Τα κατά φαντασία δισεκατομμύρια

Τα κατά φαντασία δισεκατομμύρια

Η είδηση δεν είναι φρέσκια. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 67650/2013 απόφασή του κήρυξε αθώους τους κ.κ. Αρτέμιο Σώρρα και Εμμανουήλ Λαμπράκη για την τέλεση του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Έκτοτε η εν λόγω απόφαση φιγουράρει σε ιστοσελίδες ολοφάνερα φίλα προσκείμενες στον κ. Σώρρα και την Ελλήνων Συνέλευση με διθυραμβικά, μεταξύ άλλων, σχόλια και ως αποδεικτικό της ύπαρξης των 600 δισ. δολλαρίων, που ο συγκεκριμένος κύριος διατείνεται, ότι έχει.

Μόνο που η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική για όποιον κάνει τον κόπο να διαβάσει, τι στα κομμάτια λέει η παραπάνω δικαστική απόφαση. Οι κ.κ. Σώρρας και Λαμπράκης δεν κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της απάτης αλλά γι’ αυτό της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Τούτο σημαίνει, ότι οι ομιλίες και εν γένει δράσεις των εν λόγω κυρίων δεν κρίθηκαν ικανές να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών αναφορικά με την ικανότητα της κρατικής εξουσίας να εξασφαλίσει την κοινή ειρήνη και την πεποίθησή τους για την ειρηνική διαβίωσή τους εντός της ελληνικής επικρατείας. Σκοπός της διατάξεως του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει τις προϋποθέσεις για την τέλεση του εν λόγω αδικήματος, είναι η εξασφάλιση της ευταξίας ως υποταγής στην έννομη τάξη. Όσο, λοιπόν, και αν οργανώνει κανείς ομιλίες, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια κανείς υπέρ της ύπαρξης του παραπάνω ποσού, αν με αυτά δεν αποδεικνύεται, ότι οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του κράτους να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας, τότε το πιο πάνω αδίκημα – και μόνο αυτό - δεν έχει τελεστεί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ίδιοι οι μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ο μεν α’ εξ αυτών, ότι, μόλις είδε τους κατηγορουμένους στο ακροατήριο του παραπάνω Δικαστηρίου, του φάνηκαν σοβαροί άνθρωποι και πιστευτοί ο δε β’ εξ αυτών, ότι ως δικαστικός πραγματογνώμονας δεν φέρεται να κατέθεσε οτιδήποτε επιβαρυντικό για τους κατηγορουμένους. Θα ήταν αδύνατο, λοιπόν, να καταδικαστούν οι εν λόγω κατηγορούμενοι για ένα αδίκημα, το οποίο δεν απεδείχθη, ότι ετέλεσαν.

Παρακάτω, στο σώμα της επίμαχης αποφάσεως διαβάζει κανείς, ότι απεδείχθη, ότι ο κ. Σώρρας τυγχάνει, δυνάμει νομίμου πληρεξουσίου, διαχειριστής του πιο πάνω ποσού των 600 δισ. δολλαρίων. Αυτό σημαίνει, ότι το αρμόδιο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε, ότι το παραπάνω πληρεξούσιο είναι νόμιμο, πλην, όμως, η ύπαρξη ενός νομίμως συνταχθέντος πληρεξουσίου δεν συνεπάγεται την ύπαρξη του ποσού αυτού. Με την ίδια λογική, μπορώ να ζητήσω τη σύνταξη ενός συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου, με το οποίο θα δίδω την ανέκκλητη εντολή και πληρεξουσιότητα στο Χ να διαχειριστεί κατά το δοκούν το καταπίστευμα του Ψ μεγιστάνα. Το πληρεξούσιο είναι νομιμότατο αλλά δεν συνεπάγεται, ότι εγώ είμαι ο νόμιμος κύριος ή διαχειριστής του καταπιστεύματος αυτού ούτε ότι ο εντολοδόχος μου δικαιούται να το διαχειριστεί κατά το δοκούν, αν δεν αποδεικνύονται τα δικαιώματα του εμού, του εντολέως, επί του καταπιστεύματος.

