Αντίσκηνα στη λάσπη

Αντίσκηνα στη λάσπη

Πριν μήνες είχα δεχτεί ως επαγγελματίας του χώρου που λέγεται outdoor industry, κάποιες προτάσεις για να βρω ειδικά υλικά διαβίωσης στην ύπαιθρο.

Τα υλικά αυτά θα χρησιμοποιούνταν για τη διαβίωση προσφύγων κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε εξωτερικό χώρο.

Η επιχείρησή μου που θεωρείται ειδική στο θέμα ανταποκρίθηκε στην πρόκληση αναζητώντας οικονομικές λύσεις που όμως θα κάλυπταν την πρόκληση με αποτελεσματικότητα.

Η διαμονή σε θερμοκρασίες κάτω των 10-15 βαθμών Κελσίου σε εξωτερικό χώρο δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά όταν είναι μακροχρόνια.

Οι παράγοντες που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι πολλοί και σε κάποιες περιπτώσεις είναι μη αντιμετωπίσιμες ειδικά όταν πρέπει να συμπεριλάβεις ανθρώπους με προβλήματα υγείας ή μικρά παιδιά.

Ως επιχείρηση που σέβεται βασικούς κανόνες και που πάντοτε είχε ως γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών για ανθρώπους που έπρεπε να ζήσουν κάποιο χρονικό διάστημα σε δύσκολα περιβάλλοντα, η παροχές μας είχαν πάντοτε υψηλές προδιαγραφές και κορυφαία υλικά κατασκευής.

Όμως...

Η χώρα της αρπαχτής και του άρπα-κόλλα είχε και έχει άλλη άποψη.

Η χαρά λοιπόν του εισαγωγέα κακής ποιότητας υπνόσακων και αντισκήνων που μοιράστηκαν κατά χιλιάδες από ΜΚΟ και άλλους είχε σαν αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες προσφύγων να υποφέρουν από το κρύο και τις καιρικές συνθήκες.

Κανείς δεν εξέτασε για ακόμα μία φορά ποια λύση είναι οικονομικότερη.

Να αγοράζεις ένα υπνόσακο για 30 ευρώ από τον άρπα-κόλλα έμπορο (που πριν τον πουλούσε για 15 ευρώ) ή να πάρεις ένα πολύ καλύτερο των 100 ευρώ αλλά ο χρήστης να μη ταλαιπωρείται και να μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις ξανά;

Να δώσεις ένα αντίσκηνο των 50 ευρώ σε μια οικογένεια και αυτό να πεταχτεί μετά από πέντε μέρες ή να κάνεις ένα καταυλισμό με κανονικά χειμερινά αντίσκηνα των 8-10 ατόμων με κόστος 500 ευρώ και να τα έχεις προς διαχείριση για χρόνια;

Όπως πάντα σε αυτή τη χώρα πληρώσαμε για μία ακόμα φορά το φτηνό ακριβότερα από τον πλέον καλό και κατάλληλο.

Ταλαιπωρήσαμε κόσμο.

Και όπως πάντα κάποιοι έκαναν τις αρπαχτές τους με άνεση και φυσικά χωρίς ίχνος ενοχής.

Κάποιοι έκαναν πολλά λεφτά μέσα από όλο αυτό.

Είμαστε τυχεροί που ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος.

Δεν μπορώ να σκεφτώ όλο αυτόν τον κόσμο σε συνθήκες κανονικού χειμώνα και τα θύματα που θα μετρούσαμε.

Περαστικά μας.

 

Facebook: Georgios Voloudakis