Και τώρα; Πως θα εξηγήσω τη Eurovision στα παιδιά μου;

Εξηγώντας στα παιδιά για τη Eurovision Εξηγώντας στα παιδιά για τη Eurovision
Δεν χρειάζεται να το εξηγήσεις στο παιδί σου. Απλά πίστεψε! Γέρων Μπατσίσιος

Έλα τώρα, το έχεις ξανακούσει το παραπάνω και δεν σε ξένισε. Σοβαρά όμως τώρα, η γνώμη μου για την Conchita Wurst μπορεί να εκφραστεί μονολεκτικά. Μπλιαξ! Και για όσους θέλουν και την ανάλυση γι αυτό το "Μπλιαξ", ας διαβάσουν εδώ! Η νίκη της όμως στην Eurovision έδωσε το έναυσμα για έναν συγκεκριμένο προβληματισμό που βλέπω να διατυπώνεται από πολλούς, ακόμα και από άτομα σκεπτόμενα και με γνώσεις.

- Και τώρα; Τι θα πω τώρα στο παιδί μου; Τι είναι αυτό που κέρδισε στη Eurovision; Άντρας ή γυναίκα;

Δηλαδή με άλλα λόγια καλέ μου συμπολίτη, όντας ενήλικος και (θεωρητικά πάντα) κατάλληλος για να μεγαλώνεις παιδιά και να τους δίνεις συμβουλές και τους εξηγήσεις για τον κόσμο που συναντάνε τριγύρω τους, στη συγκεκριμένη ειδικά περίπτωση θα προτιμούσες μια καθαρά θεσμική παρέμβαση, η οποία να απαγορεύει σε γυναίκες με μούσια να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς τραγουδιού, ώστε να μπορέσεις να βγεις από τη δύσκολη (;;;) θέση. Έτσι; Σου έχω λοιπόν μερικά ιδιαίτερα απλά λογικά συμπεράσματα που θα σου λύσουν πιθανώς κάποιες απορίες.

Conchita Wurst και Eurovision...

Η Conchita Wurst δεν πείραξε κανέναν. Είναι ένα (κατά την προσωπική μου άποψη) αποκρουστικό σούργελο, το οποίο δήλωσε συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού και κέρδισε. Δεν μου στέρησε κάποια ελευθερία μου, δεν καταχράστηκε τα λεφτά μου και δεν με κακομεταχειρίστηκε με οποιονδήποτε τρόπο. Ποιο είναι λοιπόν εκείνο το αντικειμενικό κριτήριο με το οποίο θέλεις να της απαγορεύσουμε να τραγουδάει δημόσια; Θλιβερό να υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα αλλά το προσωπικό μου και το προσωπικό σου γούστο δεν είναι αντικειμενικά κριτήρια.

... VS Greece...

Επειδή όμως, ειδικά στην Ελλάδα, μπορούμε να βρούμε αρκετούς που μας πειράζουν συστηματικά και αντικειμενικά και αρκετά συνεπαγόμενα ερωτήματα τα οποία θα είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στα παιδιά μας, έλα να καταπιαστούμε με ένα άλλο ευρύ ερώτημα:

Θα ήθελα λοιπόν να με βοηθήσεις να εξηγήσω στα παιδιά μου τι επάγγελμα κάνει ο παπάς; Ποιο έργο επιτελεί; Τι είναι το άγιο φως, σε τι χρησιμεύει και για ποιον λόγο μεταφέραμε πριν από μερικές μέρες, με κρατικά λεφτά, το κερί των παπάδων με τιμές αρχηγού κράτους; Και μη διανοηθείς να μου πεις ότι έχω προσωπικό θέμα με τους παπάδες και δεν (πρέπει να) με αφορά το θέμα, γιατί μάλλον θα έχεις ξεχάσει μια μικρή λεπτομέρεια. Τους πληρώνω. Και τους πληρώνουμε όλοι με το έτσι θέλω! Και σε αυτές τις συγκεκριμένες βλαβερές πρακτικές δεν σε είδα να προβληματίζεσαι ιδιαίτερα για το πώς θα τις εξηγήσεις στα παιδιά σου!

... VS You!

Γιατί το παιδί σου βλέπει Eurovision; Γιατί βλέπει τηλεόραση γενικότερα; Γιατί βλέπεις εσύ τηλεόραση και Eurovision αντί να ασχολείσαι μαζί του; Εγώ πιστεύω ότι κανονικά θα έπρεπε να απαγορευτεί η τηλεόραση σε όλα τα σπίτια. Τι είπες; Με ποιο δικαίωμα θα σου απαγορεύσουν την τηλεόραση; Ααα, ναι, ξέχασα! Θέλεις να έχεις δικαίωμα να βλέπεις ότι γουστάρεις, να έχεις δικαίωμα να διαπαιδαγωγείς τα παιδιά σου όπως γουστάρεις και να διαμαρτύρεσαι εναντίον των δικαιωμάτων των άλλων όποτε δεν τα γουστάρεις. Έτσι; Ωραία! Σκέψου το λίγο καλύτερα αυτό το τελευταίο και θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις.