Ζωή χωρίς χρώμα: Αλφισμός

Ναι , υπάρχουν και "μαύροι" αλφικοί! Ναι , υπάρχουν και "μαύροι" αλφικοί!

(Το Zyklon B γράφει την στήλη Sci-zophrenia στο Fridge.gr)

Για ένα είδος σαν το δικό μας, που αρέσκεται στο να τρώγεται αναμεταξύ του, η "διαφορετικότητα" είναι η καλύτερη δικαιολογία για να πέσει ένα χέρι ξύλο, μερικές μαχαιριές, ή σε πιο "πολιτισμένο-και-καλά" επίπεδο, κοινωνικός αποκλεισμός. Αρκεί να μην μιλάς καλά τη γλώσσα του μέρους που διαμένεις, να τη μιλάς αλλά με προφορά, να έχεις διαφορετικό στυλ, να έχεις διαφορετικό χρώμα ή να φέρεις άλλες απόψεις απο τις "αποδεκτές" του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκεις. Φυσικά μπορεί να γίνει και το αντίθετο: να γίνεις αποδεκτός / αποδεκτή κάπου διότι... είσαι διαφορετικός οπότε σε μια "politically correct" λύσσα να σε προτιμήσουν ώς "μαύρο", ως "κινέζο", ως "ραστοπόντικα", όχι όμως ως άτομο με προσωπικότητα.

Μερικές εταιρίες μάλιστα χρησιμοποιούν το παραπάνω στις αφίσες τους όταν θέλουν να δείξουν πως είναι πολιτικά ορθές... ερμ... "celebrating diversity" να'ούμ', βάζοντας όλες τις φυλές χαμογελαστές ως υπάλληλούς τους. Όπως θα έλεγε και ο Τρελομιχαλιός πολύ καλύτερα απο εμένα, "έχουμε τον Αμερικάνο, την Ρωσίδα, τον μαύρο, την Κινέζα και το ινδιανάκι του Αμαζονίου. Μένει ο πούστης, ο νάνος κι ο ανάπηρος, και η πολιτικά ορθή στρατιά θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ομιλίες στα γυμνάσια και τον ερμηνευτικό χορό στο Μοναστηράκι". Χμ, νάνος και ανάπηρος...

Αλήθεια τι γίνεται αν τραβήξουμε τη διαφορετικότητα λίγο στο extreme; Όχι δεν μου αρκεί να είσαι "σχιστομάτης" ή "μαυροτσούκαλος" σε θέλω ΠΙΟ διαφορετικό, σε θέλω ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ διαφορετικό! Τι θα λέγατε για παντελή έλλειψη χρώματος; Διάφανος; Όχι ακριβώς, περισσότερο προς αλφικός.

Ο αλφισμός, γνωστός και ως λευκοπάθεια ή albinism / αλμπινισμός, είναι μια πάθηση κατα την οποία τα κύτταρα αυτού που την φέρει αδυνατούν να παράγουν χρωστικές (χρώματα) όπως η μελανίνη. Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να έχει λευκό δέρμα, λευκές τρίχες και... κόκκινη ίριδα στα μάτια. Ελλείψη χρωστικών, φαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία της ίριδας που της δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα.
 

Η αιτιολογία του είναι γενετικής φύσεως, και βασίζεται σε υποτελές / υπολειπόμενο αλληλόμορφο: το αλληλόμορφο είναι, ας πούμε, η "βερσιόν" ενός γονιδίου: για παράδειγμα, το χρώμα των μαλλιών (μπορεί να είναι μαύρο, κόκκινο, ξανθό κτλ.). Υπολειπόμενο σημαίνει πως για να εκδηλωθεί ο χαρακτήρας του πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση ομοζυγωτίας, δηλαδή να υπάρχει σε δυο κόπιες μέσα στο κύτταρο. Αν μια κόπια είναι κανονική και άλλη είναι "αλφική" τότε ο αλφικός χαρακτήρας καλύπτεται - δεν φαίνεται αλλα μπορεί να κληρονομηθεί.

Ο αλφισμός παρουσιάζεται σε συνδυασμό με αρκετά σύνδρομα. Αρχίζουμε τα κινέζικα: σύνδρομο Waardenburg, σύνδρομο Hermansky-Pudlak, σύνδρομο Chediak-Higashi... Πολλές φορές ο αλφισμός παρουσιάζεται ως μονήρης οντότητα. Πέραν του να είσαι τρομερά ασπρουλιάρης και να είσαι αναγκασμένος εφ' όρου ζωής να λές πως σκότωσες και τεμάχισες τους γονείς σου για να σε παίρνουν έστω λίγο στα σοβαρά οι άλλοι, τα άτομα που πάσχουν απο λευκοπάθεια συνήθως έχουν και άλλα προβλήματα: κυρίως στα μάτια (στραβισμό και νυσταγμό) και ορισμένες φορές συνοδεύεται απο κώφωση.