Στο σώμα της ίδιας αποφάσεως αναφέρεται, ότι ουδόλως απεδείχθη η ανυπαρξία του ποσού, που οι παραπάνω κατηγορούμενοι επικαλούνται, ή η πλαστότητα των τίτλων, που το ενσωματώνουν. Εδώ, όμως, πρέπει να επισημανθεί κάτι σημαντικό. Ένα Δικαστήριο εκδίδει μια απόφαση με βάση τα εισφερόμενα σε αυτό στοιχεία. Τούτο σημαίνει, εφόσον μιλάμε για μηνυτήρια αναφορά, όπως αυτή από την οποία ξεκίνησε το πρώτον η δικαστική διερεύνηση της επίμαχης υπόθεσης και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος των κ.κ. Σώρρα και Λαμπράκη, ότι το αρμόδιο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε με βάση όσα στοιχεία εισεφέρθησαν σε αυτό.

Εν προκειμένω και με βάση τον πίνακα των εισφερθέντων στοιχείων, όπως αυτός προκύπτει από το σώμα της επίμαχης απόφασης, δεν εισφέρθηκε κανένα στοιχείο προς αντίκρουση του ισχυρισμού περί υπάρξεως του επίμαχου ποσού. Τούτο, όμως, δεν συνεπάγεται, ότι τα 600 δισ. ευρώ υπάρχουν. Αν αύριο, δηλαδή, ασκηθεί πάλι ποινική δίωξη σε βάρος των συγκεκριμένων κυρίων, για άλλο αδίκημα ή ακόμα και για το ίδιο, αν κριθεί, ότι συντρέχουν νέα πραγματικά περιστατικά, και εισφερθούν νέα στοιχεία αναφορικά με το παραπάνω ποσό, τότε τίποτα δεν εμποδίζει το αρμόδιο Δικαστήριο να τους καταδικάσει. Ήδη από τις 5 Απριλίου 2013 το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. έχει απαντήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, ότι τα χρεόγραφα, που ο κ. Σώρρας και οι συν αυτώ επικαλούνται, δεν είναι νόμιμα και οι λογαριασμοί, στους οποίους αναφέρονται, δεν υπάρχουν. Το συγκεκριμένο στοιχείο δεν εισφέρθηκε στην παραπάνω δίκη και μπορεί ευχερώς να χρησιμοποιηθεί σε άλλη, μελλοντική δίκη για το ίδιο ή άλλο αδίκημα.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί, ότι τα περί δεδικασμένου (αμετακλήτου, για την ακρίβεια) της υπ’ αριθμ. 67650/2013 αποφάσεως του ΜονΠλημΑθηνών υπέρ των κ.κ. Σώρρα και Λαμπράκη αφορούν μόνο τα πραγματικά περιστατικά, που αναφέρονται στην από 16.11.2012 μηνυτήρια αναφορά, και όχι άλλα μεταγενέστερα πολλώ δε μάλλον τα περί υπάρξεως των 600 δισ. ευρώ. Επομένως, δεν έχει κριθεί αμετάκλητα η ύπαρξη κανενός απολύτως ποσού πολλώ δε μάλλον ότι οι δύο αυτοί κύριοι έχουν εξασφαλίσει κάποια ατιμωρησία συνεπεία των αστοχιών της ελληνικής δικαιοσύνης.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς νομικές γνώσεις, για να διαβάσει το περιεχόμενο της παραπάνω αποφάσεως και να συμπεράνει, ότι τα 600 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια. Αρκεί μια προσεκτική ανάγνωσή της σε συνδυασμό με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α. για το θέμα αυτό, ώστε να εξαχθούν με βεβαιότητα όλα τα παραπάνω συμπεράσματα και να καταδειχθεί, επιτέλους, ότι το πιο πάνω ποσό υπάρχει μόνο στη φαντασία των αυτοκλήτων σωτήρων της Ελλάδος.

 

Facebook: Panagiotis Perivolaris