Doping και αναβολικά: τι γνωρίζεις γι' αυτά;

Τίγκα στη φλέβα και στον μυ! Τίγκα στη φλέβα και στον μυ!

(Το Zyklon B γράφει την στήλη Sci-zophrenia στο Fridge.gr)

Σου φαίνεται σαν χθες που ήσουν δέκα χρονών και στο μέρος που παραθέριζες ήρθε ο μεγαλύτερος σου ξάδερφος σου ο Στάθης. Τον συμπαθούσες πάρα πολύ: ήταν πρώτος στο κολύμπι, με ωραίο σώμα και ποτέ δεν αρνιόταν να παίξει μαζί σου, παρόλο που όταν εξιταριζόσουν πολύ κατουριόσουν πάνω σου. Σου έφτιαχνε βαράκια απο κουτιά Νουνού -που μεγαλώνει γερά παιδιά-  ρίχνοντας μέσα τους τσιμέντο και ενώνοντάς τα με μια σιδερένια μπάρα. Έφερνε μαζί του και μια όμορφη κοπέλα, την οποία συνεχώς  κατασκόπευες και σου άρεσε να την κρυφακούς όταν έλεγε πως δήθεν "πάει λίγο στην τουαλέτα", για να μιλήσει στο κινητό με τις φίλες της.

Δεν ήξερες γιατί, όμως αυτή η κοπέλα έκανε τις παλάμες σου να ιδρώνουν και τη μικρή σου μπάμια να φουσκώνει ανάμεσα στα σκέλια σου, τσαχπινογαργαλιάρικό μου εσύ! Μια φορά που την κρυφάκουγες, κατάλαβες από αυτά που έλεγε σε μια φίλη της γιατί ο ξάδερφός σου ο Στάθης έχει ωραίο σώμα: είναι διαιτητής, λύθηκε το μυστήριο! Από τότε, κάθε φορά που παίζατε ποδόσφαιρο με τα παιδιά της γειτονιάς, πάντα του έδινες την σφυρίχτρα να κάνει την διαιτησία κοιτάζοντάς τον με θαυμασμό -θα γινόσουν "και εσύ διαιτητής όταν μεγαλώσεις" για να έχεις ωραίο σώμα- ενώ εκείνος ανταπέδιδε την φλόγα που έβλεπε στα μάτια σου με το πανηλίθιο βλέμμα της αγελάδας!

Μεγαλώνοντας μπήκες στην εφηβεία  και άρχισες να ξεπορτίζεις από το σπίτι για την πρώτη σου μπύρα. Δεν άργησες να ανακαλύψεις τα μπαράκια και να έρθεις σε επαφή με τον Gatekeeper που για να τον περάσεις έπρεπε να είσαι ο Keymaster: ο μπράβος, ή στα πιο κόσμια ελληνικά, ο πορτιέρης. Ένα κομμάτι "κρέα" (ακούγεται πιο βρώμικο από το "κρέας" δεν νομίζεις;), όχι τόσο σαν τον Στάθη που ήταν γραμμωμένος, αλλά τη δουλειά την έκανε, έκοβε και έραβε όσον αφορά το ποιος έμπαινε μέσα.

Παρόλο που τα ζορισμένα δίφθογγα του μετά βίας έβγαζε θα κέρδιζαν τον θαυμασμό -και μόνο ενός θεράποντα ιατρού ασθενών που πέρασαν εγκεφαλικό- είχε τον απόλυτο σεβασμό στα μπάρ ασχέτως που πολλοί τον βρίζαν πίσω απο την πλάτη του. Δεν φαινόταν ιδιαίτερα έξυπνος, με τον ίδιο τρόπο που και η "όμορφη της τάξης" δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνη: σκέφτηκες όμως πως οι συμπεριφορές αναπτύσσονται όταν υπάρχει ανάγκη για αυτές, αν με την δύναμη ή την ομορφία παίρνεις αυτό που θες ποιος ο λόγος να κουράσεις το κεφάλι σου;

Βλέποντας αυτόν και τα εκάστοτε γκομενάκια που κρέμονταν από τα μπράτσα του, αποφάσισες να γραφείς σε γυμναστήριο! Ανάμεσα στα σφιξίματα, τον αυτοθαυμασμό μπροστά στον καθρέφτη, τα Conanίσια μουγκρίσματα κάθε φορά που κάποιος σήκωνε 5 κιλά παραπάνω και την διάχυτη πορδίλα από τις κοφτές που σου έφευγαν όταν ζοριζόσουν λίγο παραπάνω στην μπάρα, έκανες και δύο φιλαράκια. Τους άκουγες που συζητούσαν για συμπληρώματα διατροφής, κάτι πρωτεΐνες, κάτι bar όχι με πορτιέρη αλλά με βιταμίνες και αργίνίνη, κάθε λογής πράματα και θάματα της επιστήμης που θα βελτίωναν το προπονητικό σου πρόγραμμα.

