Το μετέωρο βήμα της Κεντροδεξιάς (Ι)

Το μετέωρο βήμα της Κεντροδεξιάς (Ι)

Την 25η Ιανουαρίου 2015 η πρώην κραταία κεντροδεξιά παράταξη της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία χάνει τις εκλογές αγγίζοντας ένα ποσοστό σχεδόν μισό από εκείνο, που είχε συγκεντρώσει, στις πρώτες εκλογές, που συμμετείχε το 1974. Ήδη, η Κεντροδεξιά και κυρίως το Κέντρο των μεταρρυθμίσεων και του φιλελευθερισμού στην εν Ελλάδι πολιτική σκηνή βρίσκεται σε αναστάτωση.

Ποιο ήταν το κεντρικό στοιχείο, που επέφερε την ριζοσπαστική κομμουνιστογενή -δεν το λέω ιδεοληπτικά, αλλά έαν κοιτάξετε το νέο υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ δύο στα τρία στελέχη έχουν κομμουνιστικό παρελθόν, εξ ου και το κομμουνιστογενής- ήταν η αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει φιλελεύθερες πολιτικές.

Εάν μία χώρα ακολουθήσει φιλελεύθερη οικονομική πολιτική τότε η οικονομία της προοδεύει και παράγεται πλούτος. Ας μην μπερδευτεί κανείς. Πλούτος για ένα μικρό ποσοστό της ανωτέρας κοινωνικής πυραμίδας αλλά και μία ευημερία για την αστική τάξη. Για αυτό και ο φιλελευθερισμός στηρίζεται ανέκαθεν στην αστική μεσαία τάξη. Όταν έρχεται να τον διαδεχτεί η σοσιαλδημοκρατία ή η Αριστέρα, τότε ανακατανέμει τον πλούτο από την κορυφή στην βάση χωρίς, όμως, να παράξει δικό της πλούτο μέσω του προγράμματός της. Αυτή η διαδικασία στην Ελλάδα αντιστράφηκε και δυστυχώς η πάλαι ποτέ μεγάλη αστική παράταξη αναγκάστηκε να ακολουθήσει σοσιαλιστικές φορολογικές και οικονομικές πολιτικές με ένα ελάχιστο άρωμα φιλελευθερισμού. Η Νέα Δημοκρατία συνέθλιψε την μεσαία τάξη και της μείωσε τα εισοδήματα. Για αυτό και έχασε. Δεν έχασε για τις ακροδεξιές λεγόμενες πολιτικές κινήσεις του αρχηγικού της επιτελείου. Δεν έχασε γιατί άργησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα κοινωνικά ζητήματα και στα ζητήματα των δικαιωμάτων. Ηττήθηκε με βάση την οικονομική της πολιτική, καθώς αυτές οι εκλογές αποφασίστηκαν με βάση τις οικονομικές υποσχέσεις. 

Ποιο είναι το μέλλον; Δεν πρόκειται να μπω σε φημολογία περί νέων αρχηγών, συνεδρίων κτλ. Αυτό, που χρειάζεται ο φιλελεύθερος κεντροδεξιός χώρος στην Ελλάδα είναι να αποβάλλει τα ακροδεξιά καρκινώματα, που τον στοιχειώνουν και να απευθυνθεί σε μία ευρύτερη μερίδα του εκλογικού σώματος προς το κέντρο. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κερδίσει σύντομα την εμπιστοσύνη του κόσμου, εάν δεν υιοθετήσει την γνήσια οικονομικά φιλελεύθερη ατζέντα, η οποία θα αποτελέσει μονόδρομο και αντίβαρο στις επερχόμενες σοσιαλιστικές επιλογές της νυν Κυβερνήσεως.