλεί εθισμό στην μικροπαρανομία και στην κακή ποιότητα της δημόσιας συμπεριφοράς των πολιτών.

Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστεί συνολικά επιτακτικά και σε όλα τα μέτωπα. Και κυρίως χωρίς διακρίσεις.

 

Facebook: Georgios Voloudakis