Mία μέρα, στα αποδυτήρια, ο ένας από αυτούς σε ρώτησε αν μπορείς να κρατήσεις μυστικό: ο πρωκτός σου συσπάστηκε απότομα, όμως αυτός σε καθησύχασε πως δεν πρόκειται για τέτοια φάση. Σε ρώτησε αν ενδιαφέρεσαι Dianabol (η... γνωστή μεθανδροστενολόνη). Το μόνο που έκανες ήταν να τον κοιτάξεις με απορία, προτού ο άλλος ξεσπαθώσει με ένα σχεδόν κοριτσίστικα υστερικό λογύδριο: το μόνο που συγκράτησες ήταν η λέξη "σφυρίχτρας" που σου προκάλεσε flashback πίσω στην στιγμή που κρυφάκουγες την κοπελιά του Στάθη να μιλάει στην φίλη της... Ο Στάθης ουδέποτε υπήρξε διαιτητής...

Τα χρόνια πέρασαν, σταμάτησες το γυμναστήριο. Αργότερα έμαθες πως συγκεκριμένη πλοιοκτήτρια εταιρία προσπαθεί με ένα μυστρί να καθαρίσει μαζί με την μοράβια από την καρίνα των καραβιών της και το όνομα ενός Ολυμπιονίκη λόγω χρήσης αναβολικών και η ζωή συνεχίζεται. Ουδέποτε έμαθες παραπάνω για αυτά τα "αναβολικά" και το "doping", μονάχα σαν καλό παιδί "που δεν κάνει τέτοια" υιοθέτησες και επαναλαμβάνεις κλασικά στερεότυπα για αυτά και τους χρήστες τους: αν τα πάρεις θα βγάλεις βυζιά, "είναι τα ναρκωτικά του αθλητισμού", θα σου κάνουν κακό, "δεν είναι σωστό να τα παίρνεις", "θα μικρύνει το πουλί σου", "τους μποντυμπιλντεράδες δεν τους κόβει πολύ" κτλ. . Τα πίστεψες, εξάλλου ποιος ο λόγος να σου πούνε ψέματα, "αν ήταν καλά θα επιτρέπονταν" στον αθλητισμό! Ήρθε η ώρα να ξυπνήσεις: η "αλήθεια" για αυτά δεν είναι τόσο "απόλυτη" όσο θα σε βόλευε να πιστεύεις, μέρος τους είναι "μύθος" αλλά όπως κάθε μύθος έχει βάση στην πραγματικότητα!

Η αλήθεια είναι πως το ντόπινγκ (doping) είναι περίπλοκη υπόθεση. Ως doping, γνωστό και ως φαρμακοδιέγερση, ορίζεται οποιαδήποτε ουσία μπορεί να αυξήσει την απόδοση ενός αθλητή. Οι μέθοδοι που επιστρατεύει το ντόπινγκ είναι πάρα πολλές, ουσιαστικά μπορείς να παρεμβληθείς σε οποιοδήποτε σύστημα λαμβάνει μέρος σε αυτό που θα ονόμαζες "αυξημένη απόδοση": μπορείς να παρέμβεις με τέτοιους τρόπους ώστε δώσεις μεγαλύτερο όγκο στους μύες, να βελτιώσεις την αντοχή καταστέλλοντας το αίσθημα του πόνου και της κούρασης, να στοχεύσεις επιλεκτικά τον καταβολισμό (κάψιμο) του λίπους ώστε να φαίνεται η "γλυπτική" που κάνεις στο γυμναστήριο ή  να αυξήσεις το πόσο οξυγόνο πάει στους μύες σου.

Κάθε φόρουμ για μπόντυ μπίλντινγκ που "σέβεται τον εαυτό του" είθισται να έχει μια κατηγορία συζητήσεων για τις παραπάνω μεθόδους. Εδώ έρχεται να σπάσει ακόμα ένα στερεότυπο, του ουγκαμπούγκανου "σχεδόν νεάντερταλ" αθλητή/τούμπανου (sic). Παρά το τι πιστεύεις, αν δεν έχεις ασχοληθεί με τον χώρο, είναι ικανοί όχι μόνο να αρθρώσουν νοήμονα λόγο αλλά κάθε σχετικό φόρουμ έχει τουλάχιστον έναν "εξπέρ" επί του ζητήματος που θα μπορούσε να ντροπιάσει καθηγητή ενδοκρινολογίας/φυσιολογίας με τις γνώσεις του και που η δεύτερη αγαπημένη του ιστοσελίδα (μετά το φόρουμ) είναι το Pubmed όπου αναζητά εργασίες για τα καινούργια σκευάσματα ή συνδυασμούς παλαιοτέρων.

