Εφιάλτης από το μέλλον

Εφιάλτης από το μέλλον

Απέμεναν δέκα λεπτά, για να εμφανιστεί.

Ψηλάφησε τον κόμπο της πανάκριβης ιταλικής και νεανικής γραβάτας του. Ίσιωσε τη χωρίστρα του. Άγγιξε μηχανικά το πέτο και το μαντίλι του σακακιού του. 10 χρόνια είχε αποχωριστεί το εν χρω κούρεμα και ακόμα ένιωθε κάπως παράξενα, που κάτι γαργαλούσε την παλάμη του, κάθε φορά που την ύψωνε πάνω από το κεφάλι του. Θυμήθηκε τη νιότη του, όταν σήκωνε το χέρι είτε για να χαιρετίσει με τον τρόπο, που τον είχαν μάθει στο κόμμα του, είτε για να δώσει το σύνθημα στους συντρόφους του να μπουκάρουν σε στέκια μεταναστών ή για να μιλήσει σε παλαιότερες συγκεντρώσεις του κόμματος.

Nευρικότητα τον κατέλαβε. Έπιασε τον εαυτό του να λέει λόγια, όπως "σκατοκομμούνια", "λαθρομετανάστες", "βρωμιάρηδες" και άλλα παρόμοια. Οι λέξεις ξύπνησαν θύμησες από το όχι και τόσο μακρυνό παρελθόν. Το σκοτεινό παρασκήνιο του θύμισε εποχές ένδοξες και ανδρειωμένες, όταν με άλλους συντρόφους του εξορμούσε στις γειτονιές των μεταναστών και κυνηγούσε όποιον σκουρόχρωμο έβρισκε μπροστά του ή απειλούσε ομοφυλοφίλους και καλλιτέχνες. Τα μάτια του στριφογύρισαν στις κόχες τους. Η ματιά του έπεσε σε ένα νεαρό του συνεργείου καθαρισμού, που πάλευε με μια μουντζούρα στον τοίχο. Μετανάστης, συμπέρανε, από το δέρμα της επιδερμίδας του! Τόσα χρόνια στο κυνήγι, τους είχε μάθει και αυτοί τον είχαν επίσης μάθει. Το τρομαγμένο βλέμμα του τον γέμισε ευχαρίστηση. Τι ωραία που θα ήταν να του κολλήσω τη μάπα στον τοίχο, σκέφτηκε. Ένοιωσε την αδρεναλίνη να εκτοξεύεται από κάθε πόρο του δέρματός του.

Ένα νόημα του βοηθού σκηνοθέτη τον επανέφερε στην πραγματικότητα. "Σε πέντε λεπτά εμφανίζεσαι". Μαλάκα, σκέφτηκε, θα τα τίναζες όλα στον αέρα για μια παρόρμηση. Σε λίγο, θα άρχιζε η συνέντευξή του, η οποία θα μεταδιδόταν σε πανελλήνιο δίκτυο και αυτός σκεφτόταν να τσακίσει τη μούρη ενός "λαθρομετανάστη". Τα έβαλε με τον εαυτό του. Οι εποχές που δρούσε με βάση το θυμικό του είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το κόμμα του, κάποτε περιθωριακό και με μερικές εκατοντάδες ψήφους συνολικά, συγκέντρωνε πλέον πανελλαδικά ποσοστά της τάξεως του 20% και έπαιζε τοn ρόλο ρυθμιστή σε μια αποσαθρωμένη κοινωνία, που περίμενε από τους πάλαι ποτέ μαυροντυμένους και σωματώδεις τύπους, τους οποίους πάντοτε συνόδευαν κοπέλες σε όλες τις αποχρώσεις του ξανθού, να βάλει στη θέση τους τους κλέφτες πολιτικούς και να διαλύσει το σάπιο σύστημα.

Συνάμα όμως, μια δεκαετία στα βουλευτικά έδρανα είχε διδάξει αυτόν και το κόμμα του να συγκρατούν τα νεύρα τους. Κάτι ηλίθιοι, που επέμεναν στις παραδοσιακές μεθόδους της βίας και του τραμπουκισμού, είχαν εκδιωχθεί από το κόμμα και τώρα φυτοζωούσαν πουλώντας προστασία σε τριτοκλασάτα μπαράκια ή ξεφορτώνοντας κασόνια σε σούπερ μάρκετς. Ας πρόσεχαν, τόσο τους έκοβε, σκέφτηκε. Όσοι κατάλαβαν ότι έπρεπε να προσαρμοστούν, εγκατέλειψαν τις ακραίες κομμώσεις και προσαρμόστηκαν στις νόρμες των αστών, που έπρεπε να προσεταιριστούν. Τέρμα πια οι μπρατσαράδες με τις στενές μπλούζες και τα μουστάκια των οπλαρχηγών του '21! Τέρμα πια τα κουρέματα γουλί! Τέρμα τα άρβυλα και τα μαύρα τζιν! Κομμένοι και οι λεκτικοί αυτοσχεδιασμοί, που προκαλούσαν αλωπεκίαση σε όσους ακροατές γνώριζαν ελληνικά. Είμαστε εθνικιστές και ο καλός εθνικιστής δεν πρέπει να φωνάζει τις καταβολές του, είχε πει ο αρχηγός και οι λιγότερο ανεγκέφαλοι τον είχαν υπακούσει, όπως άλλωστε είχαν διδαχθεί από το πρώτο κιόλας λεπτό τους στο κόμμα. 