Μια παρόμοια κατάσταση (οπτικά τουλάχιστον) με τον αλφισμό (όπου ο οργανισμός δεν παράγει μελανίνη) είναι και ο λευκισμός όπου ο οργανισμός δεν παράγει καμία χρωστική. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ζώα που έχουν και άλλες χρωστικές πέραν της μελανίνης.

Όπως πολλές παθολογικές οντότητες, δεν περιορίζεται μόνο στο ανθρώπινο είδος αλλά υπάρχει και στο ζωικό βασίλειο με... εντυπωσιακά φαινόμενα ορισμένες φορές. Τσίμπα μερικά να ανοίξει λίγο το ματάκι:

Υπάρχει και η αντίθετη κατάσταση από τον αλφισμό, ο μελανισμός. Κατά τον μελανισμό ένας οργανισμός υπερπαράγει χρώμα. Κλασσικό παράδειγμα μελανικών αιλουροειδών είναι οι μαύροι πάνθηρες, μεγάλα γατάκια που δεν ανήκουν σε ένα είδος αλλά ουσιαστικά είναι  ιαγουάροι, λεοπαρδάλεις ή κούγκαρ με... μελανισμό!

Η λευκοπάθεια είναι κάτι που μπορούν να την πάθουν όλες οι ανθρώπινες φυλές... Έχεις ακούσει για... λευκούς μαύρους; Όχι εδώ δεν μιλάω για τον Barack Obama που πιθανότατα να είσαι πιο μαύρος "μέσα σου" απο ότι αυτός, ή τον Μιχάλη Τζακσονίδη ή άλλους εχμ... "εξευρωπαισμένους" -λευκούς ουσιαστικά- μαύρους που κουνάνε τα κωλαράκια τους σε RnB βιντεοκλίπ. Μιλάμε για λευκούς μαύρους που θα μπέρδευαν χρυσαυγίτη και θα τον έκαναν να πρέπει να μαδήσει μαργαρίτα για να αποφασίσει αν θα τους μαχαιρώσει με σπασμένο μπυρομπούκαλο. Εδώ που τα λέμε, οι χρυσαυγίτες και άλλα φασιστοειδή δεν φημίζονται ιδιαίτερα για την ευφυΐα τους. Αν προσέξεις καλά θα δεις πως στην παρακάτω φωτογραφία αν και το χρώμα διαφέρει, τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φυλής παραμένουν: πεπλατυσμένη, πιο ανοιχτή μύτη, έντονα ζυγωματικά, εντονότερα χείλια από τη λευκή φυλή.

Coctail Party Fact: Στην Τανζανία οι τοπικοί Albino κακοπερνάνε διότι θεωρείται πως για να είσαι albino πρέπει να είσαι καταραμένος. Δυστυχώς επίσης θεωρούν πως τα κομμένα μέλη απο το σώμα κάποιου albino έχουν μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα... πολλούς να τους απαγάγουν, να τους τεμαχίζουν και να μοσχοπουλάνε μέλη τους ως φυλαχτά.

Όσο παράξενος και να φαίνεται ο αλφισμός, υπάρχει θέση και για αυτόν στον χώρο του... modelling. Τσέκαρε δυο αλφικά μοντέλα: η κινέζα Connie Chiu και η "αφροαμερικάνα" Diandra Forrest.

Τώρα που έμαθες τα παραπάνω, νιώθεις πολύ καλύτερα! Η γνώση ομορφαίνει τον άνθρωπο και τον κάνει πιο εκλεπτυσμένο στις αντιδράσεις του. Έτσι, την επόμενη φορά που τα φιλαράκια σου θα σε κοροϊδέψουν στην ταβέρνα πως της γυναίκας σου το μπουρί το καθάριζε Αιθίοπας καπνοδοχοκαθαριστής όταν εσύ έλειπες στη δουλειά και γι' αυτό το παιδί σου έχει βγει σε απόχρωση μόκας, μπορείς να τους εξηγήσεις ψύχραιμα πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση και λέγεται "μελανισμός".

Όπως ακριβώς σου επισήμανε και η γυναίκα σου που σε παρέπεμψε να διαβάσεις αυτό το άρθρο.


Το αυθεντικό άρθρο μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