Ασφάλισε τις ανασφάλειες σου

Ασφάλισε τις ανασφάλειες σου

Η φράση «Ασφάλισε τις ανασφάλειες σου» θα μπορούσε να είναι το κυρίαρχο διαφημιστικό σλόγκαν πολλών ασφαλιστικών εταιρειών στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν πελάτες στην ευαίσθητη αυτή περίοδο της επέλασης της οικονομικής λαίλαπας.

Πως θα τα βγάλω πέρα αν ασθενήσω και δεν μπορώ να εργαστώ; Που θα νοσηλευτώ και πως θα πληρώσω τα νοσήλια; Αν πάλι απολυθώ, τι θα απογίνω; Και σύνταξη; Θα μπορέσω να πάρω, με τόσα χρόνια που δουλεύω χωρίς ένσημα; Τα προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ένα «χάδι» στις οικονομικές αγωνίες των καιρών.

Δεν είναι λίγοι μέχρι αυτοί που αποφασίζουν να συνάψουν ένα μακροχρόνιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ασφάλισης. Συνηθέστερος λόγος για την απόφαση τους αυτή αν και εργάζονται είναι ότι, ο εργοδότης, τους έχει ανασφάλιστους. Σκέφτονται ότι κάτι πρέπει να κάνουν για το μέλλον τους και επειδή δεν βλέπουν χαΐρι από τη δουλειά, εναποθέτουν τις ελπίδες τους για σύνταξη στην ιδιωτική ασφάλιση. Με τα πολλά κι αφού ο κόμπος έφτασε στο χτένι, σηκώνουν το ακουστικό και σχηματίζουν τον αριθμό κάποιας ασφαλιστικής εταιρείας που άκουσαν στη δουλειά, ότι είναι φερέγγυα ζητώντας αναλυτικές πληροφορίες για τα προγράμματα.

Πριν προλάβουν να κατεβάσουν το ακουστικό του τηλεφώνου, ο κουστουμαρισμένος ασφαλιστής φθάνει στην πόρτα του σπιτιού τους. «Ντριιιιιιν» ο επίμονος ήχος του κουδουνιού. Η οικοδέσποινα με κάπως παραπανίσια κιλά ανοίγει και μπαίνει ευδιάθετος ο εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρείας. Χαλαρώνει λίγο τη γραβάτα του, που τον έσφιγγε πολύ στον λαιμό. Τα χαρτιά που αραδιάζει πάνω στο γυάλινο τραπεζάκι είναι τόσα πολλά, λες και πουλάει διώροφο ακίνητο με γκαράζ και δείχνει στους υποψήφιους αγοραστές την κάτοψη. Με το τελικό επιχείρημα του, που πάντα πιάνει «Κάντε σας λέω συμβόλαιο, να ‘χετε καλά γεράματα…» μπαίνουν με ένα ακριβό στυλό Mont Blanc οι υπογραφές.    

Πάντως δεν είναι λίγοι και οι συνταξιούχοι που θα διεκδικήσουν αναδρομικά, λόγω λάθους που παρατηρήθηκε στις κρατήσεις των επικουρικών τους συντάξεων.

Οι κρατήσεις, παρά τη μείωση στις επικουρικές συνέχισαν να μένουν στα ίδια επίπεδα και έτσι οι συνταξιούχοι μπορούν να τα διεκδικήσουν και να τα πάρουν πίσω.

Είναι και αυτός ο νόμος Κατρούγκαλου και το άρθρο 96, όπου οι συνταξιούχοι με δύο συντάξεις υπέστησαν μεγάλες περικοπές στο ποσό της επικουρικής τους σύνταξης.

Ήταν «Στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος» δηλαδή. Μία χώρα που βρίσκεται σε παραλήρημα για τη διεκδίκηση των αναδρομικών στις συντάξεις, οι οποίες ούτως ή άλλως δε φτάνανε. Αν σκεφτεί κανείς και ότι κάθε σπίτι πλέον έχει και έναν άνεργο γιο ή μία κόρη που δε βρίσκει δουλειά, η σύνταξη που έρχεται κάθε μήνα είναι βάλσαμο.