Μία απαράδεκτη συμβουλή προς τους Έλληνες και η πραγματικά φιλελεύθερη πρόταση

Μία απαράδεκτη συμβουλή προς τους Έλληνες και η πραγματικά φιλελεύθερη πρόταση

"Το καλοκαίρι του 2012, ο Roger Bootle κέρδισε το βραβείο "Lord Wolfson" για την καλύτερη συμβουλή προς μια χώρα η οποία, ως υποθετικό σενάριο, θα αποχωρούσε απο την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση ( μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η συμβουλή αυτή απευθυνόταν στην Ελλάδα ) . Μια πιο κρατικιστική , αντι - φιλελεύθερη πολιτική δύσκολα θα μπορούσε προτείνει ο εν λόγω κύριος και είναι λυπηρή η νοοτροπία των κριτών της επιτροπής που επέλεξε ο Λόρδος Wolfson.

Η συμβουλή του ήταν διαμετρικά αντίθετη με εκείνη του Δρ Philipp Bagus , του οποίου η φιλελεύθερη , διάφανη και προσανατολισμένη στην ελεύθερη αγορά πρόταση, απορρίφθηκε υπέρ της προτροπής του κ. Bootle για ένα μυστικό σχέδιο επιβολής μέτρων που θα εξυπηρετούν μόνο την κυβέρνηση και το κράτος.

Η κρατικίστικη συμβουλή του Bootle οφείλεται στην σύγχυσή του και στην άγνοια βασικών οικονομικών καθώς αντιλαμβάνεται τα συμπτώματα ως αιτίες (όπου αιτίες, το κράτος) .

Δεν προσφέρει καμία εξήγηση για την προέλευση του δυσβάσταχτου χρέους της Ελλάδας , του δομικού υψηλού κόστους στην χώρα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας , πέρα από την τυπική κεϋνσιανή αντίληψη της ανεπαρκούς συνολικής ζήτησης στην αγορά.

Μόλις καταπίνεται, αυτή η απατηλή άποψη , η συνταγή που ακολουθείται είναι γνωστή , δηλαδή , να υποτιμηθεί το νόμισμα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας έναντι των ξένων αγορών , πράγμα το οποίο θα αυξήσει την συνολική ζήτηση και θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας.

Α! και οι Έλληνες μπορούν να μην αποπληρώσουν το εξωτερικό χρέος τους , αφού η ιστορία δείχνει ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Αλήθεια; Φυσικά όχι!

Παρά τις επαναλαμβανόμενες βραβεύσεις και τις συστάσεις του, η απαράδεκτη πρόταση του κ. Bootle μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση: "Με πλήρη μυστικότητα και χωρίς προηγούμενη συζήτηση , να επαναπροσδιοριστεί το σύνολο των ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών απο ευρώ σε δραχμές και να υποτιμηθεί η δραχμή.

Αυτό ήταν !

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες . Μάλλον το αντίθετο , επειδή οι δημόσιες δαπάνες δεσπόζουν ως δυνάμεις προσφοράς στην Κεϋνσιανή αντίληψη της συνολικής ζήτησης, δεν πρέπει να μειωθούν. Επιπροσθέτως το απόρρητο και η μυστικότητα είναι απαραίτητα για να εφαρμοστεί το σχέδιο του κ. Bootle.

Αν οι Έλληνες πάρουν χαμπάρι τι επρόκειτο να συμβεί , θα λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους , όπως η μεταφορά των τραπεζικών καταθέσεων τους σε ευρώ, σε τράπεζες π.χ. στη Γερμανία.

Ο κ. Bootle αναφέρεται σε μια τέτοια εξέλιξη ως μια κρίση! Αλλά κρίση για ποιον; Μα για το κράτος, την κυβέρνηση φυσικά! Το συμφέρον του πολίτη είναι η προστασία του από την απώλεια των καταθέσεών του.

Το σχέδιο του κ. Bootle δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ληστεία εις βάρος των Ελλήνων μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα. -Δώστε στους Έλληνες ένα καλύτερο νόμισμα - Ο στόχος της νομισματικής μεταρρύθμισης Η νομισματική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, μην τρέφετε καμία αυταπάτη για αυτό. Θα πρέπει να αντικατασταθεί ένα κακό νόμισμα με ένα καλύτερο .