Αν και στην Ελλάδα είναι σχετικά καινούργιο φαινόμενο, στο εξωτερικό αυτή η "μετεξέλιξη" του μπόντυ μπίλντερ υπάρχει εδώ και χρόνια και... ίσως σε αυτήν οφείλεται η εξωτερική εμφάνιση (και κατά συνέπεια οι τεχνικές μάρκετινγκ) πολλών συμπληρωμάτων διατροφής: δεν αρκεί πλέον το κουτί με την πρωτεΐνη σου να θυμίζει υπερμεγέθη κουβά μπετόν που σέρνει ο μπρατσωμένος οικοδόμος στην οικοδομή αποπνέοντας έναν αέρα μπρουταλίνης "ούγκ, μεταφέρω την τροφή μου" δείχνοντας πως και μόνο για να το μεταφέρεις αυτό το πράμα θες μπράτσα! Πρέπει πλέον η ετικέτα να αναφέρει με το νι και με το σίγμα "επιστημονικά" δεδομένα και "νούμερα αποδόσεων σε σχέση με προηγούμενες συνθέσεις του προϊόντος" διότι η μετεξέλιξη του μπόντυ μπίλντερ γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει η αργινίνη, πόση εφεδρίνη "χρειάζεσαι", και σε τι μορφή και αναλογίες πρέπει να είναι τα αμινοξέα για μάξιμουμ αποτέλεσμα!

Εδώ, για να αποφύγω να μου κάνει την μούρη πελτέ κάποιος εκπρόσωπος της παραπάνω συνομοταξίας, θα περάσω με γοργά βηματάκια στο τι ουσίες χρησιμοποιούνται στην φαρμακοδιέγερση. Έτσι θα τον παραπλανήσω στο να βαλθεί να με διορθώνει -- στοιχηματίζω πως ξέρει τα παρακάτω καλύτερα από μένα και πιθανότατα να διαφωνήσει σε αρκετά.

Στεροειδή

Τι είναι;

Είναι τα πλέον κλασσικά "αναβολικά", αυτά για τα οποία έχεις ακούσει τα μύρια και τα φοβάσαι! Είναι στεροειδείς ουσίες επι το πλείστον τετρακυκλικές, οι οποίες μιμούνται τα αποτελέσματα της τεστοστερόνης, της ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης. Υπάρχουν πολλά στεροειδή ανάλογα, ανάμεσά τους ορισμένα αρκετά γνωστά όπως η μεθενολόνη, η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), η νανδρολόνη, η στανοζόλη, η τεστοστερόνη και άλλες.

Έρχονται σε ενέσιμη μορφή αλλά  μπορούν να ληφθούν και απο το στόμα. Στην ιατρική χρησιμοποιούνται κυρίως ως υποκατάστατα (HRT) των ενδογενών ανδρογόνων σε άνδρες που για οποιοδήποτε λόγο δεν παράγουν αρκετά ανδρογόνα, κατάσταση παθολογική η οποία ουδεμία σχέση έχει με το πως "νιώθεις" εσύ την τεστοστερόνη σου (αν δεν είχες αρκετή, θα το ήξερες πέραν πάσης αμφιβολίας!). Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν την θεραπεία διαταραχών που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη όπως επίσης και σε θεραπεία υποπλαστικών αναιμιών διότι διεγείρουν τον μυελό των οστών.

Πώς δουλεύουν;