Δύο λεπτά, έκανε νόημα ο βοηθός σκηνοθέτη. Τώρα και αυτός και οι σύντροφοί του είχαν ντυθεί κοστούμια και γραβάτες, είχαν αφήσει το μαλλί τους να μεγαλώσει 1-2 πόντους, είχαν φορέσει ιταλικά παπούτσια και βουρ  στα ΜΜΕ. Μερικοί έβαλαν και ζελέ στο μαλλί και έντυσαν τοn λόγο τους με 5-6 ελληνικούρες, για να δείχνουν μορφωμένοι και καλοί χρήστες της ελληνικής. Κάποιοι πήγαν σε γιατρούς, για να τους αφαιρέσουν τα τατουάζ με τις σβάστικες και τα ζιγκ χάιλ. Τώρα που το σχέδιο συνεργασίας με την κυβέρνηση είχε πάρει καλό δρόμο και το κόμμα είχε αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή στα πολιτικά πράγματα, το πρόγραμμά του είχε τροποποιηθεί προς το ηπιότερο. Τώρα προείχε η βελτίωση της παιδείας, με σκοπό την εθνική και θρησκευτική διάπλαση των παίδων, με έμφαση στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και την προσθήκη μιας ακόμα ώρας θρησκευτικών αλλά και την αποκάθαρση της διδασκαλίας της ιστορίας "από αριστερές επιρροές".

Στην οικονομία, οι κραυγές περί καταργήσεων των μνημονίων είχαν αντικατασταθεί από συνθήματα για αληθινή επαναδιαπραγμάτευση μαζί με σχέδιο περί αύξησης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας από Έλληνες, για να γίνει η χώρα αυτάρκης και να μην εξαρτάται από τους ξένους. Επίσης, είχαν εισηγηθεί πακέτα οικονομικών μέτρων υπέρ των τραπεζών και απαλλαγής των εφοπλιστών από φόρους και λοιπά επαχθή οικονομικά μέτρα μαζί με τον περιορισμό της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι και της απεργίας εργατών και υπαλλήλων.

Στην πολιτική, είχαν εγκαταλείψει τις κραυγές περί προδοτών πολιτικών και είχαν υιοθετήσει την πολιτική της λήθης. Ό,τι έγινε, έγινε και τώρα προχωράμε ενωμένοι, ήταν το μότο τους. Στον τομέα της εγκληματικότητας, είχαν ήδη εισηγηθεί την επαναφορά της θανατικής ποινής και την υιοθέτηση του μέτρου των καταναγκαστικών έργων ως μέσου σωφρονισμού των φυλακισμένων. Όσο για τους μετανάστες; Η πρόταση ήταν απλή, όσοι μπήκαν νόμιμα στη χώρα, θα παρέμεναν. Οι υπόλοιποι θα απελαύνονταν.

Ένα λεπτό! Κοίταξε από το παρασκήνιο τον παρουσιαστή. Ήταν ο μέντοράς του και ο καλύτερος σύμμαχός του και δεν φοβόταν, μήπως του κάνει κάποια κακή ερώτηση. Είχαν περάσει τόσα χρόνια από τότε που τον είχε συμβουλεύσει να εγκαταλείψουν τους εξτρεμισμούς παντός τύπου, τουλάχιστον στο φως της μέρας, και να μακιγιάρουν τις ναζιστικές πεποιθήσεις τους με ακριβά κοστούμια και μια εσάνς καλών τρόπων. Η αυτοπεποίθησή του είχε πάει στα ουράνια. Τα πόδια του είχαν βγάλει φτερά. Ούτε υπήρχε περίπτωση να του θυμίσει το παρελθόν του. Άλλωστε η απάντησή του σε όσους κακεντρεχείς του θύμιζαν τη βίαιη νιότη του ήταν σταθερή. Επρόκειτο για νεανικά ατοπήματα, που όλοι έχουμε κάνει. Ας είναι καλά τα Μ.Μ.Ε., που είχαν αναλάβει τον ρόλο του πλυντηρίου του κόμματος και των στελεχών του!

Μπαίνεις μόλις σταματήσει να μιλάει ο παρουσιαστής, έκανε νόημα ο βοηθός σκηνοθέτη. Ο φέρελπις πολιτικός, ο πρώτος βουλευτής των εθνικιστών, που θα έπαιρνε υπουργικό αξίωμα, ο αγαπημένος χιλιάδων νέων, ο επιστήμονας, που συνδύασε την πολιτική με το σεξ απήλ και έκανε τις γυναίκες να παραμιλούν στη θέα του, έπαιρνε τη θέση του δίπλα στον παρουσιαστή, που τον  προσφωνούσε :

      "Κυρίες και κύριοι, υποδεχθείτε τον .............."

Το κοινό χειροκροτούσε εκστασιασμένο. Οι δείκτες θεαματικότητας είχαν φτάσει στον Θεό.


Καληνύχτα, Ελλάδα!