Αλλά ο κ. Bootle και οι κεϋνσιανοί κρατιστές συνάδελφοι του βλέπουν τον κόσμο ανάποδα . Στον κόσμο τους, της συνολικής ζήτησης , ένα ασθενέστερο νόμισμα είναι πάντα προτιμότερο από ένα ισχυρότερο , γιατί ένα αδύναμο νόμισμα καθιστά υποτίθεται ένα έθνος πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές .

Αλλά αυτό είναι καθαρή απάτη. Ένα αδύναμο νόμισμα, όχι μόνο καθιστά τις αναγκαίες εισαγωγές πιο ακριβές , όχι μόνο μειώνει το βιοτικό επίπεδο, αλλά αποτελεί και ξεπούλημα των δομών και των πόρων του έθνους σε κάθε ξένο.

Όπως έχει επισημανθεί στο βιβλίο " Αξία στην απαξίωση; " και όπως ο James Miller επισημαίνει στο βιβλίο " Mark Carney του Zero - Sum Game », η υποτίμηση του νομίσματος είναι απλώς μια μεταφορά πλούτου από το σύνολο των πολιτών ενός έθνους σε πολιτικά ευνοημένες βιομηχανίες και επαγγελματικές ομάδες , συνήθως εξαγωγικές.

Δεν είναι τίποτα διαφορετικό από το να δίνεις μια επιδότηση σε οποιοδήποτε εγχώριο παραγωγό . Η επιδότηση αυτή καταβάλλεται από όλους τους πολίτες της χώρας , όχι από τους ξένους που αγοράζουν τα επιδοτούμενα προϊόντα . Παίρνουν ένα όφελος κοψοχρονιά και δημιουργούνται ανισότητες . Επιπρόσθετα , η υποτίμηση δεν κάνει ένα έθνος πιο ανταγωνιστικό .

Δεν κάνει τίποτα για να τονώσει την εγχώρια αποταμίευση ή την επένδυση εξωτερικών κεφαλαίων , η οποία οδηγεί στην αύξηση της χρήσης των κεφαλαίων ανά κάτοικο (capital per capita) , τη μοναδική πηγή αύξησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων και την μόνη πηγή αύξησης των πραγματικών μισθών .

Η Υποτίμηση υποκρύπτει την επαχθή καταστροφή πλούτου ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρατικής παρέμβασης και κρύβει το πραγματικό κόστος του χρεοκοπημένου κράτους πρόνοιας , το οποίο βασίζεται στην επιβολή υψηλών φόρων για τη χρηματοδότηση της κατανάλωσης εις βάρος της μελλοντικής ευημερίας.

Αυτά που δαπανά το κράτος χάνονται από την αποταμίευση και δεν μπορούν να επενδυθούν, άσχετα από το πόσο φθηνό είναι το νόμισμα. Σε αντίθεση με όσα λέει ο κ. Bootle ότι "η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι άσχετη με το στόχο της μείωσης του χρέους" η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το χρέος χωρίς να γίνει πιο ανταγωνιστική .

Μπορεί κάλλιστα να είναι αδύνατο για την Ελλάδα να πληρώσει όλα τα χρέη της , αλλά αυτό δείχνει απλώς τη δεινή πραγματικότητα της σημερινής πολιτικής. Δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα .

Η αύξηση του χρέους πρέπει να σταματήσει ! Πρέπει να σταματήσει τώρα ! Ο κ. Bootle παρεξηγεί εντελώς την αιτία κρίσης χρέους της ευρωζώνης , όταν αποτυγχάνει να δει ότι τα δάνεια της ΕΚΤ σε ευρώ που κρατούν σε αιχμαλωσία τις εθνικές τράπεζες (τις τράπεζες των χωρών), με άχρηστα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση, είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση επιδοτεί και διατηρεί τις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Εφ 'όσον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πάρει απεριόριστα δάνεια σε ευρώ από την ΕΚΤ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας και δεν θα υπάρχει τέλος στην κρίση χρέους. (σ.σ. το χρέος της Ελλάδας έχει ανέλθει από το 129% του ΑΕΠ στο 176% του ΑΕΠ από το 2009 ως το 2013).

Δηλαδή ο κ. Bootle προτείνει ένα χειρότερο νόμισμα, μια υποτιμημένη δραχμή, ως αντικαταστάτη ενός κακού νομίσματος, του ευρώ. Και αν οι Έλληνες αντισταθούν ολοκληρωτικά στην κλοπή μέσω της υποτίμησης, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκλωβίσει τον πλούτο τους στο εσωτερικό, ώστε να το λεηλατήσει αργότερα, με τη χρήση ελέγχων διακίνησης κεφαλαίων ώστε να σταματήσει τις μεταφορές ευρώ σε ασφαλέστερες ξένες τράπεζες.