Η δράση των στεροειδών είναι μια αρκετά σύνθετη υπόθεση η οποία περιλαμβάνει πολλά όργανα στόχους, οπότε μην περιμένεις πλήρη ανάλυση αν δεν το ψάξεις λίγο μόνος σου. Τα στεροειδή δεν επιδρούν τόσο σε υποδοχείς που βρίσκονται πάνω στο κύτταρο, όσο σε συγκεκριμένους υποδοχείς ανδρογόνων που βρίσκονται μέσα στο κύτταρο (αυτό γιατί είναι λιπόφιλες ενώσεις και μπορούν με ευκολία να μπουν μέσα του). Τα αποτελέσματά τους μπορούν να καταταχθούν σε αναβολικά και ανδρογονικά, δυο κατηγορίες αποτελεσμάτων με αρκετή αλληλοεπικάλυψη. Στα αναβολικά αποτελέσματα κατατάσσεται η αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, διαμέσω της αυξημένης πρωτεϊνικής σύνθεσης στους μύες. Με απλά λόγια "βάζεις μύες", κερδίζεις κιλά σε μυϊκή μάζα. Τα ανδρογονικά αποτελέσματα είναι πάνω κάτω αυτά που παρατηρείς σε ένα αγόρι αρχές τις εφηβείας : εμφάνιση τριχοφυίας, πιο μπάσα φωνή μέσω μεγένθυσης των φωνητικών χορδών και αυξημένη libido. Η αναλογία ανδρογονικών/αναβολικών αποτελεσμάτων του κάθε στεροειδούς διαφέρει, μπορεί δηλαδή μια ουσία να έχει πιο έντονα ανδρογονικά αποτελέσματα από ότι αναβολικά και το αντίστροφο.

Έχουν παρενέργειες;

Η αλήθεια είναι πως έχουν αρκετές παρενέργειες και αυτό διότι τα ενδογενή στεροειδή (π.χ. τεστοστερόνη), δεν βρίσκονται εκεί για βάζεις μόνο μύες αλλά επιτελούν πολλές λειτουργίες στο σώμα. Ως εκ τούτο ο έλεγχος της παραγωγής και έκκρισης τους στο σώμα είναι αυστηρά ελεγχόμενος μέσω "αρνητικής ανάδρασης": σε απλά ελληνικά αν πάρεις μεγάλες δόσεις εξωγενών ανδρογόνων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σταματάς να παράγεις τεστοστερόνη διότι ο οργανισμός νομίζει πως έχει αρκετή και σταματάει την παραγωγή της. Αυτό στα μποντυμπιλντερίσια μπορείς να το ακούσεις να αναφέρεται και σαν "κλείσιμο του άξονα". Του άξονα; Όχι, μην χαίρεσαι Εβραίε φίλε μου, ο Άξονας του χίτλερ δεν έκλεισε ποτέ, σε άλλον άξονα αναφέρονται.

Αναφέρονται στον "άξονα" υποθαλάμου-επίφυσης-όρχεων : ο υποθάλαμος και η επίφυση (βρίσκονται στον εγκέφαλό σου) ρυθμίζουν την παραγωγή τεστοστερόνης σου. Ο υποθάλαμος εκκρίνει μια ορμόνη που ονομάζεται GnRH (είναι μια ορμόνη που συντελεί στην απελευθέρωση της γοναδοτροπίνης) η οποία επιδρά στην υπόφυσή σου και αυτή με την σειρά της εκκρίνει δυο άλλες ορμόνες την θυλακιοτρόπο ορμόνη (Follicle-stimulating hormone , FSH) και την ωχρινοποιητική ορμόνη (Lutenizing hormone, LH).

Αυτές οι δυο γοναδοτροπίνες (γονάδες + τρέπω, πάρε μπρός!)  επιδρούν στους όρχεις και αυτοί παράγουν τεστοστερόνη η οποία με την σειρά της επιδρά πίσω στον υποθάλαμο και την υπόφυση σταματώντας την παραγωγή GnRH, FSH και LH! Ένα υπέροχο ντόμινο, που αν δεν γνωρίζεις πως να το πειράξεις παίζει να το καταστρέψεις! Το παραπάνω είναι αρκετά συνήθης παρενέργεια που μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική ανικανότητα, ολιγοσπερμία, συρρίκνωση των όρχεων και άλλα ευτράπελα που αποτελούν τραγική ειρωνία για... όσους θεωρούν ένα σώμα με υπερμεγέθεις μύες "δείγμα ανδρισμού".  Η καταστροφή μπορεί να αναστραφεί μέσα σε μήνες με χρόνο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ποτέ δεν επανέρχεται ο άξονας. Η θεραπεία; Αναγκαστικά σε βάζουν σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με ανδρογόνα, συνήθως εφ' όρου ζωής! Για να αποφευχθούν αυτές οι παρενέργειες πολλοί αθλητές κάνουν "κύκλο" δηλαδή δεν χρησιμοποιούν τα αναβολικά συνεχόμενα αλλά κάνουν διάλλειμα απο την χρήση τους.

