Ξεπλένοντας δικτάτορες

Ξεπλένοντας δικτάτορες

Η απολογία του Γεωργίου Παπαδόπουλου αποτελεί μνημείο κυνισμού, ασυστόλων ψευδών και μίσους προς τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Είναι το παραλήρημα ενός ανθρώπου, που δεν ένοιωσε την ανάγκη να μετανοιώσει για τα δεινά, που προκάλεσε με τους συνεργούς του στην Ελλάδα επί 7 έτη, και η παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας, ώστε να εξυπηρετηθεί η άποψή του περί οχλοκρατίας, που τάχαμου επικρατούσε τον Απρίλιο του 1967 στη Ελλάδα, και καθιστούσε επιβεβλημένη την επέμβασή του για τη διάσωση της χώρας.

Στην απολογία αυτή δεν θ' ακούσετε λέξη για τα σκάνδαλα της χούντας, με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων και τον ίδιο τον Παπαδόπουλο και το σόι του, ή τους νεκρούς και εξορίστους της χούντας ή τη διεθνή απομόνωση της χώρας και τα υπόλοιπα "οφέλη", που απεκόμισε η χώρα κατά την επταετία.

Παρ' ολ' αυτά, η εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" έκρινε σκόπιμο να προσφέρει στους αναγνώστες της ένα CD με την λόγω απολογία του δικτάτορα και καταδικασθέντος για εσχάτη προδοσία Παπαδόπουλου. Το εν γένει ύφος της εφημερίδας αυτής δεν είναι επικριτικό στη χούντα και η συγκεκριμένη προσφορά κινείται στη λογική του ξεπλύματος του συγκεκριμένου δικτάτορα αλλά και της ίδιας της χούντας και στην εμφάνισή του ως ενός ανθρώπου εντίμου και συνεπούς με τις αρχές του, ως εάν η αταλάντευτη απέχθεια στη δημοκρατία να συνιστά θετικό στοιχείο ενός χαρακτήρα.

Φυσικά, η απολογία αυτή δεν συνοδεύεται από άλλο υλικό σχετικό με την πολιτεία του Γεωργίου Παπαδόπουλου στη διάρκεια της επταετίας ή και πριν από αυτή, το οποίο θα βοηθούσε κάποιον ανενημέρωτο ή έστω ανυποψίαστο – και στην αλλεργική, σε μεγάλο βαθμό, στην ιστορία ελληνική κοινωνία τέτοια πρόσωπα δεν αποτελούν μειοψηφία – να αντιληφθεί, ποιο ήταν πραγματικά το συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο. Δεν ακολουθήθηκε, για παράδειγμα, η τακτική της παλιάς «Ελευθεροτυπίας», η οποία π.χ. στα εξαιρετικά "ΙΣΤΟΡΙΚΑ" της φρόντιζε να παραθέτει στοιχεία για τη δράση των χουντικών, ώστε να είναι δυνατό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα γι’ αυτούς και την επταετία 1967-1974. Μόνο μια ξερή και ξεκάρφωτη από κάθε άλλο ντικουμέντο απολογία, όπου ο ομιλητής υπεραμύνεται των επιλογών του, ως δήθεν σωτήρας της χώρας!

Και όλα αυτά, ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη της δίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής, του ίδιου κόμματος, που υμνεί τον Παπαδόπουλο και τη χούντα, σε μια εποχή, όπου αρκετός κόσμος υποστηρίζει, ότι η χούντα "έκανε και καλό στην Ελλάδα" - θυμηθείτε μια περσυνή ή προπέρσυνη δημοσκόπηση σε κάποια εφημερίδα - και επώνυμοι αλλά και ανώνυμοι πολίτες φωνάζουν, ότι η χούντα άφησε μηδενικό χρέος ή "αν δεν την ενοχλούσες, δεν σε ενοχλούσε"!