Τα πολιτικά Βατερλώ του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πολιτικά Βατερλώ του ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως αυτή της τελευταίας περιόδου θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις σχολές πολιτικής επικοινωνίας και επιστήμης ως το τέλειο παράδειγμα προς αποφυγή. Να υπάρξει δηλαδή ξεχωριστό μάθημα υπό τον τίτλο "τι δεν πρέπει να κάνει ένα κόμμα", στο οποίο να αναλύεται λεπτομερώς όλη αυτή η πολιτικά αυτοκτονική γραμμή που οδήγησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έναν πρωτοφανή αυτοεγκλωβισμό!

Τι έχει καταφέρει με τα καμώματά του τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το ακατόρθωτο!

Να βρίσκεται -παρ' ό,τι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεπώς μη διαχειριζόμενο κυβερνητική εξουσία- στη θέση του απολογούμενου για σκάνδαλα και διαπλοκή. Και μάλιστα αυτό το πέτυχε όχι απλά ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως ως κόμμα που δεν έχει καν κυβερνήσει στο παρελθόν. Δεν νομίζω να υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο στα πολιτικά χρονικά.

Ο λαός λέει κάτι σοφό: "όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα". Αυτό έπαθε το κόμμα του δύστυχου Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια απολύτως λανθασμένη στρατηγική επιλογή. Επέλεξε να εντάξει τη σκανδαλολογία μέσα στην αντιπολιτευτική του φαρέτρα (βλ., υποβρύχια).

Πρώτα απ' όλα δεν το είχε ανάγκη. Η σκανδαλολογία ήταν μια παραδοσιακή μέθοδος πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων του πρώην κραταιού δικομματισμού στις εποχές της ευμάρειας, η οποία ανασύρονταν από το συρτάρι όταν δεν υπήρχε αξιόλογο πεδίο αντιπολιτευτικής δράσης στον χώρο της οικονομίας.

Σήμερα με την ανεργία να καλπάζει και την υπερφορολόγηση να πνίγει την κοινωνία ποιος φωστήρας οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο ζήτημα των υποβρυχίων, δηλαδή σε ένα θέμα, το οποίο κανέναν δεν καίει προσωπικά, αφορά στο παρελθόν και αποτελεί μια υπόθεση για την οποία η κοινωνία έχει προ πολλού σχηματίσει την πεποίθηση ότι πρόκειται για σκάνδαλο, συνεπώς ουδείς κομίζει γλαύκας; Θα μου πείτε ότι το κάνει για να φέρει σε δύσκολη θέση το Βενιζέλο και να δυσκολέψει την κυβερνητική συνοχή.

Αμ δε! Στη συγκεκριμένη υπόθεση -η οποία εχει εξεταστεί διακομματικά από τη βουλή το 2011- ουδέν μεμπτό προέκυψε ως προς τη διαχείριση Βενιζέλου. Απόδειξη η πρόταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία το ρίχνει στην παλαβή ζητώντας αναδρομικό έλεγχο όλων των πεπραγμένων των υπουργών στο θέμα από τη δεκαετία του 90. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή... Που την πάτησε και αιφνιδιάστηκε; Στο ότι δεν υπολόγισε ότι το παιχνίδι της σκανδαλολογίας που επιχειρεί να στρέψει εναντίον των αντιπάλων του, οι ίδιοι το έχουν χρησιμοποιήσει άπειρες φορές στο παρελθόν και το ξέρουν καλά.

Δεν σκέφτηκε ο έρμος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο κάνει τόσο σαματά για τη σύμβαση του Σκαραμαγκά, αλλά δεν έχει καμία ένσταση για την πανομοιότυπη σύμβαση της Ελευσίνας. Η τζούφια πρόταση εξεταστικής που κατέθεσε για το Σκαραμαγκά θα τον οδηγήσει σε λίγες μέρες στη βουλή να απολογείται και να προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του ενδεχόμενες σχέσεις εξυπηρέτησης εκ μέρους του των συμφερόντων των ναυπηγείων Ελευσίνας. Ε, δεν το λες και επίτευγμα πολιτικής τακτικής όλο αυτό.

Το άλλο βατερλώ του ήταν με τα φάρμακα. Απομονώθηκε πλήρως στη βουλή, ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε την επίμαχη τροπολογία και τον εγκατέλειψε μέχρι και ο στενός πολιτικός του σύμμαχος κ. Καμμένος, ο οποίος είχε τη στοιχειώδη αντίληψη να συνειδητοποιήσει ότι θα εκτεθεί αν καταψηφίσει και προτίμησε μια ηρωική έξοδο.

Τι μήνυμα έμεινε στην κοινωνία από όλο αυτό; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Μπράβο! Έκανε δηλαδή ό,τι περνούσε από το χέρι του για να δικαιώσει τον Γεωργιάδη που μιλούσε για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Πραγματικά δεν ξέρω ποιοι συμβουλεύουν τον κ. Τσίπρα να αυτοκαταστρέφεται πολιτικά κατά τέτοιο τρόπο.

Προσωπικά, δεν έχω καμία στενοχώρια για τα παθήματά του, ίσα ίσα που με χαροποιούν, αλλά ειλικρινά απορώ με αυτά τα παιδαριώδη λάθη, τα οποία δεν δείχνουν απλώς πολιτική απειρία και ανεπάρκεια, αλλά πολιτική ευήθεια.