Μια άλλη παρενέργεια είναι η γυναικομαστία, γνωστή και ως "bitch titties" όπου... η επιτομή του ανδρισμού συνεχίζεται: όταν έλεγες πως είσαι πολύ άνδρας διότι σου αρέσει τρο-με-ρά το γυναικείο στήθος, δεν εννοούσες πως σου αρέσει πάνω σου! Η γυναικομαστία προέρχεται διότι μέρος της τεστοστερόνης και άλλων αναβολικών μπορούν να μετατραπούν στο σώμα σε οιστραδιόλη, που ανήκει στα οιστρογόνα, τις θηλυκές ορμόνες δηλαδή! Πολλοί αθλητές για να αποφύγουν αυτή την παρενέργεια χρησιμοποιούν αναστολείς της αρωματάσης (του ενζύμου που κάνει αυτή την μετατροπή) όπως η η αναστροζόλη.

Μιλώντας για τα θηλυκά, ούτε αυτά διαφεύγουν απο τις παρενέργειες των αναβολικων: σε αυτές δεν "κλείνει ο άξονας" αλλά... έχουν άλλα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Αρχίζουν να εμφανίζουν δευτερογενή ανδρικά χαρακτηριστικά: βγάζουν γένια που θα ντρόπιαζαν τους ZZ TOP και ίσως ανακαλύψεις πως πάνε άνετα κόντρα τον τρίχρονο γιό σου (ή... και εσένα) με το μέγεθος της κλειτορίδας τους! Άλλες γενικές παρενέργειες περιλαμβάνουν την διαταραχή του λιπιδαιμικού προφίλ (σκέψου χοληστερίνη), βλάβες στο συκώτι, ακμή και προβλήματα στις βαλβίδες της καρδιάς.

 

Πεπτιδικές ορμόνες

Τι είναι;

Αυτή η κατηγορία φαρμακοδιέγερσης είναι πιο "ψαγμένη" απο την προηγούμενη. Περιέχει κυρίως πεπτιδικές ορμόνες (πρωτεϊνες, όχι αυτές στα συμπληρώματα διατροφής, μην μπερδεύεσαι!!!) οι οποίες έχουν αυξητική ή αιμοποιητική δράση. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι γοναδοτροπίνες (δες παραπάνω, πιάνουν τον ίδιο μηχανισμό αλλά με "διαφορετικό" τρόπο), οι κορτικοτροπίνες, η ερυθροποιητίνη (EPO), η αυξητική ορμόνη (GH), η ινσουλίνη και η ινσουλινοσχετιζόμενοι παράγοντες αύξησης (πχ IGF-1).

Λαμβάνονται κυρίως με ένεση διότι αν τις λάβει κάποιος απο το στόμα θα τις "χωνέψει" οπότε δεν θα φτάσουν ποτέ αυτούσιες στην κυκλοφορία του αίματος. Η ιατρική χρήση των αυξητικών ορμονων περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του νανισμού (συγκεκριμένα χρησιμοποιείται η αυξητική ορμόνη) και σχετιζόμενων ανεπαρκειών αυξητικής ορμόνης, όπως επίσης και αντιμετώπιση ορισμένων μορφών αναιμίας (ερυθροποιητίνη).

Πώς δουλεύουν;

Μέσες-άκρες δουλεύουν προάγοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τον καταβολισμό του λίπους, όπως επίσης και την επούλωση των ιστών - πράγμα αρκετά σημαντικό κατα τους αθλητές, άπαξ και παρατηρούν με την χρήση τους γρηγορότερη αποθεραπεία από τραυματισμούς, άρα και πιο πολύ χρόνος για προπόνηση!

Σε αντίθεση με τα στεροειδή, αυτές οι ορμόνες δεν εισέρχονται στο κύτταρο αλλα επιδρούν πάνω σε υποδοχείς που βρίσκονται στην μεμβράνη του κυττάρου. Πολλές απο αυτές τις ορμόνες δρουν σε κοινά βιοχημικά μονοπάτια, π.χ. η ορμόνη GH του IGF-1, όπως το ίδιο κάνει και η ινσουλίνη. Με λίγα λόγια αν και δεν είναι πλήρως  ισοδύναμες είναι σαν "διαφορετικοί δρόμοι προς την Ρώμη". Η ερυθροποιητίνη αυτό που κάνει είναι να αυξάνει την παραγωγή ερυθροκυττάρων στο αίμα με αποτέλεσμα το αίμα αυτού που την παίρνει να μπορεί να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στους μύες.