Το γεγονός ότι η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων ήταν ένας από τους πυλώνες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος προφανώς πρέπει να θυσιαστεί προς όφελος του κράτους και εις βάρος των κατοίκων της χώρας. Στην πραγματικότητα, ο κ. Bootle παραδέχεται ότι οι έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίου είναι παράνομοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, αλλά τους συνιστά.

Όλοι οι τύραννοι και οι δικτάτορες λατρεύουν τις κρίσεις μιας και είναι η μεγάλη τους ευκαιρία να καταπατήσουν τους νόμους. -Πραγματικά Φιλελεύθερες εναλλακτικές λύσεις.

Ο Δρ Philipp Bagus του Πανεπιστημίου Χουάν Κάρλος της Μαδρίτης, προτείνει μια πραγματική φιλελεύθερη λύση. Θα πρέπει να προϋπάρξει μια μακρά περίοδος δημόσιας συζήτησης ως προς τις εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από το ευρώ, το οποίο θα δώσει αρκετό χρόνο στους Έλληνες να μετακινήσουν την περιουσία τους μακριά από τους άπληστα χέρια των κυβερνήσεων τους, σε περίπτωση που αποφασίσουν να το πράξουν.

Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ κρίση θα μπορούσε να λυθεί με αυτόν τον τρόπο καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα έκλειναν και η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε σε στάση πληρωμών λόγω έλλειψης κεφαλαίων .

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τους νόμους , που απαιτούν σήμερα από τους Έλληνες πολίτες να συναλλάσσονται σε ένα μόνο νόμισμα - αυτό που ορίζει το κράτος. Ταυτοχρόνως θα μπορούσε να επαναφέρει τη δραχμή ως ένα ισχυρό νόμισμα, που υποστηρίζεται από το χρυσό. Στη συνέχεια, τα "καλά" χρήματα θα διώξουν τα "κακά", καθώς οι άνθρωποι θα επιλέξουν ελεύθερα ποιο νόμισμα τους συμφέρει να χρησιμοποιήσουν. Θα επιλέξουν αυτό που είναι πιο εμπορεύσιμο.

Ένα στοιχείο αυτής της εμπορευσιμότητας θα ήταν το να διατηρήσει ο πολίτης την αγοραστική του δύναμη. Φυσικά, ο κ. Bootle επιθυμεί το αντίθετο, δηλαδή, ένα συνεχώς υποτιμημένο νόμισμα που στερεί από τους κατόχους του την αγοραστική τους δύναμη.

Είναι λογικό οι Έλληνες να αντισταθούν σε αυτό. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων. Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντως πως η ουσία της αυτοδιάθεσης, της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας, έννοιες που αποτελούν τον θρίαμβο της μεταπολεμικής Ευρώπης, ήταν η απελευθέρωση του ατόμου από την φασιστική τυραννία και, στη συνέχεια, από την κομμουνιστική τυραννία, οι οποίες είχαν ως κύριο μέσο επιβολής τον έλεγχο της οικονομίας.

Το μέλλον της Ευρώπης θα προκύψει από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Ο κ. Bootle επιθυμεί τον κρατικό έλεγχο στο νόμισμα και στην διακίνηση κεφαλαίων ως μέσο για να στηρίχτεί το διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο κράτος πρόνοιας.

Ο Δρ Bagus επιθυμεί ένα βήμα πίσω από αυτή την ατυχή παρεκτροπή, η οποία προκλήθηκε από την δημιουργία του ευρώ. Αντί να επιτείνει τα λάθη του ευρώ με ακόμη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση, η εναλλακτική λύση είναι η σταθεροποίηση των νομισμάτων σε χρυσό.

Αυτό θα αναγκάσει τα έθνη να συμμετάσχουν σε πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να καθορίσουν το πεδίο της κρατικής δραστηριότητας και παρέμβασης. Θα τελειώσει την κρυφή αναδιανομή πλούτου μέσω της νομισματικής επέκτασης του ευρώ.

Σαφώς, θα αναγκάσει κάθε έθνος να ζει με τα δικά του μέσα.

Υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό;

Επιμέλεια - μετάφραση από την πηγήΕυθύμης Μαραμής