Επιτήδειοι και Ζημιωμένοι

Επιτήδειοι και Ζημιωμένοι

«Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»! Ένα σύνθημα γραμμένο σε πανώ μέσα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης! Γύρω του μαυροντυμένα πρόσωπα με μάσκες! Το σύνθημα κάνει το γύρο των σάιτς εκείνων, που ταυτίζουν τον πατριωτισμό με ό, τι η Χρυσή Αυγή θεωρεί ως πατριωτισμό.

Το διαδίκτυο γεμίζει επαινετικά σχόλια γι’ αυτή την ενέργεια. Αλλού μαθητές συμμετέχουν σε παρελάσεις διοργανωμένες από τη Χ.Α. και άλλες οργανώσεις παρομοίου ύφους και φωνάζουν τα ίδια συνθήματα με αυτές. Και καταχειροκροτούνται από πολύ κόσμο.

Εδώ και κάποια χρόνια, έχει επισημανθεί η επιρροή της Χ.Α. στα σχολεία της χώρας, όπου μαθητές στρατολογούνται στις τάξεις της και καλούνται να ασπαστούν και εφαρμόσουν τις ιδέες και απόψεις του εν λόγω κόμματος. Δεν πρόκειται για κάτι άγνωστο ούτε καν στις αρμόδιες υπηρεσίες πολλώ δε μάλλον στην ίδια τη συγκυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, εν προκειμένω, και τα πράγματα μοιάζουν να χειροτερεύουν ειδικά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η διείσδυση της Χ.Α. στα σχολεία δεν είναι κάτι, που μπορεί να προσπεραστεί ελαφρά τη καρδία. Οι μαθητές, χαρακτήρες εξ ορισμού εύπλαστοι, επιρρεπείς σε μεγαλοστομίες και κολακείες και γι' αυτό ευάλωτοι, είναι η πρώτη ύλη του ναζισμού και του εθνικισμού, άνθρωποι έτοιμοι να πειστούν να δώσουν τα πάντα στο όνομα αυτού, που θα τους προβληθεί ως πατρίδα και να συστρατευθούν ενάντια σε οτιδήποτε τους παρουσιαστεί ως κακό - ας θυμηθούμε τους μαθητές από το βιβλίο "ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ" του Ρεμάρκ ή τους πιτσιρικάδες στη "ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ" του Χάνεκε - αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους. Πίσω από αυτούς τους μαθητές βρίσκονται οι γνωστοί άγνωστοι μαυροντυμένοι επιτήδειοι συμπολίτες μας, ενίοτε υπό την ιδιότητά τους ως γονέων, οι οποίοι σπρώχνουν αδιαμόρφωτες ψυχές προς συνθήματα και πρακτικές μίσους προς τη δημοκρατία και τις κατακτήσεις της. Νεότατα παιδιά καταλήγουν να πιστεύουν, ότι προσφέρουν υπηρεσίες στη χώρα τους, ενώ στην πραγματικότητα ενισχύουν τις δυνάμεις εκείνες, που διαστρεβλώνουν συνειδητά την έννοια του πατριωτισμού και καλλιεργούν το μίσος και την ένταση.

Δεν χρειάζεται να θυμηθούμε ανάλογες πρακτικές του παρελθόντος, με θύματα μαθητές και όσους μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσφορα και ευεπίφορα στις θλιβερές μεγαλοστομίες των δήθεν εθναμυντόρων και πατριδοφυλάκων πρόσωπα. Το ήδη πολλαπλά προβληματικό ελληνικό σχολείο μετατρέπεται αργά αλλά σταδιακά σε φυτώριο ναζιστών και λοιπών αντιδραστικών δυνάμεων και η συγκυβέρνηση μαζί με το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα μοιάζουν να αδιαφορούν, ενώ μέρος του δευτέρου ανταγωνίζεται τους χρυσαυγίτες σε δήθεν πατριωτικά κηρύγματα προς προσέλκυση ψηφοφόρων. Αγνοούν, όμως, έτσι δύο βασικά πράγματα. Πρώτον ότι οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από αυτές τις πρακτικές θα είναι οι αυθεντικοί ακραίοι της Χ.Α. Και, δεύτερον, ότι οι πραγματικά και ίσως ανεπανόρθωτα ζημιωμένοι θα είναι όσοι μαθητές υποκύψουν στη διαβρωτική γοητεία όσων προβάλλονται ως αληθινός πατριωτισμός από τους κλασικούς επιτηδείους.