Έχουν παρενέργειες;

Εξαρτάται απο την κατηγορία. Έχουν ορισμένες αν και συγκεκριμένα η αυξητική ορμόνη GH έχει ασφαλέστερο προφίλ απ' ό,τι τα στεροειδή αναβολικά. Αυξημένα επίπεδα GH μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ναί, δεν το παθαίνεις μόνο απο την χρήση mouse και youporn) διότι αυξάνουν την οστική πυκνότητα. Αν θες να δεις αυτού του τύπου την παρενέργεια σκέψου ασθενείς που πάσχουν απο γιγαντισμό λόγο όγκου στην υπόφυση: τέτοιοι όγκοι, αν και δεν είναι τρομερά επικίνδυνοι, παράγουν μεγάλες ποσότητες GH (η GH παράγεται απο την υπόφυση) με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση και ακρομεγαλία. Θυμήσου τον Σαγόνια από τις ταινίες James Bond! Υπάρχουν επίσης αναφορές πως οι υπερβολικές δόσεις GH ίσως να ρίχνουν την αντοχή αντί να την αυξάνουν.

Η ερυθροποιητίνη, που προάγει την παραγωγή ερυθροκυττάρων στο αίμα, έχει και άλλες παρενέργειες. Λόγω της υπερβολικά υψηλής συγκέντρωσης ερυθροκυττάρων στο αίμα μετά απο χρόνια και έντονη χρήση της, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες για θρόμβωση, εγκεφαλικό ή και έμφραγμα. Για παρόμοια αποτελέσματα doping, έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλες σχετιζόμενοι μέθοδοι όπως η χρήση συνθετικών αναλόγων πλάσματος που μπορούν να δεσμέυσουν οξυγόνο όπως επίσης και η αφαίρεση αίματος απο τον αθλητή και η μετάγγιση πάλι πίσω πριν τους αγώνες, έτσι ώστε να έχει περισσότερα ερυθροκύτταρα.

Από τις σοβαρότερες παρενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν οι παραπάνω ουσίες είναι η δημιουργία καρκίνου, δεδομένου του ότι εμποδίζουν την απόπτωση των κυττάρων (τον "φυσιολογικό" θάνατο, έτσι το σώμα μας σκοτώνει και καρκινικά κύτταρα που ίσως υπάρχουν) και προάγουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Άλλες ουσίες

Εδώ σπάμε το φορμά των παραπάνω κατηγοριών διότι εδώ μπαίνουν ουσίες εντελώς ετερογενείς μεταξύ τους. Τα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι ότι είτε διεγείρουν είτε εμποδίζουν την αίσθηση της κούρασης και του πόνου. Στην πρώτη κατηγορία μπορείς να φανταστείς κάλλιστα αμφεταμίνες και σχετικά σκεύασματα, εφεδρίνη, γιοχιμβίνη και καφεϊνη σε μεγάλες δόσεις όπως επίσης και β2 αδρενεργικούς αγωνιστές όπως κλενβουτερόλη και άλλα φάρμακα αντιασθματικά που μπορούν να προκαλέσουν διέγερση, αλλά επίσης βοηθάνε στο κάψιμο του λίπους.

Στην δεύτερη κατηγοριά μπορούν πάλι να μπούν τα παραπάνω, αλλά περιλαμβάνει επίσης και κορτικοστεροειδή όπως η κορτιζόνη και συνθετικά ανάλογά της. Αυτές μπορούν να εμποδίσουν τον πόνο και την φλεγμονή ενός τραυματισμού απο έντονη άθληση, επιτρέποντας σε αυτόν που τα παίρνει να μην καταβληθεί απο κούραση και τραυματισμούς.

Αυτές οι ουσίες απαγορεύονται κυρίως εντός αγωνιστικής περιόδου, ενώ κατα κανόνα δεν απαγορεύονται εκτός. Με απλά λογάκια μπορεί να τα παίρνει κάποιος στην προπόνηση, αλίμονό του όμως αν τα πάρει όταν έχει πάρει μέρος σε αγώνες, σε αντίθεση με τις ορμόνες και τα στεροειδή που απαγορεύονται και εκτός αλλα και εντός αγωνιστικής περιόδου.

Ενδιαφέρον επίσης έχει το ότι το αλκοόλ απαγορεύεται σε ορισμένα αθλήματα εντός της αγωνιστικής περιόδου, όπως σε σκοποβολή και τοξοβολία! Μα καλά, που το πρόβλημα θα μου πεις, αν θέλει ο άλλος να αθληθεί όντας ντίρλα, άσε τον να σπάσουμε πλάκα! Εδώ το θέμα είναι το εξής, αξίζει να το ξέρεις την επόμενη φορά που θα ξεφύγεις και θα μπείς με καλάζνικοφ στην τοπική εφορία:  μικρές δόσεις αλκοόλ αυξάνουν τον μυικό έλεγχο και βελτιώνουν την ευστοχία! Ενδιαφέρον επίσης έχει η χρήση διουρητικών: με τα διουρητικά ένας αθλητής μπορεί να χάσει κιλά  με αποτέλεσμα να διαγωνιστεί σε μικρότερη κατηγορία βάρους έχοντας σαφέστατα προτέρημα: τα μειωμένα του κιλά δεν οφείλονται σε μικρότερους μύες στο σώμα του, αλλά στο νερό που έχασε!

Υπάρχουν ουσίες που απαγορεύονται κυρίως εντός αγωνιστικής περιόδου, ενώ κατά κανόνα δεν απαγορεύονται εκτός.

Έχει γίνει λόγος επίσης για το μελλοντικό γονδιακό ντόπινγκ. Αυτή η περίπτωση είναι ίσως η πιο ακραία περίπτωση ντόπινγκ, όπου ο αθλητής παρεμβαίνει στο DNA του για να γίνει καλύτερος. Οι παρεμβάσεις εκεί θα μπορούσαν να είναι πάρα πολλές, απο αύξηση των ανδρογόνων εώς καταστολή της παραγωγής της μυοστατίνης!

Η μυοστατίνη είναι μια ορμόνη που "λέει" στους μύες σου να σταματήσουν να αναπτύσσονται διότι αν αναπτύσσονται χωρίς να υπάρχει ανάγκη για αυτό θα ξοδεύουν τζάμπα ενέργεια. Αν απενεργοποιήσεις την μυοστατίνη οι μύες σου μεγαλώνουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, όπως στη φωτό που βλέπεις στην αρχή του άρθρου. Το ενδιαφέρον; Υπάρχουν ζώα αλλά και άνθρωποι που έχουν γενετική μετάλλαξη και δεν παράγουν ή υποπαράγουν μυοστατίνη.

Κάπου εδώ κλείνει αυτό το άρθρο. Θα περιμένεις να σου χώσω κάποιο λογύδριο περί "ηθικής" αλλά δεν θα το κάνω. Θα περιμένεις να ακούσεις από μένα να μιλήσω για ολυμπιακούς αγώνες που δεν μπορείς να διαγωνιστείς αν δεν έχεις "καλό γιατρό" να σου χορηγεί με έξυπνο τρόπο φάρμακα ώστε να μη σε πιάσουν. Ούτε αυτό θα ακούσεις.

Το θέμα του ντόπινγκ είναι τεράστιο κεφάλαιο και το τι θεωρείται ηθικό είναι μεγάλη κουβέντα. Αν θεωρείς την χρήση αναβολικών αθέμιτη διότι δίνουν πλεονέκτημα σε έναν αθλητή έναντι των άλλων, τι πραγματικά είναι αυτό που σε πειράζει σ' αυτό; Εδώ θα μπορούσε κάποιος να πει "δεν έχει πλεονέκτημα ένας πιο πλούσιος αθλητής με πρόσβαση σε καλύτερα γυμναστήρια, προγράμματα και προπονητές απο κάποιον που θα έρθει απο χώρα με λιγότερα κομφόρ;". Αν αυτό σε θολώνει κάπως, τι πρέπει να γίνει αν το μυϊκό σύστημα ενός αθλητή -εκ γενετής- ανταποκρίνεται καλύτερα στα φυσικά ανδρογόνα του με αποτέλεσμα εκ φύσεως να είναι πιο μυώδης και δυνατός; Μήπως και αυτό είναι αδικία, διότι έχει προβάδισμα το οποίο δεν οφείλεται στην ποιότητα και ένταση της προπόνησής του; Και τι θα πρέπει να γίνει αν ο αθλητής υποπαράγει ή δεν παράγει καθόλου μυοστατίνη με αποτέλεσμα το μυϊκό του σύστημα να είναι... υπερφυσικό, να μην μπορείς να το πιάσεις όσες πορδές και να αφήσεις κάτω απο την μπάρα; Μήπως θα έπρεπε να τους απαγορευτεί να λάβουν μέρος σε αγώνες;

Όχι, δεν θα ασχοληθώ με αυτά τα ερωτήματα, αν θες, θα τα σκεφτείς εσύ. Θα σε αφήσω με ένα πιο πρωτότυπο ερώτημα που απευθύνεται κυρίως στους... "μυημένους" του χώρου. Έχει ενδιαφέρον το ότι ο χώρος των αναβολικών είναι ένας χώρος "ταμπού", όπου για να μπεί κάποιος πρέπει να σπάσει το ταμπού. Αν νιώσουν προσβεβλημένοι απο το παραπάνω κείμενο ή ακόμα χειρότερα αν τους προσβάλεις χωρίς επιχειρήματα, θα σου αντιπαραθέσουν πως "δεν γνωρίζεις, γι' αυτό μιλάς" ή πως "ότι δεν ξέρεις το φοβάσαι". Και εδώ θα έρθει να σου αντιπαραθέσει το ότι είναι πολύ διαβασμένος για αυτά πλέον, ίσως και ο ίδιος να είχε την ίδια άποψη με εσένα που τον προσβάλεις προτού ασχοληθεί.

Έχει λοιπόν σπάσει το ταμπού, έχει δει πως είναι να ασχολείσαι με ένα θέμα ταμπού και πως σε βλέπουν οι άλλοι, οπότε θα τον περίμενες πιο ανοιχτόμυαλο σε θέματα που αποτελούν ταμπού, διότι απο πείρα και μόνο θα μπορεί το μυαλό του να πάει στο ότι "ότι λέει ο κόσμος πάντα δεν ισχύει" και ίσως τα πράματα να μην είναι έτσι όπως φαίνονται εξαρχής.

Θα σας αφήσω λοιπόν με ένα παράξενο μπαράζ ερωτήσεων, πως νιώθουν απέναντι σε άλλα θέματα ταμπου, π.χ., να πιάσουμε ένα συγγενικό, της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών; Φέρουν τις συνηθισμένες "ποπ" απόψεις; Θα το "pubmed"ιαζαν προτού εκφέρουν άποψη; Ή μήπως ουδέποτε διδάχθηκαν απο το σπάσιμο του taboo, απλά δεν έχουν πλέον κολλήματα στην χρήση αναβολικών και αυτό όχι διότι έμαθαν να αξιοποιούν την κριτική σκέψη και να μην ακολουθούν "μαζικές απόψεις" αλλά επειδή απλά αποδέχθηκαν άκριτα την "ποπ" άποψη ενός υπογκρούπ στο οποίο ανήκουν και στο οποίο θεωρούνται "αποδεκτά";

Υ.Γ. Tώρα που είδες και τις παραπάνω φωτογραφίες με τα σκυλάκια και έμεινες μαλάκας, να ξεκαθαρίσουμε και κάτι περι πρωτεϊνών. Τα "συμπλήρώματα πρωτεϊνης", εκείνα τα κουτιά με την σκόνη με γεύση βανίλια,φράουλα, φρούτα του πάθους και πουλιά του παραδείσου ΔΕΝ έχουν αναβολική-ανδρογονική δράση με την έννοια των στεροειδών. ΔΕΝ περιέχουν στεροειδή, γκέγκε; Περιέχουν πρωτεϊνες (πχ απο βρώμη) δηλαδή πεπτιδικές αλυσίδες -πολλά αμινοξέα ενωμένα μαζί ,όπως έχει και η τροφή σου- ή/και ολιγοπεπτίδια (μικρότερες ενώσεις αμινοξέων)/συγκεκριμένους τύπους αμινοξέων έτσι ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή απορρόφηση. Αυτό το τελευταίο διότι η πρόσληψη ορισμένων αμινοξέων είναι "ανταγωνιστική" : το ένα μπορεί να ανταγωνίζεται το άλλο απο άποψη απορρόφησης. Ο λόγος που τα παίρνει κάποιος είναι διότι περιέχουν τόση πρωτεΐνη που δεν μπορείς συνήθως να την πάρεις απο ένα νορμάλ γεύμα χωρίς να πάρεις και ένα κάρο λίπη και υδατάνθρακες. Συνήθως αν ένα "συμπλήρωμα πρωτεϊνης" περιέχει κάτι παραπάνω από την πρωτεϊνη (π.χ., εφεδρίνη που μέχρι πρότεινος δεν ήταν επικηρυγμένη απο τον ΕΟΦ), το λέει στα συστατικά ή ακόμα και μπροστά μπροστά στην ετικέτα. Ο μόνος κίνδυνος να πάρει κάποιος "αναβολικά στεροειδή" μαζί με το συμπλήρωμα πρωτεϊνης του είναι να αγοράσει κάποια "ύποπτη μάρκα" κυρίως απο "μαύρη αγορά": στο εξωτερικό ευδοκιμεί τούτο, όσοι άπιστοι ας κάνουν μια βόλτα στην περιοχή Camden του Λονδίνου. Αγοράζοντας γνωστές μεγάλες μάρκες ή απο μαγαζιά συμπληρωμάτων διατροφής (πανάκριβα σε σχέση με τα μαζαγιά του εξωτερικού) ο κίνδυνος για ακούσια λήψη "αναβολικών" είναι μηδαμινός.

Το αυθεντικό άρθρο μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